Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Mexiko vyzve Holandsko, Herrera cíti silu tímu

Mexičan Hector Herrera (vľavo) a Luiz Gustavo z Brazílie počas zápasu základnej A-skupiny Brazília - Mexiko na futbalových MS v brazílskom meste Fortaleza 17. júna 2014. Foto: TASR/AP

Mexiko zdolalo v skupine Chorvátov i Kamerun a inkasovalo iba raz.

Recife 24. júna (TASR) - Mexickí futbalisti túžia v Brazílii písať históriu. Tím okolo kapitána Rafaela Marqueza si po triumfe 3:1 nad Chorvátskom vybojoval postup do osemfinále svetového šampionátu a ani to nemá byť pre El Tri konečnou stanicou. Na rade je Holandsko.

"Je to silný tím, ale hrali sme už aj proti najsilnejším mužstvám planéty a neprehrali sme. Dobre sa na Holandsko pripravíme a zvážime, ako ich môžeme zdolať. Cítime našu silu," povedal tréner Miguel Herrera, ktorého zverenci do poslednej chvíle na diaľku bojovali s Brazíliou o prvenstvo v A-skupine. So siedmimi bodmi napokon skončili o skóre druhí.

Mexiko zdolalo v skupine Chorvátov i Kamerun a inkasovalo iba raz. Celá krajina žije šampionátom, po postupe sa pri Pamätníku nezávislosti v Mexico City zhromaždili tisíce ľudí a oslavovali. Prezident Enrique Peňa Nieto neskrýval nadšenie. "Aký som hrdý!," napísal na sociálnej sieti Twitter. "Dnes ukázalo mužstvo prípravu, prístup, nadšenie i ducha. Nech žije Mexiko."

A to všetko ukázal tím, ktorý len s odretými ušami prešiel kvalifikáciou, počas ktorej prišli o prácu až traja reprezentační tréneri. Až pred barážou s Novým Zélandom prevzal Herrera mužstvo decimované nízkou sebadôverou a odvrátil hroziacu katastrofu - MS bez Mexika. Ešte pred rokom na Pohári konfederácií skončili Mexičania po trápení už v skupine, ekipa ale potom dostala úplne novú tvár.

"Neviem, či som bol tým správnym mužom, ktorý prišiel v správny čas. Ale viem, že som pre tento úspech tvrdo pracoval a som za to všetko vďačný," povedal iba 168 cm vysoký Herrera. Ten vyzdvihol výkony nestarnúceho kapitána Marqueza. Tridsaťpäťročný zadák proti Chorvátsku nasmeroval svoj tím prvým gólom k víťazstvu, navyše na ihrisku nepozná únavu a burcuje spoluhráčov. "Sme ako jeden organizmus na ihrisku i mimo neho," vyzdvihol Marquez najväčšiu prednosť Mexičanov. "Všetci sme si navzájom výborne 'sadli' a všetci máme jediný cieľ: písať pre našu krajinu novú históriu."

Od roku 1994 Mexiko na MS vždy postúpilo do osemfinále, tam sa ale jeho cesta zakaždým skončila. Historicky najlepšími výsledkami sú štvrťfinále v rokoch 1970 a 1986.