Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Kovač chce zostať na lavičke Chorvátska, média valia kritiku

Tréner chorvátskeho futbalového tímu Niko Kovač Foto: TASR/AP

Chorvátov viacerí pasovali do úlohy možného čierneho koňa MS.

Recife 24. júna (TASR) - Niko Kovač plánuje zostať na lavičke futbalistov Chorvátska aj napriek tomu, že jeho zverenci zostali na MS v Brazílii pred bránami osemfinále.

"Prečo nie? Prebojovali sme sa na šampionát a to bol pre nás úspech," povedal Kovač po prehre 1:3 s Mexikom. Tá definitívne rozhodla o tom, že Chorváti obsadili v A-skupine s tromi bodmi nepostupovú tretiu priečku. "Stále mám platný kontrakt a ten bude pokračovať. Nevidím jediný dôvod prečo by nemal."

"Šachovnicoví" potrebovali v záverečnom dueli skupiny zdolať Mexiko, aby sa prvýkrát od roku 1998 dostali do vyraďovacích bojov. V závere druhého polčasu ale v priebehu desiatich minút inkasovali trikrát a ich sen sa rozplynul.

"Hnevá ma, že sme dva góly dostali po štandardkách, na ktoré sme sa pripravovali. Nemyslím si však, že sme hrali zle. Výsledok je pre nás krutý. Chceli sme postúpiť a predĺžiť naše účinkovanie na turnaji. Nepodarilo sa nám to, ale život ide ďalej. Od začiatku som tvrdil, že naša skupina je veľmi ťažká a nám sa v nej nepodarilo prekvapiť favoritov," zdôraznil Kovač.

Chorvátov viacerí pasovali do úlohy možného "čierneho koňa" MS, najmä keď majú vo svojom strede hviezdy európskych líg - Luku Modriča z Realu Madrid, Maria Mandžukiča z mníchovského Bayernu, či Ivana Rakitiča, ktorý mieri do Barcelony. "Tím má svoju kvalitu. Musíme urobiť analýzu, v čom sme na turnaji zaostávali a snažiť sa to zlepšiť. Za uplynulých šesť mesiacov sme podľa mňa urobili pokrok, ale tento proces musí pokračovať. Stále máme mladé mužstvo, títo futbalisti spolu ešte môžu hrať ďalších päť-šesť rokov," dodal Kovač.

Katastrofa Srnovej generácie

Futbalisti Mexika zvíťazili vo svojom záverečnom vystúpení v A-skupine na MS v Brazílii nad Chorvátskom 3:1 a zabezpečili si postup do osemfinále. Podľa chorvátskych médií tak spôsobili "katastrofu generácie" na čele so skúseným Darijom Srnom.

"Už roky počúvame, ako hráči vydávajú zo seba maximum, keď ide o veľa. Do histórie sa však zapísali len prázdnymi frázami. Predviedli sme najhorší výkon," píše sa na portáli Index.hr.

Kritickým pohľadom komentovali situáciu aj chorvátske denníky, podľa ktorých išlo o katastrofu v Recife či veľký futbalový smútok.