Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Michalovce v 19. kole FL porazili Sereď, Nitra prehrala s Podbrezovou

Na snímke hráč MFK Zemplín Michalovce Stanislav Danko a za ním hráč ŠKF Sereď Tomáš Hučko počas 19. kola futbalovej Fortuna ligy MFK Zemplín Michalovce – ŠKF Sereď 16. februára 2019 v Michalovciach. Foto: TASR/Roman Hanc

Víťazstvo si pripísal aj Ružomberok.

Bratislava 16. februára (TASR) - Prinášame výsledky 19. kola Fortuna ligy.


MFK Zemplín Michalovce - ŠKF iClinic Sereď 1:0 (1:0)

Gól:
10. Žofčák (11 m). Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Sulley, Vojtko - Michalík, Baéz, Kuzma, Sus, 1514 divákov.

zostavy a striedania:

MFK Zemplín Michalovce:
Kira - Rota, Carrillo, Beskorovajnij, Vojtko - Casado - Diarra (89. Špiriak), Danko, Žofčák (52. Kountouriotis), Kolesár (90. Trusa) - Sulley

ŠKF iClinic Sereď: Nwolokor - Sus, Michalík, Djiby Ba, Hučko - Morong, Ventúra (59. Mečiar), Baéz (74. Bilas), Pankaričan (63. Ulrich) - Špehar, Kuzma

Anton Šoltis, tréner MFK Zemplín Michalovce: "Vedeli sme, že nás čaká silný súper a aj to, v akom stave je ihrisko. Tomu sme prispôsobili taktiku, ktorá bola hrať jednoduchšie a bojovne v hornej zóne. To nám vychádzalo a celkovo to bol z našej strany bojovný výkon. Je to zaslúžené víťazstvo. Okrem streleného gólu sme mali ďalších 5-6 čistých šancí, ktoré by sme mali premieňať. Preto verím, že sme si góly nechali na ďalšie zápasy."

Karel Stromšík, tréner ŠKF iClinic Sereď: "Myslím si, že to bolo priemerné, ale bojovné stretnutie. V prvej štvrťhodine sme si vytvorili niekoľko sľubných šancí, škoda, že sme ich nedotiahli do gólového konca. Potom sme inkasovali gól z penalty, ktorá asi mala byť, pretože kontakt tam bol. V druhom polčase sme sa snažili o vyrovnanie, hrali sme vabank. Bolo to hore-dole, prišli aj šance. Mrzí nás, že sme neskórovali. Gratulujem domácim k víťazstvu."



Dôležitý zápas o výhodnejšiu pozíciu v boji o prvú šestku mohli lepšie začať hostia. V 5. minúte sa po prihrávke Moronga ocitol v nádejnej šanci Špehar, ale Kiru neprekonal. Domáci sa snažili o ofenzívnu hru a snaha Kolesára o individuálny prienik pred brankára Nwolokora slávila úspech. Najlepší strelec Zemplínčanov získal pokutový kop, z ktorého kapitán Žofčák otvoril skóre - 1:0. Domáci mali v prvom polčase miernu hernú prevahu, no Nwolokora už vážnejšie neohrozili. Diváci videli do konca prvého polčasu ešte po jednom neuznanom góle na oboch stranách, v oboch prípadoch pre ofsajdy.

V úvode druhého dejstva sa hostia prezentovali ofenzívnou aktivitou, ich snahám však chýbal moment prekvapenia. V 63. minúte mohol poistiť náskok domácich Sulley, nehlavičkoval však ideálne. Domáci následne prevzali iniciatívu a v snahe o ubránenie náskoku držali hru ďaleko od svojho brankára. V 72. minúte Casado nezakončil ideálne svoj prienik a krátko na to sa proti Dankovej strele efektným zákrokom prezentoval Nwolokor. Gólom sa neskončilo ani prečíslenie domácich v 75. minúte, ktoré zle zakončil Diarra. O víťazstve Michaloviec mohol definitívne rozhodnúť Sulley v 84. minúte, tiesnený v úniku však zakončil iba do pravej žrde. Druhý gól nepridal ani Kolesár, ktorého strelu zastavila horná žŕdka.

