Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Futbal

Ramos hrdinom odvety v Neapole, s Realom do štvrťfinále aj Bayern

Kapitán SSC Neapol Slovák Marek Hamšík (druhý sprava) sa teší po tom, čo jeho spoluhráč Dries Mertens (druhý vľavo) strelil úvodný gól počas odvety osemfinále Ligy majstrov SSC Neapol - Real Madrid v Neapole 7. marca 2017. Foto: TASR/AP

Skóre stretnutia otvoril v 24. minúte Dries Mertens po prihrávke slovenského špílmachra a kapitána talianskeho tímu Mareka Hamšíka.

Bratislava 7. marca (TASR) - Futbalisti Realu Madrid a Bayernu Mníchov sa stali prvými účastníkmi štvrťfinále Ligy majstrov 2016/2017. Španielsky obhajca a rekordný 11-násobný držiteľ trofeje vyradil v osemfinále SSC Neapol v zostave so slovenským kapitánom Marekom Hamšíkom.

Po domácom triumfe 3:1 dokázali zverenci trénera Zinedina Zidana zvíťaziť rovnakým výsledkom aj v utorkovej odvete na pôde talianskeho súpera. Prehrávali síce po góle Driesa Mertensa, ktorému poslal finálnu prihrávku Hamšík, lenže po zmene strán dvakrát v rýchlom slede zaúradoval kapitán "bieleho baletu" Sergio Ramos. Najskôr sa postaral o vyrovnanie a v 57. minúte si jeho hlavičku tečoval do vlastnej siete Mertens. V nadstavenom čase spečatil výhru Realu striedajúci Alvaro Morata.

Bayern Mníchov de facto rozhodol o postupe už v domácom súboji, v ktorom Arsenalu Londýn uštedril debakel 5:1. Zverenci trénera Carla Ancelottiho zvíťazili nad anglickým súperom rovnakým rezultátom aj v londýnskej odvete. Štvrťfinálových súperov spoznajú Real a Bayern v piatok 17. marca na žrebovaní v sídle Európskej futbalovej únie (UEFA) vo švajčiarskom Nyone.

Neapol začal aktívne a snažil sa kombinačnou hrou dostať španielskeho súpera pod tlak. V 3. minúte na seba prvýkrát upútal pozornosť Hamšík, ale v pokutovom území bol prikrátky na Ghoulamov center. Hráči Realu mali problémy s vysokým napádaním a na ich strane sa množili ľahké straty lôpt. Po jednej z nich sa zastreľoval Hamšík, ktorý však slabým pokusom neohrozil bránu. V 24. minúte sa už menilo skóre, keď Mertens po presne načasovanej prihrávke Hamšíka prepálil krížnou strelou Navasa - 1:0. O päť minút mohol vyrovnať Ronaldo, ktorý obišiel dvoch obrancov i brankára, ale nezvládol koncovku a jeho strelu zastavila žrď. V 38. minúte pomohla konštrukcia brány aj hosťom po strele Mertensa. V závere úvodného dejstva sa v dvoch pološanciach ocitol aktivitou hýriaci Hamšík, ale ďalší gól nepridal. V 52. minúte si Ramos najvyššie vyskočil na roh Kroosa, ktorému predchádzala Hamšíkova nepresná prihrávka a strata lopty, a efektnou hlavičkou vyrovnal - 1:1. O päť minút sa stopér a kapitán Realu dokázal znova dostať do výhodnej palebnej pozície a hlavou posadil Real na postupového koňa - 1:2. Dva zlepené góly otupili aktivitu SSC, ktorý už nedokázal nič vymyslieť, v nadstavenom čase dokonca inkasoval z kopačky Moratu.

Bayern vstupoval do odvety s komfortným štvorgólovým náskokom, ale bez potrestaného Lahma. V 11. minúte Neuer dobre zasiahol pred nabiehajúcim Walcottom a gólom sa neskončila ani tutovka Girouda, ktorý po rohu predskočil Hummelsa a poslal loptu hlavou do bočnej žrde. "Kanonieri" sa za aktivitu dočkali odmeny v podobe prvého gólu v 20. minúte po individuálnej akcii Walcotta zakončenej delovkou pod brvno - 1:0. V 34. minúte sa autor otváracieho zásahu dostal do ďalšej nebezpečnej situácie, ale rozvlnil len bočnú sieť.

Na opačnej strane bol blízko k vyrovnaniu Lewandowski, ale jeho volej letel tesne mimo brány. V 48. minúte dostal Giroud ideálny center, ale úplne voľný na malom vápne nedokázal usmerniť loptu do siete. V 53. minúte hlavný rozhodca Sidiropoulos posúdil zákrok Koscielneho na Lewandowského ako nedovolený, francúzskemu stopérovi Arsenalu za následné protesty dokonca udelil druhú žltú kartu a poslal ho pod sprchy. Dvojitý trest pre Arsenal spečatil Lewandowski, ktorý z jedenástky vyrovnal - 1:1. Po hodine hry mal plné ruky práce Ospina, ale Martinez a Lewandowski si na ňom vylámali zuby. V 68. minúte bol však prikrátky na strelu Robbena - 1:2. Bavori to nezabalili a ponížili súpera ďalšími tromi gólmi.

Liga majstrov 2016/2017 - 2. zápasy osemfinále:


SSC Neapol - Real Madrid 1:3 (1:0)
Góly: 24. Mertens - 52. Ramos, 57. Mertens (vl.), 90.+1 Morata.
Rozhodoval: Cakir (Tur.),
ŽK: Allan, Diawara
/prvý zápas 1:3, Real Madrid postúpil do štvrťfinále/
zostavy a striedania:
Neapol: Reina - Hysaj, Albiol, Koulibaly, Ghoulam - Allan (56. Rog), Diawara, Hamšík (75. Zielinski) - Callejon, Mertens, Insigne (70. Milik)
Real: Navas - Carvajal, Pepe, Ramos, Marcelo - Modrič (80. Isco), Casemiro, Kroos - Bale (68. Vazquez), Benzema (77. Morata), Ronaldo

Arsenal Londýn - Bayern Mníchov 1:5 (1:0)
Góly: 20. Walcott - 55. Lewandowski (z 11 m), 68. Robben, 78. Costa, 80. a 85. Vidal.
Rozhodoval: Sidiropoulos (Gr.),
ŽK: Walcott, Koscielny, Oxlade-Chamberlain, Xhaka - Alaba, Martinez,
ČK: 54. Koscielny po druhej ŽK
/prvý zápas 1:5, Bayern Mníchov postúpil do štvrťfinále/
zostavy a striedania:
Arsenal: Ospina - Bellerin, Mustafi, Koscielny, Monreal - Oxlade-Chamberlain, Xhaka, Ramsey (72. Coquelin) - Walcott, Giroud (72. Özil), Sanchez (72. Perez)
Bayern: Neuer - Rafinha, Martinez, Hummels, Alaba - Vidal, Alonso - Robben (71. Costa), Alcantara (79. Sanches), Ribery (79. Kimmich) - Lewandowski