Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Futbal

Na futbalovom turnaji proti rasizmu si zahrá 18 tímov

Ilustračné foto Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Na turnaji budú mať premiéru futbalisti z osady v Moldave nad Bodvou, ktorí otvoria akciu gitarovým vystúpením.

Bratislava 11. októbra (TASR) – Až 18 tímov sa dnes predstaví na 7. ročníku Bratislavskej ligy v malom futbale (BLMF) proti rasizmu a intolerancii. Turnaj, ktorého cieľom je spájať ľudí rôznej farby pleti, národnosti či náboženstva, sa bude od 11.00 h hrať v areáli Centra akademického športu STU na Mladej garde.

"Medzi futbalistami, ktorí si v nedeľu zahrajú, budú aj zástupcovia utečencov z tábora v Rohovciach, afrických študentov, židovskej menšiny na Slovensku, športového portálu Takurcitee.sk, Bratislavského samosprávneho kraja, či tímu Different Colours United, ktorý už viac rokov spája hráčov rozmanitého pôvodu," uviedol Sergej Danilov, spoluzakladateľ kampane Šport spája, rôzne farby, jedna hra.

Na turnaji budú mať premiéru futbalisti z osady v Moldave nad Bodvou, ktorí otvoria akciu gitarovým vystúpením. "Svoj futbalový talent predvedú tiež chlapci z tímu Mládež ulice, ktorý zostavilo občianske združenie rovnakého názvu, starajúce sa o deti s veľmi komplikovaným rodinným zázemím," informoval Danilov. Atraktivitu podujatiu dodá aj tím reprezentujúci prostredie rockového baru Mariatchi v Nitre, ktorý napadli neonacisti a jeho majiteľovi zlomili nohu. Turnaj bude tento rok ladený aj "do zelena", a to vďaka prítomnosti zmiešaného mužsko-ženskému tímu organizácie Greenpeace.

Na turnaji sa objavia aj známe futbalové osobnosti, prezident Únie ligových klubov (ÚLK) Ivan Kozák, tréner AS Trenčín Martin Ševela, ale i bývalí reprezentanti ako Jozef Majoroš či Ladislav Pecko. "Niektoré futbalové osobnosti sa takisto predstavia v tíme veľvyslanca kampane Šport spája, rôzne farby, jedna hra Aliasa Lembakoaliho," dodal Danilov.

Turnaj BLMF je slovenským vrcholom celoeurópskej iniciatívy FARE Akčné týždne, ktoré sa tento rok konajú 9.-23. októbra. Vlani sa počas nich uskutočnilo vyše 1500 aktivít proti rasizmu a diskriminácii v 46 krajinách.