MFK Ružomberok – ViOn Zlaté Moravce-Vráble 4:0 (2:0)

Góly:
16. Kostadinov, 36. Qose, 59. Mustedanagič, 85. Tandier. Rozhodovali: Kružliak, Somolíni, Hancko, ŽK: Mustedanagič, D. Kružliak, Kochan – Čögley, Brašeň, 1087 divákov

Ružomberok: Macík - Čurma, J. Maslo, D. Kružliak, Urdinov – Qose, Kochan (80. Brenkus) – Kostadinov, Mustedangič (80. Takáč), Gál-Andrezly (70. Kmeť) – Tandir

Zlaté Moravce: Chovan – Čögley, Asanovič, Práznovský, Chren – B. Ľupták, Karlík (46. Švec) – Válovčan, Richtárech, Brašeň – Chomutov (73. Ďubek)

David Holoubek, tréner Ružomberka: "Svojím spôsobom sme mali aj strach po zimnej príprave. Som rád, že mužstvo predovšetkým výsledkovo zápas zvládlo, aj keď, čo sa týka výkonu, tam bol kopec chýb. Teší ma, že sme strelili štyri góly, že jeden padol zo štandardnej situácie, že sme stretnutie zvládli s nulou. Myslím si, že dokážeme zahrať podstatne lepšie. V najbližších zápasoch musia hráči ešte pridať, aby sme mohli atakovať tie priečky, ktoré chceme."

Karol Praženica, tréner ViOn-u: "Boli sme pripravení na to, že Ružomberok vstúpi do zápasu s tlakom a čo najskôr ho bude chcieť rozhodnúť. Paradoxne, keď sme z najväčšieho tlaku vyšli a pomaly sme sa dostávali do hry, tak sme našou chybou postavili súpera na nohy. Z protiútoku dal gól a odvtedy dominoval a zaslúžene vyhral. V tej 16. min. sa nám to po chybe najskúsenejšieho hráč celé zrútilo, naše sebavedomie išlo dole."


Liptáci od začiatku diktovali tempo a tlačili sa do ofenzívy. Hoci prvý nebezpečnejší strelecký náprah letel smerom na domácu bránu, keď išlo o tečovný pokus Válovčana, ktorý preletel tesne nad brvnom. V 13. min Mustedanagič vyslal štipľavý projektil asi z 25 m a Chovan ho vytesnal na roh. V 16. min sa už menilo skóre, Kostadinov potiahol loptu takmer z polky ihriska a svojej sólo aj zavŕšil presným nástrelom do ľavého kúta svätyne ViOn–u. V 27. min Kochan z priameho kopu z pravej strany ideálne položil loptu na hlavu J. Masla a jeho hlavičku smerujúcu do šibenice, Chovan končekmi prstov odvrátil na žrď. V 36. min MFK svoju prevahu pretavil aj do druhého gólu. Po krásnej ružomberskej akcii Qose najprv trafil brvno a na druhý pokus už sieť – 2:0. Tesne pred prvopolčasovým hvizdom hlavného arbitra I. Kružliaka sa v sľubnej streleckej pozícii ocitol Richtárech, ale Macík ho vychytal.

Na snímke zľava Ján Maslo, Kristi Qose (Ružomberok) a Adrián Chovan (Zlaté Moravce) počas zápasu 19. kola futbalovej Fortuna ligy MFK Ružomberok - FC ViOn Zlaté Moravce - Vráble v Ružomberku 16. februára 2019
Foto: TASR/Dušan Hein


Liptáci aj v druhom polčase pokračovali vo svojej aktivite. Kružliakova hlavička ešte minula cieľ, ale tretí úder Ruže nedal na seba dlho čakať. V 59. min Mustedanagič si na hranici "veľkého vápna" prevzal prihrávku od Kochana a prízemnou technickou strelou k ľavej žrdi zvýšil na 3:0. V 76. min pred bránou hostí po hlavičke J. Masla zachraňoval Asanovič. O posledný klinec do zlatomoravskej "rakvy" sa postaral v 85. min Tandir, keď do siete doklepol loptu po strele Kmeťa.

