Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Futbal

Disciplinárka si pozvala Žigu, Ráka a Trančíka podozrivých z korupcie

Ilustračné foto Foto: TASR

Na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina.

Bratislava 24. januára (TASR) - Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) si na svoje zasadnutie na budúci štvrtok zavolala Ivana Žigu, Róberta Ráka a Martina Trančíka vo veci korupčného správania sa a ovplyvňovania futbalových výsledkov a s tým súvisiacou činnosťou v prípravných stretnutiach MTK Budapešť - FC Nitra (1. februára 2011) a FC Nitra - Bohemians Praha 1905 (8. februára 2011).

SFZ ďalej v piatkovej úradnej správe pripomína všetkým hráčom, funkcionárom a činovníkom vo futbalovom hnutí, že dňom 1. januára 2014 nadobudol účinnosť nový Disciplinárny poriadok SFZ.

Žiga si spoločne s Mariánom Dirnbachom, ako organizátori korupčného správania, už odpykávajú exemplárne 25-ročné tresty. Disciplinárka ich potrestala 17. decembra minulého roku. Ďalší obvinení z ovplyvňovania zápasov Tomáš Huber, Michal Dian a Marek Božoň dostali stop na 18 rokov. Bývalému slovenskému reprezentantovi Ivanovi Hodúrovi zastavila disciplinárka činnosť na 14 rokov. Ďalší obvinený Róbert Rák zatiaľ trest nedostal, pretože je registrovaný na Rakúskom futbalovom zväze a nepatrí pod kuratelu SFZ.

Zaisťovacia policajná akcia s týmto prípadom prebehla v Česku aj na Slovensku 11. septembra. Policajti zadržali 18 ľudí, z toho šesť v SR, ostatných v ČR. Pri domových prehliadkach zaistili 49.000 eur v hotovosti a techniku na mobilnú komunikáciu. Obvineným z podplácania hrozí väzenie na dva až päť rokov, obvineným z prijímania úplatku tri až osem rokov za mrežami. Na Slovensku ide o prvý odhalený prípad korupcie, ktorý mala spáchať organizovaná skupina. Na vrchole pyramídy podľa polície stojí osoba, ktorá sa nachádza v Ázii a online uzatvárala stávky na zmanipulované futbalové zápasy.