Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Futbal

´Barca´ a PSG sú už jednou nohou v štvrťfinále Ligy Majstrov

Na snímke švédsky útočník PSG Zlatan Ibrahimovič oslavuje svoj druhý gól v 42. minúte v prvom zápase osemfinále Ligy majstrov Bayer Leverkusen - Paríž St. Germain v utorok 18. februára 2014. Foto: TASR/AP

Svoj postup budú chcieť potvrdiť už v dnešných odvetách na domácej pôde.

Bratislava 11. marca (TASR) - FC Barcelona a Paríž St. Germain sú na najlepšej ceste sa v stredu stať ďalšími štvrťfinalistami futbalovej Ligy majstrov 2013/2014. Španielsky majster ide do domácej odvety s Manchestrom City s náskokom 2:0, PSG si v prvom zápase vytvorilo ešte "luxusnejšiu" pozíciu triumfom 4:0 na ihrisku Bayeru Leverkusen. Oba duely majú výkop o 20.45 h.

Na Nou Campe sa stretnú tímy, ktoré v generálke na osemfinálovú odvetu zlyhali, Barcelona prekvapujúco prehrala v La Lige na pôde outsidera z Valladolidu 0:1, City vypadlo po prehre 1:2 vo štvrťfinále FA Cupu s druholigovým Wiganom. V prvom súboji v Anglicku sa Katalánci tešili z cenného triumfu po góloch Lionela Messiho z penalty, resp. Daniela Alvesa a aj história je na ich strane. V LM iba dva kluby postúpili z osemfinále, keď v prvom zápase doma prehrali - Ajax Amsterdam v sezóne 1995/96 a Inter Miláno v 2010/2011. Štvornásobný európsky šampión naposledy nepostúpil do štvrťfinále LM v sezóne 2006/2007 a z 34 prípadov v európskych súťažiach, keď v prvom zápase vyhral vonku, postúpil ďalej až 32-krát.

Argentínskemu trénerovi "Barcy" Gerardovi Martinovi by mali chýbať iba dlhodobo zranení Dos Santos a Isaac Cuenca. "Vo Valladolide to bol zvláštny zápas, ale už to musíme hodiť za hlavu a nemôžeme sa ľutovať. Musíme byť pozitívni, lebo je pred nami veľmi dôležitý duel. Som hladný po úspechoch rovnako ako všetci moji spoluhráči. Chceme vyhrať La Ligu, Ligu majstrov aj Kráľovský pohár, neviem o nikom z nášho tímu, kto by to nechcel," povedal čílsky útočník domácich Alexis Sanchez.

Pellegrini verí vo výhru na Nou Campe

Jeho krajan a tréner City Manuel Pellegrini dokonale pozná španielsky futbal, keď v La Lige viedol Villarreal, Real Madrid aj Malagu. K dispozícii už bude mať argentínskeho útočníka Sergia Agüera, ktorý pre zranenie nehral v prvom zápase, chýbať mu bude suspendovaný Martin Demichelis. Agüero ešte ako hráč Atletica Madrid strelil Barcelone v lige 5 gólov v desiatich zápasoch. "Vždy v takýchto zápasoch sú kľúčové výkony jednotlivcov. Samozrejme, budeme to mať veľmi ťažké. Ale vôbec nepochybujem o tom, že do Barcelony ideme s vedomím, že to môžeme dokázať, že môžeme zdolať Barcelonu na Nou Campe a pokúsime sa o to," povedal pre klubový web Citizens Pellegrini a dodal: "Bude to ale veľmi náročné, lebo je to skvelý tím so skvelými hráčmi. Pokúsime sa diktovať tempo a potrebujeme streliť góly. Ak sa nám podarí dať gól na začiatku, Barcelona môže znervóznieť. Veľké zápasy ovplyvňuje strašne veľa faktorov, ťažko povedať, čo bude kľúčový faktor. Ak budeme mať dobrý deň, som si absolútne istý, že to môžeme dokázať." Hráči hostí si môžu zobrať aj príklad z cennej výhry v skupine nad obhajcom Bayernom Mníchov, keď v Bavorsku otočili z 0:2 a vyhrali 3:2.

Nemáme čo stratiť, vo futbale je možné všetko

Francúzsky futbalový stredopoliar Sami Nasri z Manchestru City je pred stredajšou osemfinálovou odvetou Ligy majstrov 2013/2014 na pôde FC Barcelona presvedčený, že City môžu zmazať stratu 0:2 z prvého súboja.