MŠK Žilina – FC Spartak Trnava 1:1 (0:0)

Góly:
87. Diaz – 65. Depetris. Rozhodovali: Sedlák – Bednár, Jekkel, ŽK: Kaša, Boženík – Grendel, Janečka, ČK: 90. Kaša po druhej ŽK, 3493 divákov

Žilina: Holec – Majdan, Kaša, Králik, Sluka – Pečovský (76. Balaj) – Káčer, Diaz – Holúbek (50. Gamboš), Boženík, Mihalík (70. Tomič)

Trnava: Rusov – Turňa, Abena, Košút, Čonka – Janečka, Grendel – Ashiru (34. Miesenbock), Dudl (72. Markoski) – Depetris, Yilmaz (87. Pekár)

Jaroslav Kentoš, tréner Žiliny: "Videl som dve pozitívne veci. Prvou bola skvelá atmosféra, ktorú vytvorili oba fanúšikovské tábory, keď povzbudzovali svoj tím. Druhou pozitívnou vecou bolo, že sme opäť nezložili zbrane a našli sme správnu mentalitu. S naším výkonom nie som spokojný, najmä v prvom polčase sme hrali pomaly, zatvárali sme si priestor, mali sme málo pohybu a náš výkon nebol v poriadku. V druhom polčase sme boli silnejší a dominantnejší na lopte, ale aj tak nám chýbala väčšia kvalita vo finálnej fáze, mali sme málo centrov. Po jednej individuálnej chybe sme inkasovali a bolo ťažké sa vracať do zápasu. Striedaniami sme sa snažili zlepšiť náš výkon a noví hráči pomohli, priniesli do hry oživenie. Celkovo to bol remízový zápas, po ktorom máme čo zlepšovať a na čom pracovať. Verím, že už v Senici to ukážeme."

Michal Ščasný, tréner Trnavy: "Pred zápasom by sme bod zo Žiliny brali. Vieme, aký je to súper, že je silný na lopte a má rýchly prechod do útoku. Po zápase máme však na to iný pohľad. V prvom polčase sme mali tri-štyri šance, ktoré sme mohli využiť a možno by to vyzeralo inak."


Zápas tretej Žiliny s ôsmou Trnavou bojujúcou o postup do prvej šestky sa vďaka obom fanúšikovským táborom od úvodu niesol vo výbornej atmosfére. Prvú vážnejšiu šancu mal po prihrávke Mihalíka v 7. min. na ľavej strane Diaz, ale jeho krížny pokus mieril mimo bránu. Zápas bol vyrovnaný, ale šancí sa nerodilo veľa. V 17. min. hostia kopali roh, ale domáci po ňom šli do rýchlej kontry, z ktorej však Boženík vyprodukoval iba slabšiu strelu do stredu brány. V 27. min. kopali domáci priamy kop z hranice šestnástky, ale Holúbek poslal loptu tesne nad. Hostia kontrovali o chvíľu, cez Sluku sa uvoľnil Janečka, ktorý vystrelil po peknej prihrávke od Depetrisa, no Holec loptu vyrazil na roh. V 42. min. kopali hostia po faule Kašu priamy kop takisto z hranice šestnástky, ale Grendelovo zakončenie chytil Holec.

