Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Atletico - Real bez gólov, Juventus porazil Monaco po spornej penalte

Na snímke hráč Juventusu Turín Arturo Vidal (vpravo) strieľa gól z penalty v prvom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Juventus Turín - AS Monaco v Turíne. Foto: TASR/AP

Odvety sú na programe v stredu 22. apríla.

Bratislava 14. apríla (TASR) - Obhajca trofeje Real Madrid remizoval v utorok v úvodnom štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2014/2015 na ihrisku mestského rivala Atletica bez gólov. Z druhého súboja pôjde do odvety (22. apríla) v lepšej pozícii taliansky majster Juventus Turín, ktorý doma zdolal AS Monaco 1:0.



V prvom polčase minuloročnej finálovej reprízy, ktorú vyhral Real po predĺžení 4:1, bol lepší "biely balet". Jasne udával tón, kontroloval loptu i tempo a vypracoval si viac šancí. Už v 3. minúte po chybe domácej obrany sa rútil sám na Oblaka Bale, ale slovinský brankár skvele jeho obstrel zlikvidoval. Oblak držal spoluhráčov nad vodou aj pri strelách Cristiana Ronalda z priameho kopu, Balea zo strednej vzdialenosti či Jamesa Rodrigueza. Domáci poriadne zahrozili až v 39. minúte, keď Ramos veľmi zle rozohral, ale s Griezmannovým pokusom z hranice 16-ky si Casillas poradil. V závere prvého dejstva ešte Oblak výborne zlikvidoval ďalšiu nebezpečnú strelu Rodrigueza a Modrič v nádejnej pozícii pálil nad. Atletico do druhého dejstva vstúpilo aktívnejšie, hlavička Turana ale išla mimo pravej žrde. Hralo sa v obrovskom tempe, pomerne tvrdo, ale srbský arbiter Mažič bol presný. V ďalších fázach sa hralo bez šancí, až v 69. minúte Real pohrozil z dobrej akcie, ale Bale to prekombinoval. V 81. minúte mohol rozhodnúť Godin, ale po skrumáži trafil nad. V 86. minúte pálil z odrazenej lopty po rohu nad Modrič, v závere zasa mohli strhnúť triumf na domácu stranu Torres aj Mandžukič, napokon však skončil duel bez gólov.



V Turíne sa v prvom polčase hral atraktívny futbal, "stará dáma" kombinovala do plných a Monaco sa snažilo udrieť po brejkoch. Ako prvý pohrozil domáci Morata, v 4. minúte ale jeho volej letel nad. Na druhej strane zlikvidoval pozorný Buffon pokus Ferreiru-Carrasca a po štvrťhodine nemusel zasiahnuť po nebezpečnej strele Moutinha, ktorá minula jeho ľavú žrď. V 25. minúte sa ocitol vo veľkej šanci Tevez, pri zadnej žrdi ale pálil len do náruče gólmana Subašiča. Juve mohol ísť do vedenia aj v 45. minúte, v najväčšej šanci doterajšieho priebehu ale zaváhal Vidal, ktorý prebral kolmicu od Pirla, bol sám pred brankárom, ale jeho technická strela išla nad bránu hostí. Taliansky zástupca sa ale dostal do vedenia v 56. minúte, keď Vidal nekompromisnou bombou pod brvno premenil penaltu po faule Carvalha na Moratu v pokutovom území. Monaco muselo otvoriť hru, vyrovnať mohol po vyše hodine hry Kondogbia, ale Buffon jeho pokus vyrazil. A nazapršalo ani o desať minút, keď hlavička striedajúceho Berbatova po rohu išla nad. Domáci si výhru ustrážili a dokonca dobrú šancu ešte nevyužil domáci obranca Lichtsteiner.

Odvety sú na programe v stredu 22. apríla.

Monaco hromží na českého rozhodcu

Kontroverzná penalta rozhodla o osude úvodného štvrťfinále Ligy majstrov medzi futbalistami Juventusu Turín a AS Monaco. Opakovaný televízny záznam ukázal, že k prvotnému kontaktu medzi Ricardom Carvalhom a domácim útočníkom Alvarom Moratom prišlo ešte pred šestnástkou. Český hlavný rozhodca Pavel Královec však po počiatočnom váhaní napokon ukázal na biely bod.

