Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Futbal

Hegemónia Juventusu trvá, Allegri: Vždy sme zachovali rozvahu

Na archívnej snímke Massimiliano Allegri. Tréner Juventus Turín. Foto: TASR/AP

Futbalisti Juventusu Turín opäť nemajú na Apeninskom polostrove konkurenciu, výber trénera Massimiliana Allegriho spečatil zisk rekordného 34. majstrovského titulu.

Turín 14. mája (TASR) - Rekordné siedme "Scudetto" v sérii vyšperkované štvrtým double za sebou. Futbalisti Juventusu Turín opäť nemajú na Apeninskom polostrove konkurenciu, výber trénera Massimiliana Allegriho spečatil zisk rekordného 34. majstrovského titulu po remíze v nedeľňajšom dueli predposledného 37. kola Serie A na ihrisku AS Rím 0:0. Na čele tabuľky majú "zebry" nedostihnuteľný náskok štyroch bodov na druhý SSC Neapol, ktorý zdolal Sampdoriu Janov 2:0.

Fanúšikovia "Starej dámy" majú ešte jeden dôležitý dôvod na radosť, ich tréner zostane na lavičke piemontského klubu aj v budúcej sezóne, hoci ho eminentne chceli najmä Arsenal Londýn či Paríž St. Germain. "Ak ma nevyhodia, budem viesť Juventus aj v budúcej sezóne," citovala Allegriho agentúra AP.

V nedeľu sa "Juve" tešil z titulu na rovnakom štadióne, na ktorom minulý týždeň po prevalcovaní AC Miláno 4:0 vyhral 13-krát aj Coppa Italia. Allegri po oboch zápasoch žiaril šťastím. "Musíme zagratulovať aj Neapolu, ktorý držal krok so skvelým Juventusom. Je neuveriteľné vidieť, že sme už štvrtý rok zopakovali takéto výsledky. Gratulujem každému, kto má na tomto úspechu podiel, kto pracuje pre Juventus a samozrejme aj fanúšikom. Ale najväčšiu zásluhu na tom majú hráči. S takýmto skvelým tímom, s hráčmi, ktorí majú takýto charakter, je ľahké dosahovať vytýčené ciele," povedal po zápase s AS 50-ročný kouč.

Juventus zareagoval fantasticky na fakt, že ho Neapol pred necelým mesiacom vo vzájomnom súboji zdolal 1:0 a dotiahol sa na jediný bod. Výber kouča Maurizia Sarriho s kapitánom Marekom Hamšíkom mal v záverečných štyroch kolách o trošku ľahšie vyžrebovanie a zdalo sa, že môže obhajcu detronizovať. A zlomiť tak dlhé čakanie na titul od čias legendárneho Diega Armanda Maradonu. Ale tím s kapitánom a brankárom Gianluigi Buffonom, ktorý sa stal prvým mužom v Taliansku s deviatimi majstrovskými titulmi, zachoval pokoj a dokázal v kritickej chvíli všetko zvládnuť.

"Najväčšou devízou tohto mužstva bolo, že vždy dokáže zachovať pokoj a rozvahu. Vo futbale sa totiž veci menia zo sekundy na sekundu. Musíte preto ísť krok za krokom a nedovoliť, aby vás prevalcoval entuziazmus, ak sa darí, respektíve v ťažkých momentoch nesmiete nikdy prestať pracovať. Musíte zapracovať na mentálnej úrovni, pretože ak podľahnete prudkým zmenám nálad, nezvíťazíte," dodal Allegri.

"Za ich úspechom je silná mentalita, ktorú budujú už mnoho rokov. Je to tiež solídny a konsolidovaný klub, čo dokázal aj v zložitých časoch. Ich motivácia a túžba musí byť príkladom pre všetky kluby," uviedol tréner AS Eusebio Di Francesco, ktorého tím už mal istú účasť v LM pred zápasom.