Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Belgičania budú žiadať odškodné, ak vyjde najavo podvod s MS 2018

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

FIFA sa ocitla v hľadáčiku švajčiarskych vyšetrovateľov, ktorí preverujú odovzdanie svetových šampionátov Rusku (2018) a Kataru (2022).

Brusel 18. júna (TASR) - Belgická futbalová federácia bude žiadať o kompenzáciu za stratené finančné prostriedky, ktoré vynaložila na neúspešnú kandidatúru na usporiadanie MS 2018. Prezident zväzu Francois de Keersmaecker povedal, že si bude nárokovať od Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) odškodné, ak vyjde najavo podvod v súvislosti s voľbou Ruska ako organizátora svetového šampionátu.

Belgičania prehrali boj o usporiadateľské práva s Ruskom, v súvislosti s voľbami dejísk MS 2018 a 2022 však padlo v uplynulých týždňoch niekoľko korupčných obvinení. "Federácia vložila do kandidatúry na majstrovstvá sveta v roku 2018 nemalé množstvo peňazí a úsilia. Ak vyjde najavo nejaký podvod, určite budeme žiadať náhradu škody," citoval denník Het Nieuwsblad slová de Keersmaeckera. Podľa neho Belgicko vynaložilo na kampaň spojenú s kandidatúrou približne 4,5 milióna eur, z toho samotný zväz dal 450-tisíc eur.

FIFA sa ocitla v hľadáčiku švajčiarskych vyšetrovateľov, ktorí preverujú odovzdanie svetových šampionátov Rusku (2018) a Kataru (2022). Šéf audítorskej komisie FIFA Domenico Scala pripustil možnosť novej voľby dejísk MS 2018 a 2022.