V druhom polčase domáci zatlačili Trnavu na jej polovicu, ale nevedeli si vypracovať vážnejšiu príležitosť na ohrozenie Rusovovej brány. Hostia sa pri pozornej defenzíve zamerali na brejky a v 65. min. im jeden takýto vyšiel. V 16-tke sa dostal k lopte navrátilec na slovenské trávniky David Depetris, presadil sa cez jedného zo žilinských brániacich hráčov a strelou do ľavého dolného rohu zabezpečil Trnave vedenie. Holec o chvíľu vyrazil na roh pokus jedného z Trnavčanov, ale Žilina potom zapla vpredu na vyššie obrátky. Do hry naskočil Tomič, v 76. min. Káčerov obstrel Rusov parádne chytil a domáci posilnili útok ešte o Balaja. Ďalšiu gólovku, tentoraz Tomiča v 79. min., vytlačil Rusov na roh a Káčer o minútu neskôr napálil loptu nad pravý horný roh trnavskej brány. Tlak domácich silnel, Spartakovci však bojovali o cenné tri body a vytláčali súpera čo najďalej od svojej brány. V 87. min. však domáci potiahli rýchlejšiu akciu, Boženík posunul naľavo Diazovi, ktorý si vylepšil pozíciu a prekonal Rusova. Žilinčania chceli pridať ďalší gól, lenže v poslednej minúte dostal zbytočnú druhú žltú kartu stopér Kaša a Trnava hrala v nadstavenom čase vo výhode o jedného muža. Gól však nestrelila, a tak sa pod Dubňom zrodila zaslúžená remíza 1:1.

AS Trenčín - FK Senica 3:0 (1:0)

Góly:
7. Čatakovič, 82. Ubbink (z 11 m), 90.+1 Paur. Rozhodovali: Smolák – Kováč, Roszbeck, ŽK: 20. Dubois (Senica), ČK: 81. Dubois.

Trenčín: Chudý – Yem, Šulek, Mašovič, Skovajsa – Lamine – Ubbink, Zubairu – Sleegers (90.+2 Sleegers), Čatakovič (68. Paur), Corryn (85. Kadák)

Senica: Taborda – Dubois, Da Graca, Dias, Asmah – El Moudane, Petshi – Zezinho – Klapan (76. Castaneda), Ramirez (87. Addo), Deretti (67. Atkinson)

Trenčania vstúpili do zápasu aktívne a do vedenia sa dostali v 7. minúte, keď center Skovajsu z priameho kopu usmernil hlavou do senickej bránky Čatakovič. Postupom času sa osmeľovali aj hostia, no gólovú príležitosť si nevytvorili. Trenčania mali prevahu, lopta bola väčšinu času na ich kopačkách, no druhý gól sa im streliť nepodarilo. Veľkú šancu mal v 44. minúte Sleegers, jeho hlavičku z bezprostrednej blízkosti však senický brankár Taborda nohami vyrazil.

Úvodných 15 minút druhého polčasu patril Seničanom, vedenie si však domáci hráči bezpečne držali, keďže hostia si výraznejšiu šancu nevypracovali. Naopak, Trenčania poistili svoje víťazstvo druhým gólom v 82. minúte, keď sa z jedenástky presadil Ubbink. Gólu predchádzal faul lakťom hosťujúceho obrancu Duboisa, za ktorý videl po druhej žltej karte červenú. Konečný výsledok na 3:0 stanovil v prvej minúte nastaveného času striedajúci Paur, ktorý presne zakončil prakticky do prázdnej brány individuálnu akciu Ubbinka.

FC Nitra – FK Železiarne Podbrezová 1:3 (1:1)

Góly:
11. Gatarič – 32. Oravec, 58. Špyrka, 90.+ Urbanič. Rozhodovali: Ziemba – Pozor, Štrbo, ŽK: Šimončič, Charizopulos, M. Fábry (všetci Nitra), 1278 divákov.

Nitra: Šípoš – Charizopulos, Zgrablič (83. M. Fábry), Farkaš, Chovanec – Šimončič, Bilovský (71. Valenta) – Kóňa – Gatarič, Vestenický, Sokovič (63. Machovec)

Podbrezová: Ludha – Obročník, Oravec, Kiwior, Mojžiš – Viazanko, Pastorek (45. +2 Paraj) – Urbanič, Špyrka, Breznaník (86. Bartoš) – Pavúk (62. Olatunji)


