Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Futbal

LIGA MAJSTROV: Real zvíťazil nad Ajaxom, Tottenham zdolal Dortmund

Na snímke zľava hráč Tottenhamu Lucas Moura a hráč Borussie Thomas Delaney v zápase osemfinále Ligy majstrov vo futbale Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund v stredu 13. Februára 2019. Foto: TASR/AP

V Amsterdame slávil jubileum kapitán Realu Sergio Ramos, ktorý nastúpil na okrúhly 600. súťažný zápas v drese madridského veľkoklubu.

Bratislava 14. februára (TASR) - Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v stredajšom prvom osemfinálovom súboji Ligy majstrov 2018/19 na ihrisku Ajaxu Amsterdam 2:1. Na vedúci gól Karima Benzemu zo 60. minúty zareagoval domáci Hakim Ziyech, víťazný gól trojnásobného obhajcu trofeje strelil v 87. minúte striedajúci Marco Asensio. V druhom zápase večera Tottenham zdolal na Wembley Borussiu Dortmund jednoznačne 3:0, keď všetky tri góly strelili Londýnčania v druhom polčase.

V Amsterdame slávil jubileum kapitán Realu Sergio Ramos, ktorý nastúpil na okrúhly 600. súťažný zápas v drese madridského veľkoklubu. Hráči Ajaxu začali proti favoritovi nebojácne, v úvode vysokým napádaním nedovolili Realu rozvinúť jeho hru a naopak sami hrozili šikovnými kombináciami. V 9. minúte po prieniku z pravého krídla mieril Mazraoui iba tesne vedľa žrde. Hostia sa spoliehali viac na brejky, v 14. min. nechal Onanu vyniknúť Vinicius Junior. Ajax postupne stupňoval tempo, v 26. minúte Tadič tiesnený Ramosom mieril do vzdialenejšej žrde a o desať minút neskôr Courtois včasným vybehnutím zmaril tutovku Ziyechovi. Následne sa Tagliaficovi podarilo hlavičkou doklepnúť vyrazenú loptu do siete, ale rozhodca Skomina si prezrel situáciu na videu a gól neuznal, lebo Tadič v ofsajdovej situácii bránil Courtoisovi v hre. Bol to historicky prvý verdikt VAR v Lige majstrov.

V druhom polčase hráči Realu už viac podržali loptu na kopačkách a upokojili svoju hru. Dirigentskej taktovky sa chopil Modrič, po jeho pätičke a prihrávke Carvajala presne k žrdi vypálil Benzema, ale Onana bol na mieste. Na druhej strane Neres z rýchleho protiútoku mieril iba do Courtoisa. Po hodine hry predviedol po Modričovom vysunutí drzú individuálnu akciu na ľavom krídle Vinicius Junior, ponúkol loptu ako na podnose Benzemovi, proti ktorého zakončeniu bol Onana bezmocný - 0:1. Ajax znovu zapol, strela Dolberga ešte mierila nad bránu, no po rýchlej akcii do rozhodenej obrany už vyrovnal Ziyech. Koncovka duelu však patrila Madridčanom. V 87. minúte Onana nedosiahol na loptu po centri Carvajala a striedajúci Asensio rozhodol o víťazstve hostí.

Zápas na Wembley v prvom dejstve veľa vzruchu nepriniesol. Najväčšiu šancu na otvorenie skóre mal v závere polčasu Sancho, domáci brankár Lloris ale jeho hlavičku skvelým zákrokom zneškodnil. Po návrate z kabín stačilo "kohútom" iba 67 sekúnd, aby prekonali Bürkiho, po centri Vertonghena z ľavej strany trafil z prvej presne nepokrytý Son Heung-min. Akcie Borussie potom narážali na dobre sformovanú obranu Spurs, ktorí nedovolili už hosťom zdramatizovať zápas. Naopak, v 83. minúte zvýraznil domáci náskok Vertonghen, ktorý si ideálne nabehol na center Auriera. O tri minúty neskôr zasadil súperovi tretí úder po rohu Eriksena striedajúci Llorente. Tottenham je tak po trojgólovom víťazstve jednou nohou vo štvrťfinále.

Pochettino velebil svojich hráčov


Futbalisti Tottenhamu Hotspur zvíťazili v stredajšom prvom osemfinálovom stretnutí Ligy majstrov 2018/2019 nad Borussiou Dortmund 3:0 a vykročili rázne za postupom do ďalšej fázy. Tréner Mauricio Pochettino bol po veľkolepom triumfe uveličený a svojich zverencov nazval hrdinami.

Vo Wembley mal v úvodnej 45-minútovke územnú prevahu Dortmund, tú však nedokázal pretaviť do gólového konca. Po zmene strán sa karta obrátila - postupne sa strelecky presadili Son-Heung min, Jan Vertonghen a Fernando Llorente, ktorí pred odvetou (5. marca v Dortmunde) postavili anglický tím do výhodnej pozície. "Opäť by som chcel pogratulovať hráčom, ktorí podali ohromný výkon. Sú to hrdinovia. Bol to v ich podaní fantastický zápas," nadchýnal sa Pochettino. Tottenham sa usiluje o prvý prienik do štvrťfinále LM od roku 2011, musí však zvládnuť odvetu vo Vestfálsku. "3:0 je veľmi dobrý výsledok, ale bol to len prvý zápas. Máme pred Dortmundom rešpekt, je to veľmi silný tím. Verím, že sa zodpovedne pripravíme na odvetu," dodal Pochettino, ktorému chýbalo kvarteto opôr Harry Kane, Dele Alli, Danny Rose a Ben Davies, na ihrisku to však nebolo cítiť. "V prvom polčase to nebolo ono, Dortmund nás zatlačil a my sme sa nevedeli dostať do tempa. Po zmene strán to bol výkon, ktorý prevýšil všetky očakávania."

