Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Futbal

Slováci spoznajú súperov v boji o ME 2016, Kozák chce Anglicko

Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák Foto: TASR/Martin Baumann

Kvalifikačné skupiny vyžrebujú dnes vo francúzskom Nice na presné poludnie.

Bratislava/Poprad 21. februára (TASR) - Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák by si vedel predstaviť za súpera v kvalifikácii EURO 2016 vo Francúzsku opäť Grékov. Ako povedal v piatok v rozhovore pre TASR, nemá síce pred dnešným žrebom v Nice žiadnu vysnívanú skupinu, ale z prvého elitného koša by sa okrem Grékov potešil aj napríklad Angličanom kvôli ich atraktívnosti pre slovenského fanúšika.

V nedeľu v Nice Slováci spoznajú súperov v boji o ME, na ktorých prvýkrát bude štartovať na finálovom turnaji 24 mužstiev. To je až o osem viac, ako tomu bývalo doteraz (16), takže sa zväčšuje aj šanca Slovákov. Kozák podotkol, že podľa jeho názoru nebude záležať až tak na menách súperov, ako na forme jeho zverencov. "Myslím, že máme mužstvo, ktoré už niečo preskákalo a hráči majú skúsenosti. Nebude tak ani záležať od súperov, ktorých dostaneme, ale od sústredenia našich hráčov na futbal, od ich momentálnej formy v danom zápase," povedal pre TASR.


Kozák totiž verí na futbalovú spravodlivosť a z tohto pohľadu by rád opäť skrížil cestu majstrom Európy z roku 2004: "Nechávam to na náhodu, lebo s tým nič neurobíme. Sú tam síce mužstvá, ktoré viac vyhovujú našej mentalite a nášmu naturelu, ale nechám to na náhodu. Ale ak, tak rád by som dostal Grécko. Hrali sme dva veľmi vyrovnané a kvalitné zápasy, ktoré sme, poviem nešťastne, prehrali. Futbal zvykne byť aj spravodlivý, z tohto pohľadu by Grécko bolo myslím dobrým súperom pre nás."

Anglicko pre diváka

V prvom koši sú tí najlepší a tréner Slovenska by rád stavil na atraktivitu aj čo sa týka súperov z nižších košov. "Je pravda, že v prvom koši sú špičkové mužstvá, ktoré dlhodobo podávajú výborné výkony a kvalifikácie ľahko vyhrávajú ako Španieli či Nemci a Holanďania, tak také by som nerád. Potom sú tam aj mužstvá, s ktorými sme už hrali kvalifikáciu ako Bosna a Grécko, a hrali sme s nimi vyrovnanú partiu. Bol by som rád, ak by sme aj z prvého aj druhého koša mali hrateľných súperov. A zo štvrtého koša nech je aj ťažší súper, nech je to viac zamotané, nech je to vyrovnané. Myslím, že aj pre divákov by to bolo atraktívnejšie," povedal 59-ročný bývalý kouč MFK Košice, ktorého meno figuruje vo finálovej nominácii na trénera roka 2013 v ankete SFZ a denníka Pravda. "Diváci by si to aj zaslúžili, lebo tá predchádzajúca kvalifikácia nebola z hľadiska atraktívnosti súperov najideálnejšia. Ale nedokázali sme postúpiť, hoci sme si hovorili, že je to hrateľná skupina. Teraz by si možno slovenský fanúšik nejakého atraktívneho súpera zaslúžil. Z tohto pohľadu by som napríklad Anglicko bral veľmi rád," dodal.

Na nedeľňajší žreb do Palais des Congres Acropolis v Nice pôjde 5-členná slovenská delegácia na čele s prezidentom Jánom Kováčikom a generálnym sekretárom Jozefom Klimentom, ktorým budú spoločnosť robiť člen výkonného výboru za štátnu reprezentáciu a medzinárodné vzťahy Karol Belaník, asistent Kozáka Štefan Tarkovič a vedúci A-mužstva Róbert Tomaschek.

Revolučný formát kvalifikácie

O postup na finálový turnaj kontinentálneho šampionátu v roku 2016 bude bojovať rekordných 53 krajín v ôsmich šesťčlenných a jednej päťčlennej kvalifikačnej skupine a to v revolučnom formáte. UEFA zaviedla revolučný formát kvalifikácie a zaviedla nový koncept tzv. Týždňov futbalu. Prvýkrát sa do boja zapojí nový riadny člen UEFA Gibraltár, ktorý v historickom debute zahanbil Slovákov minulý rok bezgólovou remízou. Krajina organizátora EURO 2016, ktoré sa bude hrať v deviatich mestách Paríži, Marseille, Lyone, Lille, Lens, St. Etienne, Bordeaux, Nice a Toulouse na desiatich štadiónoch (dva v Paríži-pozn.), má účasť automatickú. Bude však nesúťažnou súčasťou 5-člennej kvalifikačnej skupiny, v ktorej odohrá prípravné zápasy s jej účastníkmi. Body do tabuľky tejto I-skupiny zo zápasov s Francúzskom sa nebudú počítať a nebudú mať vplyv na konečné poradie.

Priamy postup si z kvalifikácie vybojuje deväť víťazov a deväť druhých tímov zo skupín plus jeden najlepší z tretieho miesta. Zvyšných osem tretích bude hrať o štyri zostávajúce miestenky play off baráž na dva zápasy systémom doma - vonku.