Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Vášne, ktoré vzplanuli pri futbale na Balkáne, pokračujú

Srbskí fanúšikovia počas zápasu o postup na EURO 2016 Foto: TASR/AP

Futbalový škandál medzi Srbskom a Albánskom bol podľa srbského ministra zahraničných vecí politickou provokáciou.

Belehrad/Priština/Podgorica/Tirana 16. októbra (TASR) - Na Balkáne sa ani naďalej nepodarilo dostať pod kontrolu vášne, ktoré vzplanuli po udalostiach počas nedohratého kvalifikačného medzištátneho futbalového zápasu Srbsko-Albánsko, ktorého dejiskom bol 14. októbra belehradský štadión miestneho klubu Partizan.

V uplynulú noc došlo v Subotici a Starej Pazove k dvom útokom na pekárne, ktorých majitelia sú albánskeho pôvodu. Požiar, ktorý vznikol po hodení zápalnej zmesi na prvú z nich, úplne zničil interiér pekárne Dvaja bratia v Subotici. Tá sa už terčom podobného útoku stala po jednostrannom vyhlásení nezávislosti Kosova vo februári 2008.

Na pekáreň v Starej Pazove neznámi páchatelia strieľali z okoloidúceho vozidla a hodili na ňu výbušninu.

K pokusom o zničenie srbskej štátne vlajky došlo nielen v Kosovskej Mitrovici, ale aj ďalších lokalitách, informovali srbské médiá.

V čiernohorskej Podgorici zadržali tri osoby podozrivé zo stredajšieho hádzania kameňov na tamojšiu albánsku ambasádu. Páchatelia poškodili okná zastupiteľského úradu, k zraneniam nedošlo.

Z Belehradu aj z Tirany zazneli medzičasom zmierlivé tóny usilujúce o zníženie napätia v oblasti. Vlády Srbska i Albánska ubezpečili, že plánovaná návšteva albánskeho premiéra Ediho Ramu v Belehrade by sa mala uskutočniť v plánovanom termíne, teda 22. októbra.

Predseda albánskej vlády zdôraznil, že futbal sa nemôže stať prostriedkom štátnej politiky a že politika sa zasa nemôže riadiť dianím na futbalovom trávniku.

Aj srbský premiér Aleksandar Vučič naznačil, že sa dialógu nevyhýba, i keď sa ohľadne spomínanej návštevy ešte definitívne nerozhodol.

Spomínané kvalifikačné stretnutie o postup na EURO 2016 bolo najskôr pred koncom prvého polčasu prerušené. Keďže sa po ani 30 minútach vyhrotená situácia neupokojila, medzinárodne skúsený anglický rozhodca Martin Atkinson zápas predčasne ukončil.

Dôvodom bola albánska vlajka, ktorá pripevnená na minihelikoptére pred koncom prvého polčasu lietala nad ihriskom. Keď sa jej zmocnil srbský hráč Stefan Mitrovič, medzi balkánskymi rivalmi vzplanuli vášne. Vzápätí vtrhli na ihrisko aj srbskí fanúšikovia a snažili sa napadnúť futbalistov Albánska. Atkinson preto poslal oba tímy do šatní.



Domáci Srbi boli pripravení v zápase pokračovať, lenže to hostia striktne odmietli. "Za celé mužstvo môžem povedať, že sme chceli zápas dohrať. Chránili sme albánskych hráčov v tuneli medzi ihriskom a šatňami na každom ich kroku. Chceli sme zamedziť tomu, aby sa udialo niečo vážnejšie po tom, ako sa na trávnik vo veľkom počte dostali naši fanúšikovia," tvrdil kapitán srbského tímu Branislav Ivanovič.

Iný pohľad na vec ponúkol kapitán Albánska Lorik Cana: "Videl som, ako niekoľko mojich spoluhráčov napadli v tuneli fanúšikovia Srbska, ale tiež pracovníci bezpečnostnej služby. Sme v zlom psychickom stave, nedokážeme a nebudeme pokračovať v zápase."

Srbsko si v stredu predvolalo albánskeho veľvyslanca v Belehrade a tlmočilo mu ostrú protestnú nótu, vrátane nespokojnosti so správaním sa fanúšikov hostí na zápase. "Srbsko tvrdo pracuje na udržiavaní priateľských vzťahov medzi oboma národmi a podobný prístup očakáva aj od Albánska. Podobné provokácie nebudeme tolerovať," uviedlo srbské ministerstvo zahraničných vecí.

Albánci vinia zo zodpovednosti za incident Srbov. "Pohostinnosť ako hlavné aktívum života Balkáncov nebola dodržaná. Od momentu, keď sme do Belehradu prišli, sa k nám domáci organizátori správali ako k nepriateľom. Privítali nás antišportovou, až xenofóbnou náladou," uviedol albánsky minister zahraničných vecí Ditmir Bushati.

Zápas sprevádzali prísne bezpečnostné opatrenia vzhľadom na napätie medzi oboma krajinami v otázke Kosova. Bývalá srbská provincia, ktorej obyvateľstvo tvoria prevažne kosovskí Albánci, vyhlásila v roku 2008 nezávislosť. Srbsko a mnohé ďalšie krajiny sveta, medzi nimi aj Slovenská republika, však tento akt neuznali. "Bola to politická provokácia. Hlavnou otázkou zostáva, ako zareaguje Európska futbalová únia (UEFA), pretože ak by niekto rozvinul zástavu Veľkého Srbska v Tirane alebo Prištine, už by z toho bola kauza pre OSN," vyjadril svoj postoj k balkánskemu futbalovému škandálu srbský minister zahraničných vecí Ivica Dačič.

UEFA už kauzu vyšetruje. "Začali sme disciplinárne konanie voči obom federáciám. Obe majú čas do budúcej stredy, aby nám predostreli svoje stanoviská," informoval hovorca organizácie Pedro Pinto. Podľa prezidenta UEFA Michela Platiniho je neprípustné, aby sa politika miešala do športu. Verdikt by mala UEFA vyniesť 23. októbra.