Prvá vážnejšia príležitosť prišla v 5. minúte, no domáci Vestenický z ťažkého uhla skórovať nedokázal. To však Nitru dlho mrzieť nemuselo, pretože o šesť minút neskôr sa predsa len tešili z vedúceho gólu. Tvrdou strelou z 20 metrov sa prezentovala nová posila Nitry, rodák zo Záhrebu, Nikola Gatarič. Hostia mohli odpovedať v 18. minúte. Jozef Špyrka vyslal prízemný center na vzdialenejšiu žrď, kde Charizopulos takmer nasmeroval loptu do vlastnej siete. Domácim pomohla konštrukcia brány. Po tomto momente mali však viac z hry zverenci trénera Ivana Galáda. Do obrovskej príležitosti sa v 23. minúte dostal Sokovič a o minútu neskôr aj Vestenický, no skóre sa nemenilo. Po polhodine hry však nečakane udrela Podbrezová. Po rohovom kope sa vo vzdušnom hlavičkovom súboji presadil nováčik v tíme hostí, mladý odchovanec trnavského Spartaka, Matej Oravec a svojou presnou hlavičkou vyrovnal na 1:1. Do konca prvého polčasu sa ešte do obrovskej šance dostal Vestenický, ale pokus o prelobovanie brankára hostí mu nevyšiel.

Po zmene strán si územnú prevahu vytvorili hráči Nitry, no do vyložených gólových príležitostí sa nedostali. Čo sa nepodarilo im, to vyšlo Podbrezovej. V 58. minúte sa po peknej akcii presadil Špyrka a bolo 1:2. Nitrania sa aj napriek nepriaznivému skóre nevzdávali a naďalej predvádzali útočný futbal s viacerými dobrými akciami. Blízko k vyrovnaniu boli v 86. minúte, keď Kóňa centrom našiel hlavu Farkaša, no jeho hlavičkový pokus smeroval iba tesne nad brvno. Snaha "trogárov" však vyrovnanie nepriniesla. Poslednú iskričku nádeje uhasil futbalistom Nitry v prvej minúte nadstaveného času Lukáš Urbanič, ktorý po rýchlom protiútoku železiarov zvýšil na 3:1 a týmto gólom dal zároveň aj bodku za výborným zápasom.

Hlasy trénerov:



Ivan Galád, tréner Nitry: "Výsledok je pre nás pravdepodobne spravodlivý. Súper vyhral zaslúžene. Treba povedať, že za stavu 1:0 mal Vestenický tri čisté šance. Keby ich bol premenil, teraz hodnotíme zápas inak. Nestalo sa a potom už ten náš výkon nebol taký, aký si predstavujeme."

Vladimír Veselý, tréner Podbrezovej: "Tento zápas hodnotím veľmi dobre. Nielen preto, že sme vyhrali, ale aj preto, že sme podali dobrý výkon. Úvod stretnutia sme nemali dobrý. Inkasovali sme smoliarsky prvý gól. S chlapcami to nezatriaslo a stále chceli hrať svoju kombinačnú hru. Som rád, že sa nám podarilo vyrovnať. Druhý polčas sme boli futbalovejší. Chceli sme byť aktívni, držať loptu a myslím si, že aj na počet šancí, ktoré sme si vytvorili a nedotiahli do konca, sme si víťazstvo zaslúžili."




FC DAC 1904 Dunajská Streda – ŠK Slovan Bratislava 0:1 (0:0)



Gól: 79. Šporar (z 11 m). Rozhodovali: Glova – Benko, Hrčka, ŽK: K. Vida, Kalmár - Ljubičić, Šporar, Moha, 12.135 divákov

DAC: Jedlička – Blackman (85. Kone), Šatka, Huk, Koštrna – Herc (85. Ronan), M. Vida, Kalmár – Treťjakov, Taiwo (80. Čmelík), K. Vida

Slovan: Greif – Apau (37. Medvedev), Bajrič, Božikov, Suchockij – Ljubičič, De Kamps – Čavrič, Holman (85. Guzmics), Moha – Šporar