Čílsky stredopoliar Arturo Vidal strelou do horného rohu zabezpečil "starej dáme" pred odvetou tesný náskok. Hostia sa cítili poškodení. "Po zhliadnutí záznamu celej situácie musím konštatovať, že k prvému kontaktu prišlo mimo pokutového územia. Súboj pokračoval a Morata spadol až v šestnástke. Rozhodca mal iba pár sekúnd na to, aby sa rozhodol," povedal v rozhovore pre Sky Sport Italia obranca "kniežat" Andrea Raggi.

Aj kouč francúzskeho vicemajstra Leonardo Jardim mal ťažké srdce na rozhodcov. Jedným z asistentov Královca bol slovenský arbiter Roman Slyško. "Výsledok ovplyvnil chybný verdikt rozhodcov. Nezodpovedá tomu, čo sa dialo na ihrisku. Juventus sme dostali do úzkych a mali sme na to, aby sme uhrali remízu. Prišlo k veľkej nespravodlivosti, nemala byť žiadna penalta. Každý tím v Lige majstrov by mal mať nielen rovnaké povinnosti, ale aj práva," čertil sa portugalský kouč.

Juventus s uzdraveným tvorcom hry Andreom Pirlom sa rehabilitoval za šokujúcu sobotňajšiu prehru na pôde poslednej Parmy v talianskej Serii A. "Výsledok 1:0 je pred odvetou dobrý. Doma sme neinkasovali a pred duelom v Monacu sme v malej výhode. Nebude to však jednoduché. Francúzi potvrdili, že sú veľmi dobre organizovaným tímom. Ťažko sa nám hľadal kľúč k prekonaniu ich obrany," povedal tréner Juventusu Massimilliano Allegri. Na margo spornej jedenástky poznamenal. "Carvalho bol posledným mužom, no neviem to celé posúdiť, či prišlo ku kontaktu pred šestnástkou alebo v pokutovom území."

Vidal v tejto sezóne nepremenil pokutový kop v dueli LM proti Olympiakosu Pireus ani v ligovom súboji s Cesenou. V utorok večer však po konzultácii s Carlosom Tevezom zobral zodpovednosť na svoje plecia a umiestnenou strelou rozjasal tribúny. "V našom tíme nie je hlavný exekútor pokutových kopov. Kto sa v danom momente na to viac cíti, ten si zoberie loptu a ide kopať. Rozhodol som sa zobrať to na seba a Carlitos nebol proti."


Polčasové sumáre 1. zápasov štvrťfinále LM 2014/2015:

Atletico Madrid - Real Madrid 0:0
ŽK: Mandžukič, Garcia, Mario Suarez - Ramos, Marcelo, rozhodoval: Mažič (Srb.), 48.273 divákov.

zostavy:
Atletico: Oblak - Juanfran, Miranda, Godin, Siqueira - Turan, Mario Suarez, Gabi, Koke (83. Torres) - Griezmann (77. Garcia), Madžukič
Real: Casillas - Carvajal (85. Arbeloa), Varane, Ramos, Marcelo - Modrič, Kroos, Rodriguez - Bale, Benzema (76. Isco), Cristiano Ronaldo

Juventus Turín - AS Monaco 1:0 (0:0)
Gól: 56. Vidal (z 11 m), ŽK: R. Carvalho (Monaco), rozhodovali: Královec - Wilczek (obaja ČR), SLYŠKO (SR), 41.000 divákov.

zostavy:
Juventus: Buffon - Lichtsteiner, Bonucci, Chiellini, Evra - Vidal, Pirlo (74. Barzagli), Marchisio - Pereyra (87. Sturaro) - Tevez, Morata (83. Matri)
Monaco: Subašič - Raggi (71. Berbatov), R. Carvalho, Abdennour, Kurzawa - Dirar (51. Bernardo Silva), Joao Moutinho, Fabinho, Kondogbia - Ferreira-Carrasco, Martial (87. M. Carvalho)