Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Futbal

Belgickom otriasa korupčný škandál vo futbale, podozrivých je 22 ľudí

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Federálny prokurátor dal v stredu ráno pokyn na domové prehliadky, ktoré prebiehajú v sídlach desiatich kluboch najvyššej súťaže.

Brusel 11. októbra (TASR) - Prokuratúra v Bruseli vyšetruje v súvislosti s korupčným škandálom, ktorý momentálne otriasa futbalom v Belgicku, spolu 22 podozrivých. Podľa medializovaných informácií je jeden z nich špičkový rozhodca. Vyšetrujúci sudca vydal tiež dva medzinárodné zatykače.

"Vo štvrtok predviedli pred vyšetrujúceho sudcu trénera belgického majstra FC Bruggy Ivana Leka," napísal internetový portál sport1.de. Informáciu potvrdil právny zástupca, ktorý zdôraznil, že jeho mandant "bude už čoskoro opäť na ihrisku." Leko musel prežiť noc zo stredy na štvrtok v policajnej cele.

Federálny prokurátor dal v stredu ráno pokyn na domové prehliadky, ktoré prebiehajú v sídlach desiatich kluboch najvyššej súťaže. Vyšetrovanie sa týka prania špinavých peňazí a korupcie. Vyšetrovatelia už zaistili rôzne dokumenty a elektronické súbory. Okrem domových prehliadok vypočuli členov predstavenstiev klubov, agentov hráčov, rozhodcov a ďalších možných komplicov.

Niektoré prehliadky sa na žiadosť sudcu vykonali aj v 13 domácnostiach v zahraničí, vo Francúzsku, Luxembursku, na Cypre, v Čiernej Hore, Srbsku a Macedónsku.

Kľúčovou postavou celej kauzy by mal byť srbský agent Dejan Veljkovič a jeho kolega Mogi Bayat. Oboch polícia zatkla a vypočula. Agenti sa mali okrem iného nelegálne obohacovať na províziách pri prestupoch hráčov.

"Korupcia podkopáva dôveryhodnosť športu. Justícia pracuje na férovom športe," zdôraznil belgický minister spravodlivosti Koen Geens.