Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

FORTUNA LIGA: DAC chce do prvej trojky, otvára dokončený štadión

Na snímke futbalisti Dunajskej Stredy. Foto: TASR - Martin Baumann

DAC predstavil svoje vízie na tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnili majiteľ klubu Oszkár Világi, športový riaditeľ Jan Van Daele, tréner Peter Hyballa a kapitán mužstva Tomáš Huk.

Dunajská Streda 15. februára (TASR) - Futbalisti FK DAC 1904 Dunajská Streda si chcú v jarnej časti Fortuna ligy udržať pozíciu v prvej trojke tabuľky. Prípravu mužstva ovplyvnil odchod kanoniera Vakouna Issoufa Baya do Celticu Glasgow, v klube však veria, že aj s obmeneným kádrom dosiahnu vytýčené ciele.

Druhý tím jesennej časti FL predstavil svoje vízie na piatkovej tlačovej konferencii, na ktorej sa zúčastnili majiteľ klubu Oszkár Világi, športový riaditeľ Jan Van Daele, tréner Peter Hyballa a kapitán mužstva Tomáš Huk. "Tradične, ako pred jarnou sezónou, mal by som hovoriť o ambíciách klubu. Začali sme sezónu, že chceme byť medzi prvými troma mužstvami Fortuna ligy, jeseň sme skončili na druhom mieste. Je to dobrá správa, lebo v histórii DAC-u sa stalo prvýkrát, že sme skončili tak vysoko. Naďalej zostávame pevne nohami na zemi. Chceme v lete opäť účinkovať v európskom pohári. Neboli by sme DAC, ak by sme nemali väčšie ambície, ale uvedomujeme si, že máme osembodovú stratu na Slovan. Môže to otvárať boj o titul, základným cieľom však je zostať medzi prvými troma," predstavil ciele klubu na jarnú časť majiteľ klubu Oszkár Világi.

"Okrem zápasu so Slovanom je aj udalosťou, že sme dokončili štadión. Pre nás je to veľká vec, lebo v histórií DAC-u budeme druhýkrát otvárať štadión, naposledy sa to stalo pred 34 rokmi. Máme moderný domov, s kategóriou UEFA štyri. S akadémiou sme spolu vytvorili silné základy. Čo sa týka zápasu so Slovanom, dúfam, že zápas bude o futbale. Nechceme, aby to bolo národnostných otázkach. Naši fanúšikovia fandia za klub, sme pozitívny klub. Očakávam, že aj fanúšikovia Slovana sa k tomu takto postavia. Je obrovský záujem o lístky, bude to sviatok slovenského futbalu. Dúfam, že všetci takto k tomu budú pristupovať. Budeme mať vypredaný štadión, bude vynikajúca atmosféra," dodal.

Citeľným odchodom je prestup Baya do Celticu Glasgow, ale to motivuje aj ďalších hráčov. "Do transferového obdobia sme išli s tým, aby sme udržali mužstvo pokope a ešte ho posilniť. Prišla ponuka na Baya, bol to fantastický transfer pre hráča i pre klub. Už aj hráči vidia, že zo Slovenska sa dá dostať do veľkého futbalu, je to aj filozofia nášho klubu. Pri výbere nových hráčov sme sa riadili nejakými obmedzeniami v rámci rozpočtu. Veľa hráčov sme oslovili, ťažko porovnávať s Českom a Maďarskom, kde sú platové podmienky úplne iné. Čo sa týka príchodov, na brankárskom poste Macej má zdravotné problémy, preto sme angažovali Kucza z Leverkusenu. Do obrany prišiel Csóka z Wolverhamptonu, máme na neho aj opciu. Vrátil sa Blackman po dlhom zranení, ponúka možnosti na posilnenie obrany. Prišiel Connor Ronan, hral anglickú Championship, v príprave ukázal veľa dobrých vecí. Keď sme vyberali hráčov, robili sme to tak, aby dokázali zapadnúť do nášho herného štýlu. Taiwo prišiel z Nitry, je rýchly, pozná slovenskú ligu. Ayong je iný typ útočníka, je to silový typ hráča, hrotový útočník. Vďaka majiteľovi sme sa mohli pripravovať v novom domove klubu. Pevne verím, že tvrdá robota prinesie ovocie," objasnil zmeny v kádri športový riaditeľ Jan Van Daele.

