Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Vo futbalovej Žiline takmer bez zmien, ale s väčšou podporou tribún

Na snímke zľava tréner MŠK Žilina Jaroslav Kentoš, kapitán mužstva Michal Škvarka a športový manažér MŠK Žilina Karol Belaník počas tlačovej konferencie pred jarnou časťou futbalovej Fortuna ligy 2018/2019 v Žiline 11. februára 2019. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Oproti minulým rokom výraznejší posun v kádri nenastal, Žilinčania sa skôr sústredili na stabilizáciu tímu a výkonov.

Žilina 11. februára (TASR) – Futbalisti MŠK Žilina, po jeseni tretieho tímu Fortuna ligy, majú za sebou opäť kvalitnú zimnú prípravu. Oproti minulým rokom výraznejší posun v kádri nenastal, Žilinčania sa skôr sústredili na stabilizáciu tímu a výkonov.

Žilinu preverilo v zimnej prestávke v domácich podmienkach, aj na kvalitnom hernom sústredení v Spojených arabských emirátoch, spolu šesť súperov z Česka, Uzbekistanu, Poľska, Ruska a Číny. Na konto si pripísala dve výhry a štyri prehry, ale o výsledky v tejto fáze sezóny Žilinčanom nešlo. "Príprava splnila svoj účel. Na sústredení sa tím utužil a zlepšovali sme sa individuálne aj kolektívne. Vrátili sme sa zo sústredenia o niečo skôr ako pred rokom, aby sme sa dobre adaptovali na naše klimatické podmienky. Negatívom prípravy bol iba zdravotný stav hráčov, ktorý narušil prípravu. Nemohli sa do nej pre problémy s kolenom zapojiť kapitán Michal Škvarka, ani krídelník Lukáš Jánošík, zranený bol aj Vahan Bičachčjan. Fit na generálku s Jihlavou neboli ani Fazlagič, Anang, Mihalík či Kaša, ale verím, že do zápasu s Trnavou sa podarí niekomu z nich vyzdravieť a bude pripravený," prezradil športový manažér klubu Karol Belaník.

Pohyb v kádri MŠK bol, na rozdiel od začiatku sezóny, minimálny. „S obrancom Tevzadzem sme sa dohodli na ukončení zmluvy a stopérovi Šušnjarovi skončilo hosťovanie. Potrebovali sme posilniť práve stopérsky post a naň sme získali na hosťovanie Lochošviliho z Dynama Kyjev, ktorý naposledy hral za svoje materské Dinamo Tbilisi. Chceme mu nechať priestor na adaptáciu, ale máme od neho veľké očakávania. Predĺžili sme zmluvy s talentovaným Moškom, ale aj skúsenými a nosnými hráčmi Volešákom, Králikom či Kašom," informoval Belaník.

"Šošonov" čaká v sobotu popoludní štart jarnej časti v domácom prostredí, keď privítajú úradujúceho majstra z Trnavy. "V zimnej časti prešiel náš súper veľkými zmenami, ale káder doplnil o skúsených hráčov a čakáme ťažký zápas s tradičným rivalom. Po zimnej príprave nie je jednoduché načasovať formu, ale verím, že sme dobre pripravení a jar odštartujeme dobre," zaželal si Belaník.

Žilinčania strácajú na vedúci bratislavský Slovan po jeseni dvanásť bodov a o titule, na rozdiel od minulých rokov, reč pod Dubňom nie je. "Bolo by alibistické od nás, aby sme si dávali iné ciele, ako uhrať miestenku v pohárovej Európe. Máme na to možnosť v lige aj v Slovenskom pohári. Nik nás netlačí do extrémnych cieľov, ale hráči a aj my tréneri chceme tieto méty naplniť," povedal tréner MŠK Žilina Jaroslav Kentoš.

Kapitána Michala Škvarku nahradil v príprave s kapitánskou páskou na rukáve Miroslav Káčer, a tak by tomu malo byť aj naďalej. Škvarka však mal, popri zotavovaní sa zo zranenia kolena, možnosť vidieť tím z iného pohľadu. "Výsledky síce neboli optimálne, ale verím, že mužstvo je určite dobre pripravené pobiť sa o pohárovú Európu. Chalani sú namotivovaní a verím, že to ukážeme hneď v prvom stretnutí," povedal zranený Škvarka, ktorého rekonvalescencia pokračuje dobre. "Nie som ešte pripravený hrať, ale robím denne všetko pre to, aby som bol čo najskôr späť na ihrisku," dodal skúsený stredopoliar Žiliny.

Aj on sa teší na návrat futbalovej atmosféry na žilinský štadión Pod Dubňom. Tá absentovala v zápasoch „šošonov“ od záveru jarnej časti minulej sezóny, ale vedeniu klubu sa so žilinskými fanúšikovskými skupinami podarilo nájsť spoločnú reč. Výsledkom stretnutí je návrat žilinských ultras na ich „domovskú“ severnú tribúnu. „Teším sa, že konečne prídu fanúšikovia na naše zápasy vo väčšom počte a spravia dobrú atmosféru. Som za to vďačný všetkým, ktorí sa tom podieľali. Zaslúžime si ako hráči počuť z tribún viac pozitívnych vecí v zápasoch a podporiť, aj keď sa nedarí. Určite nám to pomôže k lepším výsledkom,“ uzavrel Škvarka.

Káder MŠK Žilina pre jarnú časť sezóny 2018/19:

brankári: Miloš Volešák, Dominik Holec, Samuel Petráš
obrancovia: Filip Kaša, Martin Králik, Kristián Vallo, Matej Moško, Branislav Sluka, Adam Kopas, Benson Anang, Vladimír Majdan, Ján Minárik, Luka Lochošvili
stredopoliari: Michal Škvarka, Miroslav Káčer, Viktor Pečovský, Ivan Diaz, Martin Gamboš, Jakub Holúbek, Vahan Bičachčjan, Enis Fazlagič, Michal Tomič
útočníci: Lukáš Jánošík, Filip Balaj, Róbert Boženík, Jaroslav Mihalík, Roland Gerebenits

odišli: Giorgi Tevzadze (Gruz., ukončenie zmluvy), Aleksandar Susnjar (Aust., koniec hosťovania)
prišiel: Luka Lochošvili (Gruz., Dynamo Kyjev, hosťovanie)