Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Futbal

Anglicko remizovalo s Kostarikou 0:0, Albión sa lúčil ziskom bodu

Kostarický obranca Oscar Duarte (uprostred) sa snaží zastaviť anglického útočníka Daniela Sturridgeho (vpravo)v zápase D-skupiny MS vo futbale 2014 Kostarika - Anglicko na štadióne Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 24. júna 2014. Foto: TASR/AP Photo

Z postupu do osemfinále z prvého miesta sa mohli tešiť Kostaričania.

Belo Horizonte 24. júna (TASR) - Futbalisti Kostariky sa stali víťazmi D-skupiny na MS v Brazílii, keď v utorňajšom dueli remizovali s výberom Anglicka 0:0. Zverenci kolumbijského trénera Jorge Louisa Pinta sa do osemfinále kvalifikovali po prvý raz od roku 1990 a to z prvého miesta so siedmimi bodmi. V ňom sa predstavia v nedeľu 29. júna o 22.00 SELČ v Recife proti druhému tímu C-skupiny, kde momentálne figuruje tím Pobrežia Slonoviny. Ich súperom sa môže stať i Kolumbia, Japonsko a Grécko.

Albión už po zhodnom výsledku 1:2 v predchádzajúcich dvoch dueloch proti Taliansku a Uruguaju nemal šancu na postup z D-skupiny. Angličania nastúpili až s deviatimi zmenami v základnej zostave, no želaný úspech v podobe troch bodov v súboji o česť im nepriniesli. So šampionátom sa rozlúčili napokon ziskom bodu.

Fotogaléria: MS vo futbale: Kostarika - Anglicko


Priebeh zápasu

Anglický stredopoliar Ross Barkley (v popredí) padá po faule, v pozadí kostarický obranca Giancarlo Gonzalez v zápase D-skupiny MS vo futbale 2014 Kostarika - Anglicko na štadióne Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 24. júna 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Kostaričania pôsobili v úvode zápasu aktívnejším dojmom a už v 2. minúte sa pokúsil o zakončenie spoza šestnástky Campbell. Lopta z jeho kopačky však tesne minula priestor anglickej brány. Na opačnej strane sa prezentoval v 12. minúte ďalekonosnou strelou Sturridge, ktorý minul ľavú žrď Navasovej brány. Obidve mužstvá dobre bránili a útočiacich hráčov nepúšťali do vyložených príležitostí.

V 23. minúte z priameho kopu tvrdo vypálil Borges, loptu smerujúci pod brvno Foster s námahou vytlačil na rohový kop. O päť minút neskôr Sturridge po centri z ľavej strany namiesto pohotového zakončenia zvolil spracovanie lopty a Duarte ho stihol odzbrojiť. Anglický útočník sa dostal k zakončeniu aj v 35. minúte, hlavou iba tesne minul priestor troch žrdí. V záverečnej desaťminútovke prvého polčasu sa ešte zrodili náznaky šancí na oboch stranách, bezgólový stav sa však nezmenil.

Druhé dejstvo

Anglický brankár Ben Foster (tretí zľava) vyráža loptu nad brvno v zápase D-skupiny MS vo futbale 2014 Kostarika - Anglicko na štadióne Mineirao v brazílskom Belo Horizonte v utorok 24. júna 2014.
Foto: TASR/AP Photo
Druhé dejstvo začali aktívne hráči Albiónu, ale nič z nej nevyťažili. V 59. minúte Lallana hľadal centrom voľného Sturridga, no pred ním zasiahol brankár Navas. O štyri minúty neskôr preveril pozornosť anglického brankára Fostera striedajúci Bolanos, ani tentoraz sa stav nezmenil. Obidva národné výbery čakali na chybu súpera a hrozili najmä po rýchlych kontrách.

Angličania mohli skórovať v 65. minúte po strele Sturridga, lopta minula pravú žrď kostarickej brány. Anglický tréner Roy Hodgson poslal na hraciu plochu Gerrarda a útočníka Rooneyho s cieľom strhnúť víťazstvo na stranu tímu z Britských ostrovov. Rooney v 79. minúte vyslal "jedovku" na Navasa, ale ten vytlačil loptu na roh. V záverečných minútach už ani jeden z tímov nedokázal skórovať a z postupu do osemfinále z prvého miesta sa mohli tešiť Kostaričania.

D-skupina, 3. kolo:
Kostarika - Anglicko 0:0

ŽK: G. Gonzalez - Barkley, Lallana. Rozhodovali: Haimoudi - Etchiali(obaja Alž.), Achik (Mar.), 50.000 divákov.

Kostarika: Navas - Gamboa, G. Gonzalez, Duarte, Diaz - Miller - Ruiz, Borges (78. Barrantes), Tejeda, Brenes (59. Bolanos) - Campbell (65. Ureňa)
Anglicko: Foster - Jones, Cahill, Smalling, Shaw - Lampard, Wilshere (73. Gerrard) - Milner (76. Rooney), Barkley, Lallana (62. Sterling) - Sturridge

hlasy (zdroj: Reuters):

Jorge Louis Pinto, tréner Kostariky: "Predviedli sme veľmi istú, dynamickú hru. Užili sme si všetky tri zápasy, v ktorých nás súperi neporazili, čo je pre nás historický moment. Najprv si doprajeme odpočinok a začneme sa pripravovať na osemfinále."

Roy Hodgson, tréner Anglicka: "Som sklamaný, že sa nám pôsobenie na šampionáte nepodarilo ukončiť víťazstvom. Myslím si, že sme dnes mali naozaj smolu a nedokázali sme preto zvíťaziť."

Jack Wilshere, stredopoliar Anglicka: "V úvode zápasu sme boli nervózni a bolo dôležité dostať loptu na zem. V posledných dvadsiatichpiatich minútach úvodného dejstva sme dominovali. Vytvorili sme si ešte niekoľko šancí a sme radi, že sme neprehrali aj v poslednom zápase."

Frank Lampard, kapitán Anglicka: "Urobili sme všetko preto, aby sme dnes uspeli. Nebolo to ľahké, ale vypracovali sme si dostatok šancí. Mali sme kopať penaltu. Fanúšikovia nás stále povzbudzovali do samého konca, zaslúžia si obdiv, no určite chceli od nás viac. Mám 36 rokov, stále rád reprezentujem, no je ešte skoro povedať definitívu o mojej budúcnosti."


Konečná tabuľka D-skupiny:
1. Kostarika 3 2 1 0 4:1 7
2. Uruguaj 3 2 0 1 4:4 6
--------------------------------
3. Taliansko 3 1 0 2 2:3 3
4. Anglicko 3 0 1 2 2:4 1