Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Futbal

Barcelona aj Bayern ratovali remízy, obhajca bližšie k semifinále

Na snímke uprostred útočník Manchestru Danny Welbeck, vpravo španielsky center Bayernu Javier Martinez, vľavo jeho spoluhráč Jerome Boateng v úvodnom zápase štvrťfinále futbalovej Ligy majstrov Manchester United - Bayern Mníchov na štadióne Old Trafford v Manchestri v utorok 1. apríla 2014. Foto: TASR/AP

Obhajca trofeje Bayern Mníchov remizoval v utorňajšom prvom štvrťfinálovom súboji futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 s Manchestrom United 1:1.

Bratislava 1. apríla (TASR) - Obhajca trofeje Bayern Mníchov remizoval v utorňajšom prvom štvrťfinálovom súboji futbalovej Ligy majstrov 2013/2014 s Manchestrom United 1:1. Už istý nemecký šampión má pred odvetou, ktorá je na programe v stredu 9. apríla v Allianz Arene, lepšie vyhliadky na postup ako jeho súper. Solídny výsledok z anglickej pôdy mu priniesol vyrovnávajúci zásah Bastiana Schweinsteigera zo 67. minúty, Bayern dovtedy po góle Nemanju Vidiča deväť minút prehrával.

V druhom utorňajšom čisto španielskom súboji FC Barcelona remizovala na Nou Campe s lídrom domácej ligovej súťaže Atleticom Madrid rovnako 1:1. Katalánsky gigant odohral už 500. zápas v európskom pohári, čo sa doposiaľ žiadnemu klubu nepodarilo, oslavy jubilea si však predstavoval inak. Atletico od 56. minúty viedlo po góle striedajúceho Diega, aspoň remízu pre zverencov Gerarda Martina zachránil Neymar.

United nastúpili proti Bayernu v repríze pamätného finále LM z roku 1999 v pozícii outsidera aj vzhľadom na to, že obaja aktéri v tejto sezóne dosahujú diametrálne odlišné výsledky. Anglickému majstrovi navyše chýbali suspendovaný obranca Patrice Evra a najmä zranený kanonier Robin van Persie, ktorý ManU vystrieľal štvrťfinálový postup cez Olympiakos Pireus. V domácom tíme si už 141. štart v Lige majstrov pripísal Ryan Giggs, waleského veterána tak delí od rekordéra v tejto štatistike Raula Gonzaleza už len jediný zápis. Bayern v prvom polčase neoslnil, súperovho brankára De Geu prakticky neohrozil. Naopak, skóre mohli otvoriť sympaticky bojujúci "červení diabli". Welbeck po chybe Boatenga postupoval sám na Neuera, ale v koncovke trestuhodne zlyhal, keď namiesto strely nepresvedčivo loboval a Neuer loptu rukou vyrazil. Po zmene strán rozjasal tribúny Old Traffordu Vidič, ktorý po rohu Rooneyho v záklone hlavou nedal Neuerovi šancu - 1:0. Eufória United trvala deväť minút, keď po centri Rafinhu sklepol loptu Mandžukič na Schweinsteigera a ten predviedol ukážkový "vešiak" - 1:1. S výsledkom akoby boli obe strany spokojné, veľa vzruchu sa tak už vo zvyšku zápasu pred bránami neudialo. V 90. minúte po druhej žltej karte musel odísť Schweinsteiger pod sprchy a spolu s Javim Martinezom si v odvete nezahrajú.

V prebiehajúcej sezóne sa Barcelona a Atletico stretli už trikrát a zakaždým sa zrodil nerozhodný výsledok. Rovnaký rezultát by hostia z horúcej barcelonskej pôdy brali aj teraz. Už v 5. minúte mohlo ísť Atletico do vedenia. Brankár Pinto zle rozohral, lopta od Turana putovala k Villovi, ktorý však v dobrej pozícii mieril vedľa. Barcelona sa v ďalšom priebehu tradičným držaním lopty snažila zdeptať súpera, no jej hráči boli v prvom polčase sami príliš vzdialení od gólu. Barcelona skutočne "podkúrila" až v 26. minúte, Messi skvele vysunul Iniestu, no jeho strelu v poslednej chvíli zblokoval obetavý Godin. Atletico po necelej polhodine prišlo o zraneného kanoniera Costu, skvele ho však na hrote suploval Villa, ktorý v nadstavenom čase poriadne natiahol Pinta. V 56. minúte Nou Camp stíchol. Hostia zahrali priamy kop v strede poľa, striedajúci Diego napriahol z väčšej vzdialenosti a jeho strela zamierila presne do pravého horného rohu bránky - 0:1. Hostia následne prežili "peklo" pred ich bránou, Fabregasova i Busquetsova šanca však zostali nevyužité. Až v 71. minúte Iniesta skvelým pasom pomedzi štyroch hráčov vysunul rozbehnutého Neymara, ktorý využil otvorený priestor a prekonal brankára Courtoisa - 1:1. Barcelona síce odvrátila prehru, no v madridskej odvete ju čaká náročná úloha, aby zopakovala vlaňajšiu semifinálovú účasť.



Sumáre 1. zápasov štvrťfinále LM 2013/2014, utorok 1. apríla:



Manchester United - Bayern Mníchov 1:1 (0:0)

Góly: 58. Vidič - 67. Schweinsteiger. Rozhodca: Velasco Carballo (Šp.), ŽK: Valencia - Schweinsteiger, Mandžukič, Martinez, ČK: 90. Schweinsteiger po druhej ŽK.

zostavy a striedania:

United: De Gea - Jones, Ferdinand, Vidič, Büttner (74. Young) - Fellaini, Carrick, Giggs (46. Kagawa) - Valencia, Rooney, Welbeck (85. Javier Hernandez)

Bayern: Neuer - Rafinha, Martinez, Boateng, Alaba - Schweinsteiger - Robben, Lahm, Kroos (74. Götze), Ribery - Müller (63. Mandžukič)



FC Barcelona - Atletico Madrid 1:1 (0:0)

Góly: 71. Neymar - 56. Diego. Rozhodca: Brych (Nem.), ŽK: Iniesta, Alba - Koke, Gabi, Turan, Juanfran, Diego, Sosa

zostavy a striedania:

Barcelona: Pinto - Alves, Pique (12. Bartra), Mascherano, Alba - Xavi, Busquets, Fabregas (68. Sanchez) - Neymar, Messi, Iniesta

Atletico: Courtois - Juanfran, Godin, Miranda, Filipe Luis - Gabi, Tiago - Turan (77. Rodriguez), Villa (70. Sosa), Koke - Costa (29. Diego)