Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Fantastický vstup do kvalifikácie, z Ukrajiny si nesieme tri body

Na snímke gólová radosť hráčov Slovenska počas zápasu C-skupiny kvalifikácie na EURO 2016 vo futbale 8. septembra 2014 v Kyjeve. Foto: TASR
Na snímke Róbert Mak (Slovensko) strieľa gól počas zápasu C-skupiny kvalifikácie na EURO 2016 vo futbale 8. septembra 2014 v Kyjeve. Foto: TASR

Slovenskí futbaloví reprezentanti začali kvalifikáciu na futbalové ME 2016 ako z veľkej knihy. Prelomili dvojročnú ukrajinskú neporaziteľnosť na olympijskom štadióne v Kyjeve.

Bratislava 8. septembra (TERAZ.sk) - Slovenskí futbaloví reprezentanti triumfovali v pondelok v Kyjeve v ich prvom zápase kvalifikácie EURO 2016 nad Ukrajinou 1:0. V najbližšom súboji C-skupiny nastúpia zverenci trénera Jána Kozáka v Žiline proti úradujúcim majstrom Európy Španielom 9. októbra.

Slováci zaskočili favorita v 17. minúte, keď Róbert Mak tretím gólom v najcennejšom drese umlčal zaplnené hľadisko Olympijského štadióna. Tím domáceho kouča Michajla Fomenka mal síce počas súboja prevažne silný tlak, ale nedokázal nájsť recept na výborne hrajúcich a bojujúcich hostí.

Fotogaléria k článku



C-skupina kvalifikácie ME 2016:

Ukrajina - Slovensko 0:1 (0:1)



Gól: 17. Mak, ŽK: Stepanenko, Rakickij, Bezus, Fedeckij, Galovskij - Kucka, Ďurica, Nemec, Kiss. Rozhodovali: Thomson - Chambers, Mulvanny (všetci Škót.), 55.000 divákov.

zostavy a striedania:

Ukrajina:
Pjatov - Fedeckij, Kučer, Rakickij, Ševčuk - Stepanenko, Kovaľčuk (66. Bezus) - Jarmolenko, Galovskij, Gusev (81. Gromov) - Zozuľa

Slovensko: Kozáčik - Pekarík, Gyömbér, Ďurica, Hubočan - Pečovský, Kucka - Mak (90.+ Ďuriš), Hamšík, Weiss (67. Stoch) - Nemec (63. Kiss)


Priebeh zápasu

1. polčas
Od úvodných minút sa hral pred 50.000 divákmi interesantný futbal. Ukrajina začala náporom, priamy kop Rakického sa neujal, no Slováci postupne otupili ostrie divákmi hnaných domácich. A v 17. minúte udreli gólovo, keď výbornú prienikovú prihrávku do voľného priestoru ešte lepšie prebral jedným dotykom Mak, nasadil obrancovi jasle a rútil sa sám na Pjatova, ktorého chladnokrvne prekonal. Odpoveď Ukrajiny prišla rýchlo, Jarmolenkova zaujímavá strela ale vyrovnanie nepriniesla. Domáce vlny sa trieštili o slovenský múr a hosťom postupne narastalo sebavedomie. Ďurica nebezpečne hlavičkoval v 24. minúte po priamom kope Maka po faule na Nemca. Domáci opäť zahrozili Jarmolenkom, keď jeho technický obstrel tesne minul pravú tyč Kozáčikovej brány. Agilný Mak v 29. minúte po Hamšíkovej prihrávke v individuálnej akcii zasekol obrancu, vystreli technicky aj dostatočne razantne, ale minul tesne nad. V 31. minúte Hamšík nádhernou hĺbkovou prihrávkou našiel nabiehajúceho Weissa, ktorý bol pri strele atakovaný obrancom, zdalo sa, že aj faulovaný, ale Thomson nepískal penaltu. Slováci hrali v týchto pasážach sebavedome, čoho dôkazom bola aj strela Pekaríka, ktorú Pjatov s námahou vyrazil na roh. V poslednej štvrťhodinke sa pritvrdilo, pribudli žlté karty a rodil sa aj tlak domácich. V 44. minúte Stepanenko po modernej akcii dostal center na zadnú tyč, ale Kozáčik jeho hlavičku excelentne zlikvidoval. V nadstavenom čase sa potom Stepanenkov center, aj vďaka jemnému podvihnutiu Gyömbérom, úplne ideálne nedostal na hlavu Zozuľu, ktorý by zakončil do prázdnej brány.

