Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Futbal

SR 21 v príprave proti Grékom a Nórom, Guľa: Záležať bude na nás

Na archívnej snímke tréner slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov Adrián Guľa. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Tréner Adrián Guľa má k dispozícii 24 hráčov.

Bratislava 21. marca (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov sa pred štartom kvalifikácie ME 2021 otestujú v marci v dvojzápase s rovesníkmi z Grécka a Nórska. Tréner Adrián Guľa má k dispozícii 24 hráčov na prípravné stretnutia s Gréckom 21 (v piatok 22. marca v Žiline, 17.00 h.) a Nórskom 20 (v utorok 26. marca v Dunajskej Strede, 17.00).

Z pôvodnej nominácie vypadol zranený Milan Kvocera z AS Trenčín, ktorého nahradil Adam Brenkus z Ružomberku. "S Grékmi sa chalani stretli ešte pod vedením Pavla Hapala, vychádzame aj z týchto zápasov. Pre nás je najpodstatnejšia ale naša filozofia, zamerať sa na vlastné stránky a tie posúvať hore. Nórska dvadsiatka sa chystá na majstrovstvá sveta, bude to veľmi kvalitný súper. Najväčšie ťažisko však je, ako sa budeme prezentovať my," povedal Guľa.

Slováci začnú kvalifikáciu ME v Maďarsku a Slovinsku až v septembri. V 2. skupine sa stretnú s Francúzskom, Švajčiarskom, Gruzínskom, Azerbajdžanom a Lichtenštajnskom. Boje o postup na finálový turnaj začnú v Azerbajdžane 6. septembra a zakončia v októbri budúceho roku vo Francúzsku. Dobrou správou pre nich je nedávne potvrdenie zmeny počtu účastníkov na ME 2021 z 12 na 16.

Prvotný postupový kľúč prideľoval miestenky nasledovne: dve boli pre usporiadateľské krajiny, deväť pre víťazov kvalifikačných skupín a jedna pre výber, ktorý si vybojuje postup z baráže. Po novom sa na záverečnom turnaji predstavia: dvaja usporiadatelia, deviati víťazi kvalifikačných skupín, najlepší výber z druhého miesta a o zvyšné štyri miestenky zabojujú reprezentácie, ktoré v skupinách skončili na druhých miestach. Tých bude osem, vytvoria dvojice a lepší postúpi na ME.

"Nie je to iba o príležitosti pre Slovensko, ale pre všetky krajiny. Naozaj, pôvodný kľúč bol veľmi krutý. Tlak vychádzal od všetkých reprezentácií. Uplynulé majstrovstvá Európy potvrdili, že boli na vysokej úrovni a poukázali na to, že by bolo dobré, keby sa ešte rozšírili. Divácky záujem o turnaj bol značný a aj hráčska kvalita bola vysoká. My sme radi, že sa formát mení. Chlapci to motivačne privítali," zareagoval pre futbalsfz.sk tréner "sokolíkov".