Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Futbal

Tréner Kozák nebude meniť brankára, Kozáčik sa na Ukrajine osvedčil

Na snímke brankár slovenskej futbalovej reprezentácie Matúš Kozáčik Foto: TASR/Martin Baumann

Gólman Viktorie Plzeň by si mal podľa slov repezentačného trénera zachytať aj v Žiline v súboji s 8. tímom rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA.

Senec 6. októbra (TASR) - Kormidelník slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák má jasno v otázke, koho pošle do brány vo štvrtkovom zápase kvalifikácie EURO 2016 proti Španielsku.

Do národného tímu sa síce po zranení vrátil člen osemfinálového tímu z MS 2010 v Juhoafrickej republike Ján Mucha, výkonom v kvalifikačnej ouvertúre na Ukrajine (1:0) však presvedčil o svojich kvalitách Matúš Kozáčik. Gólman Viktorie Plzeň by si mal podľa slov Kozáka zachytať aj v Žiline v súboji s 8. tímom rebríčka Medzinárodnej futbalovej federácie FIFA.

"Jano Mucha je náš najskúsenejší brankár, ktorý pre reprezentáciu urobil veľa. V zápase na Ukrajine dostal príležitosť Matúš Kozáčik, ktorého sme si už predtým pripravovali a odchytal zápasy v Lotyšsku a v Poľsku. Je to tiež ostrieľaný brankár, ktorý má niečo odchytané. Proti Ukrajine neurobil žiadnu chybu, podal dobrý výkon, preto proti Španielsku nie je dôvod niečo meniť na brankárskom poste," povedal Kozák.

Slováci stále bez Hamšíka , zranenie vyradilo z hry Breznaníka

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák pred dvojzápasom C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 so Španielskom (štvrtok 9. októbra o 20.45 h v Žiline) a s Bieloruskom (nedeľa 12. októbra o 20.45 SELČ v Borisove) zatiaľ nemôže počítať s lídrom tímu Marekom Hamšíkom.

Stredopoliar talianskeho SSC Neapol ochorel po štvrtkovom dueli Európskej ligy na ihrisku Slovana Bratislava, počas víkendu mal vysoké teploty a bral antibiotiká. Z toho dôvodu neodohral ani nedeľňajší ligový súboj proti AC Turín. Zdravotné problémy má aj Michal Breznaník. Obranca pražskej Sparty prišiel na zraz do Senca so zranením šľachy a lekári v pondelok rozhodli, že jeho účasť v dvojzápase je vylúčená.

"Situácia okolo Mareka je stále otvorená. V pondelok určite nepricestuje, uvidíme ďalej, ako sa bude vyvíjať jeho zdravotný stav. Mužstvo už opustil Michal Breznaník, ktorého vyradilo z hry zranenie šľachy. V priebehu pondelka by sa k tímu mali pripojiť hráči, ktorí mali počas víkendu a najmä nedele klubové povinnosti," informoval TASR o aktuálnej situácii v A-mužstve SR hovorca Slovenského futbalového zväzu (SFZ) Juraj Čurný.

Na snímke horný rad zľava Ján Ďurica, Matúš Kozáčik, Norbert Gyombér, Juraj Kucka, Adam Nemec a Tomáš Hubočan, dole zľava Peter Pekarík, Róbert Mak, Vladimír Weiss ml., Marek Hamšík a Viktor Pečovský pred zápasom C-skupiny kvalifikácie na EURO 2016 vo futbale 8. septembra 2014 v Kyjeve.
Foto: TASR/Martin Baumann


Kvalifikácia EURO 2016 prešla zmenami, keď koncept tzv. Týždňov futbalu (Weeks of Football - pozn.) spôsobil, že jednotlivé reprezentácie hrávajú v dňoch spárovaných do kľúča štvrtok/nedeľa, piatok/pondelok alebo sobota/utorok. Doteraz sa hralo systémom piatok - utorok, hráči mali tri dni na odpočinok. Teraz budú mať na regeneráciu len dva dni. Slovenský kormidelník toho v hráčskej i trénerskej kariére preskákal veľa, na dva ťažké zápasy v priebehu štyroch dní si však nespomína.

