Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

FIFA potrestala Barcelonu, klub nesmie nakupovať hráčov

Prezident futbalového klubu FC Barcelona Sandro Rosell počas tlačovej konferencie 23. januára 2014 v Barcelone. Sandro Rosell rezignoval na post prezidenta španielskeho futbalového klubu FC Barcelona v súvislosti s kauzou prestupu brazílskeho útočníka Neymara. Foto: TASR/AP

Okrem toho dostal klub pokutu 450-tisíc švajčiarskych frankov.

Zürich 2. apríla (TASR) - Španielsky futbalový veľkoklub FC Barcelona dostal zákaz uzatvárať nové kontrakty s hráčmi v nasledujúcich dvoch prestupových obdobiach. Trest mu udelila Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) za porušenie transferových pravidiel.

Disciplinárna komisia FIFA zistila, že vedenie španielskeho majstra porušilo pravidlá "týkajúce sa medzinárodných prestupov a registrácie hráčov do 18 rokov". Okrem toho dostal klub pokutu 450.000 švajčiarskych frankov a ultimátum, aby v priebehu 90 dní "urovnalo situáciu s hráčmi, ktorých sa to týka". Barcelona však až do leta 2015 nemôže angažovať žiadneho hráča.

Trest dostala aj Španielska futbalová federácia (RFEF), ktorá musí zaplatiť pokutu 500.000 švajčiarskych frankov. Okrem toho dostala ročnú lehotu, počas ktorej musí upraviť svoje transferové pravidlá, aby spĺňali požadované predpisy. "RFEF a FC Barcelona porušili niekoľko ustanovaní týkajúcich sa medzinárodných transferov a registrácie neplnoletých zo Španielska nepochádzajúcich hráčov," citovala agentúra Reuters stanovisko FIFA. "Zistili sme, že Barcelona porušila pravidlá v prípade desiatich neplnoletých hráčov a dopustila sa niekoľkých ďalších súbežných porušení v súvislosti s ďalšími hráčmi."

Podľa riadiaceho orgánu svetového futbalu sankcie súvisia s transfermi v rokoch 2009 až 2013. "Disciplinárna komisia jasne zdôraznila, že FIFA berie ochranu neplnoletých hráčov vážne. Ochrana detí a mladistvých je jedným z kľúčových princípov obsiahnutých v zmluve uzatvorenej medzi FIFA, UEFA a Európskou komisiou v roku 2001," zdôraznila FIFA.