Kormidelník hostí Lucien Favre označil prvý gól zo 47. minúty za zlomový. "Začiatok druhého polčasu sme nezachytili, prvý gól sme im darovali. Nerozumiem, prečo sme sa po ňom splašili. Hrali sme nesúrodo, pritom stále bol dostatok času niečo s výsledkom urobiť," dodal Favre, ktorý vo víkendovom zápase proti Hoffenheimu (3:3) chýbal pre chorobu na lavičke tímu a hráčom udeľoval pokyny telefonicky prostredníctvom svojho asistenta. "Nemám slov na to, čo sa udialo v druhom polčase. Stratili sme koncentráciu a súper to využil. V odvete musíme hrať naplno celých 90 minút, pokiaľ chceme ešte bojovať o postup," pridal svoj postreh 18-ročný anglický krídelník v službách BVB Jadon Sancho.

Kouč Ajaxu: Real nás vyškolil v efektivite, Courtois ocenil VAR


Futbalisti Realu Madrid zvíťazili v stredajšom prvom osemfinálovom súboji Ligy majstrov 2018/2019 na ihrisku Ajaxu Amsterdam 2:1. Na vedúci gól Karima Benzemu zo 60. minúty zareagoval domáci Hakim Ziyech, víťazný zásah trojnásobného obhajcu trofeje strelil v 87. minúte striedajúci Marco Asensio.

Dvadsaťtriročný stredopoliar celý január premaródoval, postupne sa však začína hlásiť o slovo. Fyzicky ešte nie je pripravený absolvovať 90-minútovú porciu, v Amsterdame sa však osvedčil ako "žolík". "Veľmi rýchlo napreduje. Od momentu, keď som ho poslal do hry, robil na ihrisku všetky veci správne. Strelil víťazný gól, ale nielen to. Jeho celkový prínos pre mužstvo bol obrovský," pochválil Asensia kormidelník Realu Santiago Solari.

Ten označil výhru v Amsterdame za dobrý odrazový mostík pred odvetou. "Sme bližšie k štvrťfinále, ale nesmieme nič podceniť. Ajax ukázal svoju silu a do Madridu príde s tým, že nemá čo stratiť. Musíme byť ostražití, také zápasy bývajú náročné." V Amsterdame slávil jubileum kapitán Realu Sergio Ramos, ktorý nastúpil na okrúhly 600. súťažný zápas v drese madridského veľkoklubu.

Hráči holandského tímu začali proti favoritovi nebojácne a dokonca ako prví dopravili loptu do siete, keď sa Nicolasovi Tagliaficovi podarilo skórovať hlavičkou. Rozhodca Damir Skomina si však prezrel situáciu na videu a gól neuznal, lebo Dušan Tadič v ofsajdovej situácii bránil brankárovi hostí Thibautovi Courtoisovi v hre. Bol to historicky prvý verdikt VAR v Lige majstrov. Trénerovi Ajaxu Erikovi ten Hagovi sa nepozdával: "Nevidel som ofsajd a ani faul na brankára." Ocenil výkon mužstva, chýbal mu však väčší dôraz v koncovke. "Máme na čom pracovať. Real Madrid nás vyškolil v efektivite. Mal menej šancí, ale dal o gól viac."

Iný názor na videoasistenta rozhodcu mal brankár Realu Thibaut Courtois. "Zdalo sa mi, že by mohlo ísť o ofsajd. Ešteže máme VAR, pretože inak by to nikto nevidel a zápas mohol mať úplne iný priebeh," poznamenal belgický reprezentant.

1. zápasy osemfinále LM 2018/19:


Tottenham Hotspur - Borussia Dortmund 3:0 (0:0)
Góly:
47. Son Heung-min, 83. Vertonghen, 86. Llorente, ŽK: Aurier - Delaney, rozhodoval: Lahoz (Šp.)

Tottenham: Lloris - Alderweireld, Sanchez, Foyth - Aurier, Winks, Sissoko (90.+1 Wanyama), Vertonghen - Eriksen - Lucas Moura (84. Llorente), Son Heung-min (90. Lamela)

Dortmund: Bürki - Hakimi, Toprak, Zagadou (77. Schmelzer), Diallo - Witsel, Delaney, Dahoud - Pulisic (88. Bruun Larsen), Sancho (88. Guerreiro), Götze

Ajax Amsterdam - Real Madrid 1:2 (0:0)
Góly:
75. Ziyech - 60. Benzema, 87. Asensio, ŽK: Ziyech - Reguilon, Lucas Vazquez, Ramos, rozhodoval: Skomina (Slov.)

Ajax: Onana - Mazraoui, de Ligt, Blind, Tagliafico - Schöne (73. Dolberg), F. de Jong - Ziyech, van de Beek, Neres - Tadič

Real: Courtois - Carvajal, Nacho, Ramos, Reguilon - Kroos, Casemiro, Modrič - Bale (61. Lucas Vazquez), Benzema (73. Asensio), Vinicius Junior (81. Mariano)