Hneď prvý jarný zápas bol šlágrom pre DAC, keď Dunajská Streda hostila lídra Slovan Bratislava. Pre domácich to bol aj otvárací zápas dokončenej MOL Arény, ktorá má kapacitu 12.575 miest. V 4. minúte Šporar dostal výbornú loptu medzi obrancami, Jedlička po vybehnutí poslal loptu na roh. Následne po centri Holmana hlavičkoval Šporar vedľa. Na druhej strane v 6. minúte Taiwo skúšal prejsť cez dvoch obrancov Slovana, ale neuspel. V 15. minúte po centri Suchockého pohrozil hlavou Šporar, vyznamenať sa musel brankár Jedlička. V 21. minúte po rohovom kope Treťjakova to skúšal nožničkami K. Vida, ale jeho strelu Šporar zblokoval. O minútu neskôr získali slovanisti loptu v strede poľa, po prihrávke mohol Moha postupovať na bránu z ľavej strany, ale Jedlička opäť výborne vybehol a zmaril šancu. V prvom polčase sa hralo väčšinou medzi šestnástkami, viac nebezpeční boli hráči Slovana, hlavne Šporar mútil veľa vody pred bránou DAC. V 37. minúte musel byť Apau vystriedaný, keďže pri jednom zo súbojov si zranil rameno. V 40. minúte vystrelil z ľavej strany K. Vida, ale Greif výborne zasiahol. V 43. minúte prišla najväčšia šanca prvého polčasu. V strede poľa získal loptu Kalmár, prihral do behu Taiwovi, ktorý poslal loptu na Treťjakova, jeho strela tesne minula ľavú žrď. V 45. minúte po rohovom kope Holmana hlavičkoval tesne vedľa Božikov.

Druhý polčas začali lepšie hostia. Šporar unikol na pravej strane, po prihrávke zakončil pred bránou Moha, ale Jedlička ukázal svoje umenie. V 57. minúte akciu DAC zakončil Treťjakov, Greifovi to však nerobilo problém. V 61. minúte zahrával Suchockij priamy kop z ľavej strany, po hlavičke Šporara skončila lopta v sieti, ale gól kvôli ofsajdu neplatil. V 64. minúte to skúšal z diaľky Treťjakov, Greif vyrazil loptu na roh. V 67. minúte centroval do pokutového územia Kalmár, nebezpečnou strelou zakončil Taiwo. V 78. minúte pri centri trafila lopta ruku Blackmana, rozhodca nariadil pokutový kop a Šporar ho bezpečne premenil – 0:1. V 82. minúte po centri Holmana trafil Ljubičič hlavou brvno. Domáci sa tlačili dopredu, do zakončenia sa však nedostali. V 90. minúte reklamovali domáci ruku Mohu vo vlastnej šestnástke, rozhodca však penaltu neodpískal. V závere už výsledok nemenil, Slovan tak zvýšil svoj náskok na čele tabuľky.

HLASY:



Peter Hyballa, tréner DAC-u: "Naším cieľom bolo v prvom polčase dominovať, byť viac na lopte. Chceli sme prvú líniu vysunúť vysoko, aj sme tak hrali. Chceli sme, aby Slovan hral na dlhé lopty. Nedarilo sa nám, viackrát sme sa ocitli v ofsajde. Do druhého polčasu sme išli s tým, aby sme hru kontrolovali. Od 60. minúty to nebol skutočný futbal, potom prišla penalta. Celkovo to bol dobrý zápas, ale aby sme zdolali Slovan, musíme vystihnúť perfektný deň. Výsledok 0:0 by bol zaslúženejší."

Martin Ševela, tréner Slovana: "Dnes to bola šachová partia. Boli sme si vedomí náskoku z jesennej časti. Vedeli sme, že súper bude musieť byť odvážnejší. Dobre pracovala defenzíva. Dnes sme proti silnému súperovi neinkasovali, čo je výborná vizitka. V prvom polčase sme mali viac šancí z brejkových situácií, mohli sme vyhrať vyšším rozdielom. Sme radi za víťazstvo, neinkasovali sme, čo je výborné. Preniesli sme víťaznú sériu z jesene, v tomto chceme pokračovať. Víťazstvo si vážime, ale potrebujeme pozerať dopredu, aj keď bodový odstup je zaujímavý. Potrebujeme potvrdiť kvalitu v každom zápase."