Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Futbal

FOTO: Atletico Madrid zdolalo Real po predĺžení a získalo Superpohár

Na snímke druhý zľava hráč Atlética Diego Costa oslavuje so spoluhráčmi svoj gól v zápase UEFA Super Cup Real Madrid - Atlético Madrid v estónskom Tallinne 15. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Atletico vyhralo Superpohár UEFA tretíkrát v klubovej histórii, predtým sa mu to podarilo v rokoch 2010 a 2012.

Tallinn 16. augusta (TASR) - Futbalisti Atletica Madrid zdolali mestského rivala Real 4:2 po predĺžení a stali sa víťazmi stredajšieho súboja o Superpohár UEFA, ktorý sa hral v estónskom Tallinne.

Real prehrával od 49. sekundy po rekordne rýchlom góle v tejto súťaži z kopačky Diega Costu, dokázal však otočiť skóre po hlavičke Karima Benzemu a premenenej jedenástke kapitána Sergia Ramosa. V 79. minúte poslal dvojgólový hrdina Costa duel do predĺženia, v ktorom sa strelecky presadili jeho spoluhráči Saul Niguez a Koke.

Atletico vyhralo Superpohár UEFA tretíkrát v klubovej histórii, predtým sa mu to podarilo v rokoch 2010 a 2012. Španielske kluby tejto súťaži dominujú, od roku 2013 neuspeli len raz, keď sa tešil Bayern Mníchov.

Na snímke hráč Realu Casemiro (dolu) a hráč Atlética Antoine Griezmann v súboji o loptu v zápase UEFA Super Cup Real Madrid - Atlético Madrid v estónskom Tallinne 15. augusta 2018.
Foto: TASR/AP

Superpohár UEFA - sumár:



Real Madrid - Atletico Madrid 2:4 pp (2:2, 1:1)

Góly: 27. Benzema, 63. Ramos (z 11 m) - 1. a 79. Costa, 98. Niguez, 104. Koke. ŽK: Asensio, Marcelo, Ceballos, Modrič, Ramos - Correa, Costa, Vitolo. Rozhodoval: Marciniak (Poľ.), 14.000 divákov.

Real: Navas - Carvajal, Ramos, Varane, Marcelo - Kroos (102. Mayoral), Casemiro (76. Ceballos), Isco (83. Vazquez) - Bale, Benzema, Asensio (57. Modrič)

Atletico: Oblak - Juanfran, Savič, Godin, Lucas - Lemar (90.+1 Partey), Rodri (71. Vitolo), Niguez, Koke - Costa (108. Gimenez), Griezmann (57. Correa)


Ramos a po ňom ani Varane nedokázali zastaviť Diega Costu, ktorý už v prvej minúte otvoril skóre zápasu tvrdou krížnou strelou z uhla. Gólu predchádzal dlhočizný presný pas Godina a ukážka Costovej individuálnej technickej zručnosti. Real zakrátko prevzal taktovku do svojich rúk, v 17. minúte pätičku Asensia po prihrávke Marcela reflexívne vyrazil Oblak. Hral sa obojstranne živý a útočný futbal, s prihliadnutím na začiatok sezóny v mimoriadnom tempe. Realu sa podarilo vyrovnať v 27. minúte, keď center Balea z pravej strany usmernil do siete hlavou Benzema - 1:1. O dve minúty už mohol Real viesť, technický obstrel Asensia však mieril tesne vedľa ľavej žrde. Oba tímy pristúpili k duelu s plnou vážnosťou, na trávniku sa neraz iskrilo. V závere polčasu šance ubudli, hra sa odvíjala prevažne medzi šestnástkami.

Na snímke hráči Realu vpravo Karim Benzema a vľavo Marco Asencio oslavujú gól v zápase UEFA Super Cup Real Madrid - Atlético Madrid v estónskom Tallinne 15. augusta 2018.
Foto: TASR/AP

Po vyše hodine hry zahral Junafran rukou vo vlastnej šestnástke a poľský rozhodca Marciniak nariadil pre Real jedenástku, ktorú bezpečne premenil Ramos - 2:1. To už mal európsky klubový šampión na ihrisku Modriča, ktorý rozhýbal jeho hru a obrana Atletica musela byť v strehu. V 71. minúte sa po rohu strelou z prvej prezentoval Varane, do ktorej na jeho smolu vložil hlavu Niguez a zastúpil Oblaka. Atletico dokázalo dlhé minúty kombinovať len v zónach, ktoré pre jeho súpera neznamenali nebezpečenstvo. Potom však nečakane udrelo, keď sa po Correovej aktivite zblízka presadil Costa - 2:2. Z poslednej akcie v riadnom hracom čase mohol rozhodnúť Marcelo, ale pri akrobatickom pokuse nezasiahol dobre loptu.

V predĺžení spočiatku hrozil viac Real, ale do vyloženej šance sa jeho hráči nedostali. Atletico trestalo v 98. minúte, keď spätnú prihrávku striedajúceho Parteyho exportne ľavačkovým volejom poslal do siete Niguez - 2:3. Pred koncom úvodnej 15-minútovej porcie extračasu Koke pohotovým zakončením zabezpečil Atleticu dvojgólový náskok, ktorý už Real nedokázal dohnať.

Vyjadrenia po zápase:



Julen Lopetegui, tréner Realu: "Vždy je ťažké doťahovať stratu proti Atleticu Madrid. Raz sa nám to podarilo, druhýkrát už nie. Zničili nás v protiútokoch. Tretí gól nám dosť ublížil a stratili sme po ňom organizovanosť v hre. Som smutný, lebo som prehral moje prvé finále. Ale viem, že mám zodpovednosť hneď od zajtrajška opäť pracovať a začať sezónu tak ako sme mali, teda víťazne."

Diego Simeone, tréner Atletica: "Museli sme odviesť úplné maximum, aby sme tento zápas vyhrali. Našli sme v sebe extra silu na to, aby sme strelili tretí a štvrtý gól."


Prehľad víťazov Superpohára UEFA od roku 2000:

2000 Galatasaray Istanbul

2001 FC Liverpool

2002 Real Madrid

2003 AC Miláno

2004 FC Valencia

2005 FC Liverpool

2006 FC Sevilla

2007 AC Miláno

2008 Zenit Petrohrad

2009 FC Barcelona

2010 Atletico Madrid

2011 FC Barcelona

2012 Atletico Madrid

2013 Bayern Mníchov

2014 Real Madrid

2015 FC Barcelona

2016 Real Madrid

2017 Real Madrid

2018 Atletico Madrid