Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Suarez zariadil výhru Barcelony v Paríži, Porto vyškolilo Bayern

Futbalista Barcelony Luis Suarez (vľavo) sa teší so spoluhráčom Neymarom po strelení gólu v prvom štvrťfinálovom zápase Ligy majstrov Paríž St. Germain - FC Barcelona v Parku Princov v Paríži 15. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Zverenci trénera Luisa Enriqueho tak vykročili rázne do semifinále, keď odveta je na programe v utorok 21. apríla na Nou Campe.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Futbalisti FC Barcelona zvíťazili v stredajšom prvom štvrťfinále Ligy majstrov 2014/2015 v Parku Princov nad Parížom St. Germain 3:1, keď o dôležitej výhre rozhodli dva góly Luisa Suareza a jeden Neymara, domáci znížili po vlastnom góle Jeremyho Mathieua. Zverenci trénera Luisa Enriqueho tak vykročili rázne do semifinále, keď odveta je na programe v utorok 21. apríla na Nou Campe. V druhom súboji večera padol zraneniami znivočený Bayern Mníchov na Estadio do Dragao v Porte s domácim FC 1:3.



Paríž padol doma

V Paríži po taktickom úvode zahrozil ako prvý PSG, ale Pastore center Maxvella nepremenil. Potom prišli okamihy Barcelony, v 14. minúte dostal na hranici 16-ky trochu priestoru Messi a technickou strelou trafil ľavú žrď. Domáci nevzali varovania vážne a pykali v 18. minúte, keď skvelú prihrávku Messiho dokázal rutinérsky premeniť v úvodný gól Neymar. Následne musel opustiť ihrisko zranený kapitán domácich Thiago Silva, ktorého nahradil David Luiz. V 26. minúte sa po individuálnom prieniku dostal do zakončnia Neymar, ale Sirigu bol na mieste. Na opačnej strane hasil v poslednej chvíli pred Cavanim Mascherano. Do druhého dejstva vstúpili aktívnejšie domáci, v 50. minúte ale brankár ter Stegen zlikvidoval strelu Pastoreho. V ďalších fázach sa čisté šance nerodili, až do 67. minúty. To sa skvelou individuálnou akciou prezentoval Suarez, ktorý predribloval z pravej strany až pred Sirigua a prekonal ho strelou k tyčke. Okamžite na druhej strane po rohu mohol znížiť Cavani, z odrazenej lopty skvele vystrelil, ale ter Stegen ešte krajšie vyrazil na ďalší roh. V 80. minúte definitívne K.O. domácim, ktorí hrali bez suspendovaných Zlatana Ibrahimoviča a Marca Verrattiho, zasadil Suarez. Ten nasadil jasličky Luizovi a fantastickou strelou do ľavej šibenice zvýšil na 3:0. O dve minúty nový muž na ihrisku Mathieu nešťastne tečoval do vlastnej siete strelu van der Wiela. PSG ešte mohol znížiť 89. minúte, keď sa rútil do šance Lavezzi, zastavil ho Adriano a následne Cavani neprepálil hradbu tiel.

Bayern zaspal v Porte

V Porte nemecký majster zaspal úvod a tvrdo pykal. V 2. minúte Neuer fauloval Martineza a nariadenú penaltu s prehľadom premenil Quaresma. Potom síce mohli hostia vyrovnať po hlavičke Lewandowskeho, ale lopta išla tesne nad. V 10. minúte Dante urobil obrovskú chybu v strede obrany, loptu mu zobral disponovaný Qaresma a zoči-voči nedal Neuerovi najmenšiu šancu. Až po dvoch fackách sa Bayern, ktorému chýbali Arjen Robben, Franck Ribery, David Alaba i Bastian Schweinsteiger, prebral. Uchopil opraty a v 28. minúte znížil Alcantara, na ktorého obrancovia zabudli pri centri Boatenga. Tretí gól "drakov" mohol pridať Alex Sandro v 34. minúte, no Neuer bol pripravený. Nemecký majster sveta podržal skvelým zákrokom spoluhráčov aj v 57. minúte, keď reflexívne vyrazil strelu Casemira zo šiestich metrov na roh. No v 65. minúte už bol aj on bezmocný, keď Boateng neodhlavičkoval vysoký center, ten prebral do šprintu Martinez, urobil kľučku aj Neuerovi a nezadržateľne zvýšil na konečných 3:1. Porto v tomto ročníku LM ešte neprehralo a do odvety má tromfy vo svojich rukách.

Odvety sú na programe v utorok 21. apríla.

sumáre 1. zápasov štvrťfinále LM 2014/2015:

Paríž St. Germain - FC Barcelona 1:3 (0:1)
Góly:
82. Mathieu (vlastný) - 67. a 80. Suarez, 18. Neymar, ŽK: Cabaye - Pique, Messi, rozhodoval: Clattenburg (Angl.), 49.000 divákov.

zostavy a striedania:

PSG: Sirigu - van der Wiel, Thiago Silva (21. David Luiz), Marquinhos, Maxwell - Rabiot (65. Lucas) , Cabaye, Matuidi - Lavezzi, Cavani, Pastore
Barcelona: Ter Stegen - Montoya (80. Adriano), Pique, Mascherano, Jordi Alba - Rakitič (74. Mathieu), Busquets, Iniesta (53. Xavi) - Messi, Suarez, Neymar

FC Porto - Bayern Mníchov 3:1 (2:1)
Góly:
3. a 10. Quaresma (prvý z 11 m), 65. Martinez - 28. Alcantara, ŽK: Casemiro, Alex Sandro, Danilo - Neuer, Bernat, Lahm, Rode, rozhodovali: Carballo (Šp.), 50.090 divákov.

zostavy a striedania:
Porto: Fabiano - Danilo, Maicon, Martins Indi, Alex Sandro - Herrera, Casemiro, O. Torres (75. Neves) - Quaresma (84. Evandro), Martinez, Brahimi (80. Hernani)

Bayern: Neuer - Rafinha, Boateng, Dante, Bernat - Lahm, Xabi Alonso (74. Badstuber), Thiago Alcantara - Müller, Lewandowski, Götze (56. Rode)
.

Na snímke hráč Porta Ricardo Quaresma odkopáva loptu po tom, ako úspešne premenil pokutový kop v prvom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov FC Porto - Bayern Mníchov v stredu 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke hráč Barcelony Sergio Busquets (dole) a hráč PSG Javier Pastore (hore) bojujú o loptu v zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Paris Saint Germain - FC Barcelona v Paríží 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke vpravo hráč Porta Ricardo Quaresma oslavuje so spoluhráčmi úvodný gól z pokutového kopu v prvom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov FC Porto - Bayern Mníchov v stredu 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke hráči FC Barcelona pózujú fotografom pred začiatkom prvého zápasu štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Paris Saint Germain - FC Barcelona v Paríží 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Hráč FC Barcelona Neymar sa teší po otváracom góle v zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Paris Saint Germain - FC Barcelona v Paríži 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Hráči FC Barcelona Neymar (vľavo) a Lionel Messi (vpravo) sa tešia po otváracom góle v zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Paris Saint Germain - FC Barcelona v Paríží 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Na snímke španielsky stredopoliar Bayernu Thiago Alcantara do Nascimento oslavuje gól v prvom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov FC Porto - Bayern Mníchov v stredu 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP


Brankár PSG Salvatore Sirigu chytá loptu v zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Paris Saint Germain - FC Barcelona v Paríží 15. apríla 2015.
Foto: TASR/AP