Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Bayern začne na Old Trafforde, súboj argentínskych koučov na Nou Campe

Diego Costa z Atletica de Madrid počas zápasu 31. kola španielskej La Ligy proti Athletic Bilbao 29. marca 2014 v Bilbau. Foto: TASR/AP

Utorkové súboje Ligy majstrov prinesú atraktívne súboje, ale aj absenciu viacerých kľúčových hráčov.

Bratislava 31. marca (TASR) - Štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 má jedno z najsilnejších zložení v 22-ročnej histórii prestížnej súťaže, predstaví sa v ňom šesť bývalých víťazov, traja aktuálni lídri národných líg a väčšina najlepších hráčov na svete. V utorok sa v prvých štvrťfinále stretne obhajca titulu Bayern Mníchov na Old Trafford s Manchestrom United, resp. FC Barcelona hostí španielskeho rivala Atletico Madrid.

V stredu sa budú hrať súboje rekordného 9-násobného európskeho šampióna Realu Madrid s minuloročným zdolaným finalistom Borussiou Dortmund, resp. nových európskych mocností štedro dotovaných z ázijsko-ruského kapitálu Parížu St. Germain s Chelsea Londýn.

Manchester bez Van Persieho

"Červení diabli" majú na konte tri európske tituly, no táto sezóna pod novým trénerom Davidom Moyesom im nevychádza podľa predstáv. V Premier League, v ktorej cez víkend v generálke na Bayern vyhrali 4:1 nad Aston Villou, sú až siedmi. Úradujúci majster Anglicka v tejto sezóne v LM doma vyhral všetkých 5 zápasov, v osemfinále musel doháňať dvojgólovú stratu z ihriska Olympiakosu Pireus (0:2), čo sa mu triumfom 3:0 aj dokonale podarilo. Hetrikom to zariadil Holanďan Robin van Persie, ten však bude teraz Moyesovi pre zranenie chýbať, rovnako ako suspendovaný Patrice Evra. Moyes nepovažuje fakt, že prvý zápas je v Manchestri za nevýhodu: "Toto už dnes nie je až také dôležité. Už sa aj normálne v európskych súbojoch hráva na protiútoky," povedal.

Bavorom bude chýbať Dante

Obhajca titulu má v LM s United o čosi lepšiu vzájomnú bilanciu - tri výhry, štyri remízy a dve prehry (skóre 12:11). V pamätnom finále v roku 1999 v Barcelone to ale boli Angličania, ktorí v nadstavenom čase dvoma gólmi zrazili Bavorov na kolená. "Nemôžeme si dovoliť, aby momentálne postavenie Manchestru v anglickej lige ovplyvnilo naše mysle. Cestujeme tam s tým, že chceme hrať útočný futbal a streliť góly. Nezáleží na tom, či hráme prvý zápas vonku a druhý doma. Najdôležitejšie, aby sme strelili góly na ihrisku súpera," povedal kapitán bundesligistu Philipp Lahm. Španielsky tréner Pep Guardiola nemôže počítať so suspendovaným obrancom Dantem. Päťnásobný európsky šampión v nemeckej lige síce stratil sériu 19 víťazných zápasov, stále ale ťahá rekordnú 53-zápasovú bez prehry. Remíza 3:3 s Hoffenheimom prišla kolo potom, ako Bavori rekordne rýchlo získali, resp. obhájili nemecký titul, proti United už ale určite bude ich koncentrácia opäť na špičkovej úrovni.

Súboj argentínčanov na španielskej pôde

Duel prvých dvoch klubov španielskej La Ligy, vedúceho Atletica Madrid s druhou FC Barcelona, je aj súbojom argentínskych trénerov Gerarda Martina s Diegom Simeonem. Médiá na nich pred utorňajším súbojom "vytiahli" aj jednu spoločnú kontroverziu ešte z ich hráčskych čias. V roku 1988 v zápase argentínskej ligy Velez Sarsfield a Newell's Old Boys vtedy ešte ani nie 18-ročný Simeone vyprovokoval Martina, ktorého rozhodca vylúčil, ale o ďalších desať minút išiel po červenej karte predčasne z ihriska aj sám Simeone. Teraz obaja krajania trénujú špičkové svetové kluby a ako tréneri sa proti sebe postavia na ich lavičkách už štvrtýkrát. A ešte nik z nich v nich nezískal výhru, keď na začiatku sezóny vo finále španielskeho Superpohára sa tešila po remíze v Madride 1:1, resp. barcelonskej odvete 0:0 z trofeje "Barca", resp. ligový duel na štadióne Vicente Calderona v tejto sezóne tiež skončil bez gólov. Barcelona a Atletico sa v pohárovej Európe ešte nestretli.

