Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Fortunaliga

Galád v premiére na lavičke Ružomberka úspešný, Spartak zdolal Košice

Zápas 18. kola slovenskej futbalovej Fortuna ligy ŽP Šport Podbrezová - MFK Ružomberok v Podbrezovej v sobotu 22. novembra 2014. Na snímke hráči MFK oslavujú druhý gól. Foto: TASR/Dušan Hein

Výsledky 18. kola futbalovej Fortunaligy.

Bratislava 22. novembra (TASR) - Trávnik v Podbrezovej čaká na jar rekonštrukcia a domáci sa s ním snažili rozlúčiť, ako inak, víťazstvom. Proti nabudenej 'ruži' novým trénerom Galádom to však vôbec nemali jednoduché. Trávnik bol ťažký, šmykľavý, čo ale najviac robilo hráčom problémy, bola finálna fáza akcií.

Aj veľa štandardiek sa ponúkalo, najmä na strane domácich, no väčšinou končili len centrami a spoľahlivými zákrokmi oboch obrán. Dlho sa na ihrisku pre diváka nič pozoruhodné nedialo, až v 23. min trestný kop Podia na úrovni rohového, s loptou pozdĺž celej bránky, vyvolal väčší ohlas. Ružomberčania síce využívali každú jednu možnosť na rýchly protiútok, no aj oni mali problém namieriť medzi tri žrde. V 29. min po rohu Janiča brankár Baláž lopu podbehol a Zreľák ju hlavičkou minul. Až v 32. min trafil bránku hosťujúci Janič, strelou z diaľky, pomerne slabou a presne do stredu. O tom, akú mušku mali strelci na oboch stranách, svedčala najlepšie bomba Greška vo výhodnej pozícii v 34. min, ktorá letela vysoko nad bránku. Najviac rozruchu vzbudila potýčka v 42. min v pokutovom území hostí, no ako rýchle vzplanula, tak rýchle aj skončila a Nworah s Práznovským si z nej odniesli len po žltej karte. Po zmene strán sa prvý odhodlal vystreliť Podio v 53. min a zápas začal mať čoraz väčší bezgólový nádych.



Taká strela, akú vyslal v 58. min M. Pančík na brankára Putnockého, do siete len ťažko mohla prepadnúť, a tak nakoniec sa zmestila do medzi žrde obranou domácich tečovaná strela Almaského v 61. min. Nešťastný okamih 'železiarov' umocnil ďalší prídavok, v 66. min strelu Nagyho si v podstate brankár Baláž vrazil do bránky a domáci sa odrazu ocitli na prahu druhej domácej prehry na jeseň. Záchranný pás hodil o tri minúty neskôr Vaščák, keď sa aj hosťujúci brankár Putnocký nevyhol hrúbke, vybehol ďaleko z bránky a loptu vyrazil rovno pred J. Pančíka. Gólová kanonáda s tromi počas ôsmich minút sa mohla navýšiť v 77. min po tom, čo Putnocký vytlačil strelu Harvilka spod brvna na roh. Zo záverečného tlaku domácich sa už vyrovnanie nezrodilo a hostia si prekvapujúco odniesli všetky tri body.



ŽP Šport Podbrezová - MFK Ružomberok 1:2 (0:0)

Góly: 69. Vaščák - 61. Almaský, 66. Nagy. Rozhodca Straka, ŽK: M. Pančík, Nworah, Minčič - Práznovský, Janič, Putnocký, 1280 divákov

ŽP Šport Podbrezová: Baláž - Andrič (87. Galo), Kupčík, Minčič, Greško - M. Pančík, Podio - J. Pančík (82. J. Pančík), Gál-Andrezly (74. Harvilko) - Vaščák, Nworah

MFK Ružomberok: Putnocký - Lupták, Práznovský, Kružliak, Lovás - Nagy - Turčák (75. Habánek), Vavrík, Janič (85. Gerát), Almaský (90. Mance) - Zreľák

Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Nezvládli sme zápas, Ružomberok hral so zabezpečenej obrany, cez ktorú sme sa nevedeli presadiť. My sme hrali kompaktne, vytvorili sme si veľa štandarných situácií, boli sme však málo efektívni. V druhom polčase sme dvakrát rýchlo inkasovali, bola to pre nás veľká rana, vrátili sme sa ešte do zápasu, no bohužiaľ, či už kvalitou, alebo terénom sme už nevyrovnali. V prístupe nemám chlapcom čo vyčítať, liga nie je o jednom zápase, treba, aby každý na sebe naďalej pracoval."



Ivan Galád, tréner Ružomberka: "Videli sme naše šťastné víťazstvo, chlapci sa snažili, ale mali sme naozaj šťastie. Víťazstvo patrí hráčom, ja si úprimne myslím, že nemám na ňom podiel, predtým ich trénoval iný, v kabíne sa oprávnene veľmi tešili. Pre mňa bol tento zápas prvým pozitívnym bodom v tomto týždni, domácim prajem, aby sa im darilo, robia výborne futbal, my sme vyhrali, znovu opakujem, so šťastím."