Na snímke vpravo Róbert Mak (Slovensko) a vľavo Kyrylo Kovaľčuk (Ukrajina) počas zápasu C-skupiny kvalifikácie na EURO 2016 vo futbale 8. septembra 2014 v Kyjeve.
Foto: TASR/Martin Baumann


2. polčas
Aj v druhom polčase sa domáci pustili od podlahy do súpera a vyrovnať mohli v 52. minúte, keď naturalizovaný Brazílčan Edmar Galovskij trafil po centri Ševčuka hlavou žrď, a neujala sa ani jeho druhá strela, s ktorou si Kozáčik poradil. Potom to skúšali opäť Stepanenko aj Jarmolenko, ale hostí mohol doraziť Hamšík v 58. minúte, keď k nemu Makovu prihrávku prepustil Nemec, no v poslednej chvíli zakročil stopér Kučer. V 66. minúte silný tlak domácich priniesol šancu z pár krokov Galovskému, ale pískal sa ofsajd, na druhej strane sa rútil do šance opäť Mak, ale tvrdou strelou minul bránu Pjatova. Ukrajina v týchto fázach mohutne tlačila, Slováci si ale čakali na šance z brejku. Domáci to skúšali aj z druhej vlny, v 73. minúte ale pokus Bezusa išiel vysoko nad. V záverečných minútach hostia umne odolávali, vedeli loptu aj podržať, či vypýtať si faul a vykročili do boja o Francúzsko excelentne ziskom dôležitých troch bodov na ihrisku Ukrajiny. Hoci v nadstavenom čase po obrovskom chaose v 16-ke hostí dostal loptu do slovenskej brány brankár domácich Pjatov, ale pískal sa faul na Kozáčika.

Hlasy po zápase

Ján Kozák, tréner SR (zdroj: RTVS): "Po fyzickej stránke to bolo veľmi náročné stretnutie, nie každý z našich hráčov je v ideálnom stave, ale ako sa obetovali a ako zvládli záver, je obdivuhodné. V prvom polčase sme súpera dobrou a umnou hrou eliminovali. Prebrali sme aj v istej fáze iniciatívu a dali gól. Potom mal súper dve hlavičky a pretlačil nás na konci polčasu. V druhom dejstve už chýbali sily byť nebezpeční, v defenzíve sme ešte stíhali, ale dopredu už to nebolo ono. Kolektív a súdržnosť však dominovali aj v druhom polčase, sú to zlaté body."

Róbert Mak, autor víťazného gólu: "Je to veľký úspech pre mňa, ale najmä pre mužstvo. Dobre som si prebral loptu a potom som šiel sám na brankára, snažil som sa presne zakončiť. Ukrajina má veľmi dobré mužstvo, ale my sme sa poctivo pripravili. Podržali nás brankár a obrana. Najbližšie k nám prídu Španieli, ale nikdy neviete čo sa stane..."

Marek Hamšík, kapitán SR: "Bojovali sme jeden za druhého. Najťažšie nám bolo vždy na koncoch polčasov. Robo Mak hral super, ale všetci sme hrali to, na čo sme mali. V šatni panovala radosť. Ale musíme ísť ďalej, od zápasu k zápasu a potvrdiť zisk bodov v ďalších dueloch."

Juraj Kucka, stredopoliar SR: "Je to úplne super. Všetci sme veľmi šťastní, že sme to takto zvládli. Určite mali viac z hry Ukrajinci, ale našťastie sme to ukopali, a vydržali najmä tie konce polčasov, kde to bolo ťažké. Mali sme aj viacero dier v hre, nedalo sa s nimi všetko zabrániť. Už sme to v druhom polčase hrali viac na obrane, lebo nám na útok chýbali sily. Proti Španielsku už môžeme iba prekvapiť, nik nebude od nás čakať víťazstvo. A my budeme dobre naladí."

Ján Ďurica, stopér SR (zdroj: RTVS): "Nešli sme sem na výlet a sme radi, že to takto dopadlo. Všetci sme bojovali do konca a preto sme vyhrali. Všetky pokyny trénera sme dodržali, bola tam disciplína, srdce a ochota. Mohol som za stavu 1:0 zvýšiť vedenie, ale bol som blízko k bráne a navyše v záklone. Škoda, ale vyhrali sme a to je hlavné. Všetci sme podali fantastický výkon, ale ideme ďalej a už o mesiac nás čaká ťažký dvojzápas. Tešíme sa na Španielov v Žiline."


Na snímke radosť slovenských futbalistov po víťazstve nad Ukrajinou v zápase C-skupiny Ukrajina - Slovensko kvalifikácie na EURO 2016 vo futbale 8. septembra 2014 v Kyjeve.
Foto: TASR/Martin Baumann


tabuľka C-skupiny:

1. Španielsko 1 1 0 0 5:1 3
2. SR 1 1 0 0 1:0 3
3. Bielorusko 1 0 1 0 1:1 1
Luxembursko 1 0 1 0 1:1 1
5. Ukrajina 1 0 0 1 0:1 0
6. Macedónsko 1 0 0 1 1:5 0



najbližší program:

štvrtok 9. októbra: Bielorusko - Ukrajina (20.45 Borisov), Macedónsko - Luxembursko (20.45 Skopje), Slovensko - Španielsko (20.45 Žilina)