"Vo futbale je všetko možné," citovala Nasriho agentúra Reuters. "Musíme myslieť pozitívne a môžeme dosiahnuť dobrý výsledok," dodal. City hrá prvýkrát vo vyraďovacej fáze LM, no na Nou Campe musí podať lepší výsledok ako naposledy v FA Cupe. V ňom favorita vyradil vo štvrťfinále druholigový Wigan (1:2). "Je to veľké sklamanie. Zobudili sme sa až po 65 minútach, to sa ťažko akceptuje," povedal strelec jediného gólu domácich v nedeľňajšom zápase.

Ani Barcelona už nie je to, čo bývala, naposledy padla prekvapujúco v La Lige na ihrisku Realu Valladolid (0:1), čo dáva Manchestru isté nádeje. "Videl som Barcelonu v tom zápase. Ukázali, že aj to sú iba ľudia," konštatoval Nasri, ktorý ešte ako hráč Arsenalu dvakrát prehral v Katalánsku. "Spomienky to nie sú dobré, ale myslím si, že vtedy boli lepší, ako sú teraz. Hráme proti Messimu, ktorý bol nezastaviteľný. Dal nám štyri góly, no dúfam, že to sa teraz nestane. Nastúpiť na Nou Campe je vždy špeciálne, ak ale budeme hrať na hranici našich možností, môžeme tam niečo uhrať. Nemáme čo stratiť. Určite nebudeme brániť, skúsime útočiť od začiatku a pokúsime sa streliť rýchly gól," uzavrel francúzsky reprezentant.

Odveta v Paríži má byť už len formalitou

Francúzsky majster PSG drží v rukách všetky tromfy, doma v európskych pohároch neprehral v posledných 27 zápasoch a jeho druhý postup do štvrťfinále LM za sebou by mal byť formalitou. Naposledy vyplienil Park Princov v roku 2006 izraelský Hapoel Tel Aviv (4:2) v skupinovej fáze Pohára UEFA. Líder Ligue 1 vyhral päť posledných zápasov vo všetkých súťažiach a tréner Laurent Blanc mohol spať pokojne aj pred duelom s Bayerom. Hviezdny Zlatan Ibrahimovič už v tejto sezóne strelil 38 gólov vo všetkých súťažiach, dva aj do siete Leverkusenu v prvom osemfinále. "Máme množstvo dobrých hráčov, ktorí môžu byť alternatívou. Keď jeden hráč vypadne, ďalší ho v dobrom rytme a v rovnakej kvalite zastúpi. To je to, čo robí mužstvo veľkým," povedal Švéd. Blanc môže rátať aj s Uruguajčanom Edinsonom Cavanim, ktorý si vo vlasti riešil súkromné záležitosti, no je už v Paríži.

PSG v odvete s Bayerom bez van der Wiela

Francúzsky futbalový klub Paríž St. Germain sa v stredajšom odvetnom osemfinále Ligy majstrov s Bayerom Leverkusen musí zaobísť bez Gregoryho van der Wiela. Holandský pravý obranca je počas tohto týždňa na klinike v Mníchove, kde sa podrobuje terapii pravého kolena, s ktorým má chronické zdravotné problémy. Informáciu priniesol denník L'Equipe.

Van der Wielovo miesto v základnej jedenástke PSG by mohol zaujať Christophe Jallet, ktorý sa len minulý týždeň zapojil do tréningového procesu po zdĺhavej rekonvalescencii zraneného chrbta. Paríž SG v prvom zápase vyhral v Leverkusene 4:0, v odvete v Parku princov by mal bez väčších problémov spečatiť postup do štvrťfinále, v ktorom účinkoval aj vlani.

Tréner hostí Sami Hyypiä si chce súboj spolu s tímom najmä užiť. "Odvetu ešte jednoducho nemôžeme vypustiť, to by sme tam rovnom mohli poslať juniorku. Osobne sa na zápas teším a každý hráč by sa mal tiež. Je to stále výzva a mali by sme predviesť dobrý výkon. Som bojovník a dúfam, že bojovať budú aj moji hráči," vyjadril sa Fín, ktorému budú chýbať suspendovaný stredopoliar Emir Spahič a zranený stredopoliar Jens Hegeler. "Z Ligy majstrov sme už prakticky von, ale to neznamená, že pôjdeme do Paríža a necháme sa zmasakrovať," dodal brankár Leverkusenu Bernd Leno.

odvety osemfinále LM 2013/2014, streda 12. marca o 20.45 h:

FC Barcelona - Manchester City

/prvý zápas: 2:0, rozhoduje: Stéphane Lannoy (Fr.)/

Paríž St. Germain - Bayer Leverkusen

/prvý zápas: 4:0, rozhoduje: Ivan Bebek (Chorv.)/