Dunajská Streda absolvovala deväť prípravných stretnutí s bilanciou šesť výhier, jedna remíza a dve prehry. "Prípravu sme začali 12. januára. Ďakujem majiteľovi za vybudovanie nádhernej MOL Akadémie. Je to na profesionálnej úrovni, či už ihriská, šatňa, posilňovňa, všetko sme mali k dispozícii. Všetci hráči prišli bez nadváhy, vo výbornej forme, neboli zanedbaní. Prípravu ovplyvnil odchod Baya. Pre mňa ako trénera je veľmi zlé, že odišiel, ale na druhej strane je to miliónový prestup, čo je obrovská vec. Veľká gratulácia Janovi Van Daelemu, priniesol hráča z tuniskej ligy, pracovali sme s ním a podarilo sa ho predať za slušné peniaze. Pre všetkých hráčov to bolo zvýšenie sebavedomia. Príprava trvala päť týždňov. Negatívom boli zranenia Divkoviča a Bednára. Musím povedať, že príprava bola úplne top a cítim, že sme pripravení na zajtrajší zápas. Pracovali sme na našom štýle, išli sme do detailov. Sme pripravení a hráči sa tešia na zajtra a na jar. Dobre zapadli aj noví hráči, nebolo to pre nich jednoduché, potrebovali na to asi týždeň. Odohrali sme zápasy proti kvalitným súperom, či v Turecku, alebo doma. Ukázali sme peknú tvár, boli sme pozitívne prekvapení, aj odozvy súperov boli príjemné. Sme malý klub, musíme veriť nášmu štýlu. Verím, že budeme mať dobrú odvetnú časť ligovej sezóny," povedal na margo prípravy tréner Peter Hyballa.

Prvú tlačovú konferenciu prežíval kapitán Tomáš Huk, podľa ktorého bude na prvom jarnom zápase pekelná atmosféra. "Po poslednom zápase so Sereďou sme dostali voľno, počas ktorého sme mali individuálne tréningové plány. Atmosféra v kabíne je výborná, ako aj bola počas jesene. Pribudli noví hráči, v Turecku sme boli spolu skoro 14 dní, vzťahy sa prehlbovali, každý zapadol do partie. Mrzí nás, že s nami nemohli cestovať Bednár a Divkovič, ale už to vyzerá s nimi lepšie. Sme radi za akadémiu, ktorá sa otvorila. Je to niečo fantastické. Štadión je nádherný, splnil sa mi sen, hrať na krásnom novom štadióne. Atmosféra vie byť pekelná, zajtra to aj bude."


Káder DAC na jarnú časť:


Brankári: Tomasz Kucz, Patrik Macej, Adrián Slančík, Martin Jedlička

Obrancovia: Milan Šimčák, Tomáš Huk, Souleymane Kone, Kristián Koštrna, Eric Davis, Ľubomír Šatka, Matúš Malý, Dániel Csóka, Cesar Blackman

Stredopoliari: Connor Ronan, Denis Baumgartner, Zsolt Kalmár, Máté Vida, Ladislav Nagy, Christián Herc, Lukáš Čmelík, Martin Bednár

Útočníci: Kristopher Vida, Marko Kelemen, Karsten Ayong, Stanislav Bilenkyi, Abdulrahman Taiwo, Marko Divkovič, Maksym Tretiakov


Príchody: Karsten Ayong (Příbram), Abdulrahman Taiwo (Nitra), Tomasz Kucz (Leverkusen, hosť.), Dániel Csóka, Connor Ronan (obaja Wolverhampton, hosť.), Matúš Malý, Ladislav Nagy, Marko Kelemen (všetci DAC U19)

Odchody: Vakoun Issouf Bayo (Celtic), Dominik Špiriak, Roland Černák (obaja Michalovce, hosť.), Branko Bajič (Željezničar Sarajevo), Timotej Záhumenský (Karviná, hosť.), Ladislav Almási (Šamorín, hosť.), Esmerald Aluku