Slováci po zápase so Španielskom budú musieť rýchlo zregenerovať a pripraviť sa na ďalší dôležitý súboj v Bielorusku, kde hrajú v nedeľu. "Nemám takú skúsenosť, aby mužstvo v priebehu štyroch dní odohralo dva takéto ťažké zápasy. V máji sme síce modelovali podobný scenár, ale išlo o prípravné zápasy s Čiernou Horou a v Rusku. Teraz to bude náročnejšie, pretože ide o kvalifikáciu. Tvrdím, že každý medzištátny zápas je dôležitý, pre nás je najdôležitejším ten najbližší so Španielskom," dodal Kozák.

Nominácia SR na zápasy kvalifikácie EURO 2016 so Španielskom a Bieloruskom:
brankári: Ján Mucha (FC Kridla Sovietov Samara), Matúš Kozáčik (FC Viktoria Plzeň), Ján Novota (SK Rapid Viedeň)
obrancovia: Peter Pekarík (Hertha Berlín), Martin Škrtel (FC Liverpool), Norbert Gyömbér (Catania Calcio), Ján Ďurica (Lokomotiv Moskva), Ľubomír Michalík (Kairat Almaty), Tomáš Hubočan (Dinamo Moskva)
stredopoliari: Viktor Pečovský (MŠK Žilina), Karim Guédé (SC Freiburg), Juraj Kucka (FC Janov), Filip Kiss (Ross County FC), Erik Sabo (Spartak Trnava), Stanislav Šesták (VfL Bochum), Marek Hamšík (SSC Neapol), Vladimír Weiss (Lekhwiya SC), Róbert Mak (PAOK Solún), Miroslav Stoch (Al-Ain FC)
útočníci: Michal Ďuriš (FK Mladá Boleslav), Martin Jakubko (FK Amkar Perm), Adam Nemec (1. FC Union Berlín)

náhradníci:
brankári: Dušan Kuciak (Legia Varšava), Martin Dúbravka (Esbjerg fB), Dušan Perniš (ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Košický (Asteras Tripolis FC)
obrancovia: Pavol Farkaš (FK Gabala), Jozef Piaček (MŠK Žilina), Kornel Saláta (DAC 1904 Dunajská Streda), Lukáš Štetina (Dukla Praha), Martin Juhar (SK Slavia Praha), Erik Čikoš (ŠK Slovan Bratislava)
stredopoliari: Ján Vlasko (Spartak Trnava), František Kubík (ŠK Slovan Bratislava), Filip Hološko (Caykur Rizespor), Tomáš Ďubek (FC Slovan Liberec)
útočníci: Marek Bakoš (FC Viktoria Plzeň), David Depetris (FC Monarcas Morelia), Jakub Sylvestr (1. FC Norimberg)


Ramosov štart v Žiline je otázny

Štart obrancu Realu Madrid Sergia Ramosa v drese španielskej futbalovej reprezentácie vo štvrtkovom dueli C-skupiny kvalifikácie EURO 2016 proti Slovensku v Žiline je otázny. V nedeľňajšom ligovom zápase proti Athleticu Bilbao (5:0) si zranil lýtkový sval a v polčasovej prestávke ho na ihrisku nahradil Raphaël Varane.

Tréner národného tímu Španielska Vicente del Bosque čakal v pondelok na výsledky podrobnejších vyšetrení. Situáciu ale neoznačil za alarmujúcu. "Možno nám to trochu naruší pôvodné zámery, no nie je dôvod na poplach. Dôverujeme hráčom, ktorých máme v tíme," povedal pre denník ABC del Bosque, ktorý na post stredného obrancu môže na Slovensku počítať aj s dvojicou Gerard Pique a Raul Albiol.

Samotný Ramos po zápase s Bilbaom na sociálnej sieti napísal: "Mám nepríjemné pocity v lýtku, ale chcem byť s reprezentačným tímom."

Španieli mali zraz v pondelok o 13.00 h a podvečer absolvovali prvý spoločný tréning. Po štvrtkovom dueli v Žiline sa "La Furia Roja" predstaví v nedeľu na pôde Luxemburska.