Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

PSG chce odkliať semifinálové brány, Bayern vsádza na Lewandowského

Lionel Messi (vpravo) oslavuje svoj gól s Luisom Suarezom. Foto: TASR/AP

PSG a Barcelona v tejto sezóne už narazili na seba v základnej skupine LM. Doma vyhrali Parížania 3:2, na Nou Campe prehrali 1:3.

Bratislava 15. apríla (TASR) - Dvakrát za sebou skončili futbalisti Paríža St. Germain tesne pred semifinálovými bránami Ligy majstrov. V konfrontácii s Barcelonou chcú Kataláncom odplatiť vyradenie z roku 2013, hoci im v stredajšom úvodnom štvrťfinálovom dueli v Parku princov (20.45) budú chýbať suspendovaní Zlatan Ibrahimovič s Marcom Verrattim i zranený David Luiz.

Zverenci trénera Laurenta Blanca majú v týchto dňoch skvelú fazónu. V šlágri Ligue 1 vyhrali na pôde odvekého rivala Olympique Marseille, v semifinále Francúzskeho pohára si hravo poradili so St. Etienne a v sobotu získali do svojej zbierky Ligový pohár po hladkom triumfe 4:0 nad Bastiou. "Počas zimnej prestávky sme tvrdo pracovali na kondícii a sme na tom diametrálne odlišne, ako vlani o takomto čase. Vtedy mali naše výkony klesajúcu tendenciu, teraz forma mužstva graduje, čo je prísľubom pred dvojzápasom s Barcelonou. Verím, že aj bez troch opôr uhráme v úvodnom dueli výsledok, ktorý nám pred odvetou bude dávať šance na postup," citovala slová Blanca agentúra Reuters.

PSG a Barcelona v tejto sezóne už narazili na seba v základnej skupine LM. Doma vyhrali Parížania 3:2, na Nou Campe prehrali 1:3. "Štvrťfinále bude úplne z iného súdka ako stretnutia skupinovej fázy. V hre je veľmi veľa, ide o postup medzi elitné európske kvarteto, navyše vo futbale je každý zápas iný," myslí si bývalý krídelník úradujúceho francúzskeho šampióna i lídra španielskej ligy Ludovic Giuly.

Barca v sobotu v Primera División na pôde Sevilly premrhala náskok 2:0 a po remíze 2:2 má pred Realom Madrid na čele tabuľky už iba dvojbodový náskok. Prvý inkasovaný gól išiel na vrub čílskeho brankára Claudia Brava, pred vyrovnávajúcim zásahom andalúzskeho tímu zasa zaváhal Gerard Pique, ktorý stratil loptu v strede poľa. "V prvom polčase sme hrali dobre a mali sme zápas vo svojich rukách. V druhom dejstve sme tvrdo doplatili na chyby, avšak stále sme na špici tabuľky a máme dostatok sebadôvery. Verím, že to potvrdíme aj v zápasoch s Parížom," nechal sa počuť tréner Barcelony Luis Enrique.

V útoku sa bude bývalý španielsky reprezentant opäť spoliehať na hviezdne trio. "Počas mojej kariéry som ešte nikdy nevidel, aby medzi tromi futbalistami bol taký vzťah a taká chémia, ako medzi Luisom Suarezom, Neymarom a Lionelom Messim. Počas celej sezóny potvrdzujú, že patria k najlepším ofenzívnym hráčom na svete," zdôraznil Pique.

V druhom stredajšom štvrťfinálovom súboji privíta FC Porto zraneniami sužovaný Bayern Mníchov. Portugalský tím uspel v meraní síl s Bavormi v pamätnom finále Európskeho pohára majstrov v roku 1987, no v ďalších dueloch ťahal za kratší koniec. Forma "drakov" stúpa. V osemfinále LM suverénne prešli cez švajčiarsky FC Bazilej a v domácej súťaži sú už iba tri body za Benficou Lisabon. "V posledných zápasoch robíme na ihrisku tie správne veci a hráme pekný futbal. Štvrťfinále Ligy majstrov je odmenou pre celý tím, ktorý je ambiciózny a sníva o tom, že sa v tejto veľkej súťaži dostane ešte ďalej," poznamenal kouč Julen Lopetegui.

Trénerovi Bayernu Pepovi Guardiolovi budú v Porte chýbať Arjen Robben, Franck Ribery, David Alaba i Bastian Schweinsteiger. Bývalý spoluhráč Lopeteguiho z Barcelony si veľa sľubuje od poľského útočníka Roberta Lewandowského, ktorý v sobotu v bundeslige proti Eintrachtu Frankfurt strelil dva góly. "Vstupujeme do rozhodujúcej fázy sezóny a je veľmi dôležité, že Lewandowski sa dostal do vrcholnej formy. Jeho spolupráca s Thomasom Müllerom klape na jednotku, Robert má viac priestoru." Chválou na adresu bývalého kanoniera Borussie Dortmund nešetrí ani šéf predstavenstva Bayernu Karl-Heinz Rummenigge. "V tomto roku to Robertovi naozaj sype a verím, že si nechal nejaké góly v talóne aj na štvrťfinále s Portom. Sme s ním veľmi spokojní. Je to super hráč, práve preto sme ho zlanárili do Bayernu."

Úvodné štvrťfinálové zápasy Ligy majstrov, STREDA 15. apríla (20.45):
Paríž St. Germain - FC Barcelona /rozhoduje: Mark Clattenburg (Angl.)
FC Porto - Bayern Mníchov /rozhoduje: Carlos Velasco Carballo (Šp.)/