Blau Granas s viacerými zranenými

Barcelona sa pokúsi o siedmy postup v rade do semifinále LM, no môže od súpera, ktorý v tejto sezóne LM ešte neokúsil chuť prehry, očakávať viac ako tuhý odpor. Katalánci v generálke na utorok vyhrali v mestskom derby nad Espanyolom 1:0, "Simeonovci" gólmi Diega Costu a Kokeho zdolali Athletic Bilbao 2:1. Do bývalej formy sa dostáva argentínsky útočník domácich Lionel Messi, ktorý v 19 zápasoch proti Atleticu strelil 20 gólov, vrátane troch hetrikov. "Atletico Madrid nás dokonale pozná. Simeone mu vštepil víťaznú mentalitu a hráči v neho majú absolútnu dôveru. Budú to veľmi tesné zápasy, podľa toho, ako Atletico hrá, asi bude málo šancí. Hrať proti nim nikdy nie je Ľahké. Nedávajú nám priestor a excelentne pokrývajú všetky priestory. Neotvárajú krídelné priestory, sú dobre rozmiestnení v strede a sú skvelí v protiútokoch," povedal špílmacher domácich Xavi. Martino nemôže rátať so zraneným brankárom Victorom Valdesom, či stopérom Carlesom Puyolom, ktorý sa zrejme nestihne zotaviť zo zranenia kolena.

V drese hostí by mohol byť jazýčkom na váhach výkon Diega Costu, Brazílčana, ktorý je už reprezentantom Španielska. "Costa je chlapec, ktorý sa zlepšuje deň od dňa. Má mimoriadnu psychickú silu. Spôsob, akým hráme, je založený na tom, čo mužstvu dokáže dať a v tejto pozícii sa cíti dobre," povedal Simeone, ktorému bude chýbať suspendovaný Raul Garcia.

Valdes podstúpil operáciu kolena a príde o účasť v Brazílii

Brankár Victor Valdes nebude v drese Španielska štartovať na MS v Brazílii. Po operácii kolena na klinike v nemeckom Augsburgu čaká gólmana FC Barcelona približne sedemmesačná nútená pauza.

Valdes si roztrhol väz v pravom kolene pri rutinnom zákroku počas minulotýždňového ligového duelu proti Celte Vigo (3:0) a z ihriska ho museli odniesť na nosidlách. V Augsburgu operovali Valdesa lekári Ulrich Boenisch a Ricard Pruna.

"Operácia dopadla úspešne a hráč bude mimo hry približne sedem mesiacov," uviedla Barcelona v oficiálnom stanovisku.

Tridsaťdvaročný Valdes mal dobré šance byť na svetovom šampionáte v Brazílii španielskou brankárskou jednotkou v tandeme s Ikerom Casillasom. Po sezóne mu v Barcelone končí zmluva a už dávnejšie avizoval, že chce z Camp Nou odísť.

Chelsea si proti PSG verí

Tréner futbalistov Chelsea Londýn Jose Mourinho verí, že jeho tím predvedie vo štvrťfinále Ligy majstrov proti Parížu St. Germain dobrý výkon a napraví si chuť po víkendovej ligovej prehre.

Portugalský kormidelník vyčítal svojim zverencom po prehre s Crystal Palace (0:1), o ktorú sa vlastným gólom postaral John Terry, nedostatok ducha a mentality. Podľa jeho slov sa dokáže Chelsea lepšie pripraviť na súboj s "prominentným" súperom ako s takým, čo bojuje o záchranu. "Nemyslím si, že musím pred týmto zápasom veľa urobiť. Toto bude zápas, v ktorom sa cítime dobre. Veľký duel, skvelý štadión, prestížny súper. Myslím, že máme šancu odohrať dobrý zápas," uviedol pre britské médiá Mourinho.

V stredajšom stretnutí budú Chelsea zrejme chýbať útočník Samuel Eto'o a obranca Ashley Cole.

Odvety utorňajších štvrťfinále sú na programe 9. apríla.

1. zápasy štvrťfinále LM 2013/2014, utorok 1. apríla (začiatky 20.45 SELČ):

Manchester United - Bayern Mníchov

/rozhoduje: Carlos Velasco Carballo (Šp.)/

FC Barcelona - Atletico Madrid

/rozhoduje: Felix Brych (Nem.)/