Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Manchester City získal 4. titul, Škrtel zakončil sezónu vlastným gólom

Fanúšikovia Manchester City. Foto: TASR/AP

Ich jediný konkurent v boji o prestížnu trofej FC Liverpool vyhral síce nad Newcastle United 2:1, no v konečnom zúčtovaní mu to stačilo len na druhú priečku.

Londýn 11. mája (TASR) - Futbalisti Manchestru City získali po dvoch rokoch štvrtý titul anglického majstra. V záverečnom 38. kole zdolali na domácom trávniku West Ham 2:0 a s 86 bodmi v tabuľke triumfovali v Premier League. Ich jediný konkurent v boji o prestížnu trofej FC Liverpool vyhral síce nad Newcastle United 2:1, no v konečnom zúčtovaní mu to stačilo len na druhú priečku. Pod jediný úspech hostí sa podpísal Martin Škrtel, ktorý v záverečnom dueli strelil svoj tretí vlastný gól v sezóne.

"The Reds" nastúpili na domáci duel s dvojbodovou stratou na City. Na zisk titulu tak potrebovali zvíťaziť a spoliehať sa na "kladivárov", že získajú všetky tri body na Etihad Stadium. Ich nádeje sa však začali rozplývať už po dvadsiatich minútach, keď center z ľavej strany umiestnil za vlastného brankára Škrtel. V druhom polčase sa Liverpool gólmi Aggera a Sturridga v rozpätí dvoch minút síce otočil zápas a vyhral 2:1, no v konečnom súčte bodov mu to stačilo len na druhé miesto.

Citizens mali všetko vo vlastných rukách a víťazný cieľ začali napĺňať už v prvom polčase, keď sa v 39. minúte presadil Nasri. V druhom dejstve na neho nadviazal ešte Kompany po domácom triumfe 2:0 nad West Hamom sa majstrovské oslavy mohli začať. "Je to skvelé, získal som druhý titul v priebehu troch rokov. Moje pocity neviem vyjadriť žiadnymi slovami. Som šťastný aj za trénera, pre ktorého je to prvý európsky titul," uviedol pre Sky Sports Samir Nasri.

Miestenku v základných skupinách v budúcoročnej edícii Ligy majstrov si okrem nich a Liverpoolu vybojovala aj tretia Chelsea Londýn, Arsenal sa ako v poradí štvrtý tím v tabuľke predstaví v predkole slávnej súťaže. V Európskej lige budú anglický futbal zastupovať Everton s Tottenhamom.

Najväčším sklamaním je siedma priečka obhajcu titulu Manchestru United, ktorý v tejto sezóne nezískal žiadnu cennú trofej a v popredných európskych súťažiach budú "červení diabli" minimálne rok chýbať. Mužstvo hrajúceho trénera Ryana Giggsa, ktorý vystriedal pri kormidle odvolaného Davida Moyesa, zakončilo ročník remízou 1:1 na pôde Southamptonu.

S najvyššou domácou súťažou sa lúči trio Norwich, Fulham a Cardiff City, ktoré nahradí v budúcej sezóne Leicester s Burnley. Meno tretieho nového účastníka PL vzíde z baráže v Championship.

Záverečné 38. kolo - sumáre:
Cardiff City - Chelsea Londýn 1:2 (1:0)
Gól:
15. Bellamy - 73. Schürrle, 76. Torres

Fulham - Crystal Palace 2:2 (0:1)
Gól:
61. Woodrow, 90.+4 David - 28., 84. Gayle

Hull City - FC Everton 0:2 (0:1)
Góly:
9. McCarthy, 46. Lukaku

FC Liverpool - Newcastle United 2:1 (0:1)
Gól:
63. Agger, 65. Sturridge - 20. ŠKRTEL (vl.). ČK: 66. Ameobi (Newcastle)

Manchester City - West Ham United 2:0 (1:0)
Gól:
39. Nasri, 49. Kompany

Norwich City - Arsenal Londýn 0:2 (0:0)
Góly:
53. Ramsey, 52. Jenkinson

FC Southampton - Manchester United 1:1 (1:0)
Gól:
28. Lambert - 54. Mata

AFC Sunderland - Swansea City 1:3 (0:2)
Góly:
50. Borini - 7. Dyer, 14. Emnes, 54. Bony

Tottehham Hotspur - Aston Villa 3:0 (3:0)
Góly:
15. Paulinho, 35. Baker (vl.), 38. Adebayor (z 11 m)

West Bromwich - Stoke City 1:2 (0:1)
Gól:
56. Sessegnon - 22. McAuley (vl.), 87. Adam