Juraj Baláž, brankár Podbrezovej: "Robili sme všetko preto, aby sme vyhrali, aj keď Ružomberok dostal príchodom iného trénera nový impulz. Ten inkasovaný gól, no žiaľ, na loptu som nestihol dobre zareagovať."

Adam Zreľák, kapitán Ružomberka: "Tréner mi dal dôveru, mal som kapitánsku pásku, verím, že nesklamem. Ani som to netušil, len som rešpektoval rozhodnutie trénera. Dosť nás nabudil, celý týždeň prízvukoval, aby sme boli jedno mužstvo a vpredu boli efektívni."


Trnava víťazne proti Košiciam



Na snímke vľavo hráč Trnavy Ján Vlasko a hráč Košíc Tomáš Huk v zápase 18. kola jesennej časti Fortuna ligy FC Spartak Trnava - MFK Košice v Trnave
Foto: TASR/Lukáš Grinaj


Trnavčania sa dostali do vedenia už v 1. minúte. Brankár Tofiloski poslal loptu Kavkovi a ten si ju pohodil dopredu tak, že pri pokuse odkopnúť ju sa odrazila od napádajúceho Mikoviča za bezmocného košického brankára. Domácich gól povzbudil, ale Košičania sa snažili prevziať iniciatívu a v 18. minúte sa im podarilo vyrovnať. Zaslúžil sa o to Diaby, na ktorého v šestnástke pozabudol Janečka a košický útočník po centri Viazanka hlavou prekonal Rusova. Košičania sa snažili držať domácich na dištanc a počas celého polčasu sa im to aj úspešne darilo. Spartaku však nevychádzala hra v strede poľa, a tak sa k zakončeniu takmer vôbec nedostával. Za zmienku stoja v len dva momenty v 42. minúte, no pozorný brankár Tofiloski kryl priamy kop Saba a na opačnej strane ho napodobnil Rusov, ktorý po rohovom kope zastavil hlavičku Kavku.

V druhom polčase sa domáci dostali do vedenia v 52. minúte po akcii Jendrišeka s Vlaskom, keď strelu zakončujúceho Janečku brankár Tofiloski vyrazil, ale na opakovaný pokus Schranza z desiatich metrov nemal nárok. V 73. minúte vybojoval Jendrišek v šestnástke loptu v súboji s Tofiloskim, ale po jeho centri do päťky hlavičkoval Čonka nad. Košičania v ďalšom priebehu podnikali nebezpečné protiútoky a v závere boli blízko k vyrovnaniu. Brankár Rusov však svoje mužstvo podržal, keď nebezpečnú strelu Skvašíka vytlačil na roh. V nadstavenom čase následne Trnava poistila svoje víťazstvo. Striedajúci Banovič poslal ideálnu loptu do šestnástky Mikovičovi a po jeho strieľanej prihrávke uzavrel Jendrišek na konečných 3:1.

FC Spartak Trnava - MFK Košice 3:1 (1:1)

Góly: 1. Mikovič, 52. Schranz, 90.+1 Jendrišek - 18. Diaby. Rozhodoval: Valášek, ŽK: Casado - Kavka, Diaby, Sekulič, 2413 divákov

zostavy a striedania:

FC Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Bortel, Tóth, Čonka - Sabo, Casado (89. Banovič) - Schranz (82. Špalek), Vlasko, Mikovič (90+2. Greššák) - Jendrišek

MFK Košice: Tofiloski - Ostojič (69. Skvašík), Kavka, Bašista, Sekulič - Korijkov, Viazanko (75. Novák), Huk, Bukata, Haskič (82. Škutka) - O. Diaby

Juraj Jarábek, tréner Trnavy: "Bolo to pre nás povinné víťazstvo v poslednom domácom zápase jesene. Myslím, že až príliš nás uspokojil prvý gól, pretože v ďalšom priebehu boli Košice lepšie, dobre kombinovali a ukázali svoju kvalitu. V druhom dejstve sme sa opäť dostali do vedenia a nakoniec sme dosiahli dobrý výsledok. Kladom zápasu bolo, že obe mužstvá chceli hrať futbal a bolo sa na čo pozerať."

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Prespali sme začiatok zápasu a prakticky sme si dali vlastný gól. Po vyrovnaní sme nehrali zle a cez prestávku sme si povedali, že v druhom polčase sa musíme snažiť vyvarovať zbytočných chýb. Napriek tomu sme dostali druhý gól, po ktorom sme mali šance na vyrovnanie, žiaľ, bez úspechu. S výkonom svojho mužstva som spokojný, až na spomenuté chyby."


Dunajská Streda remizovala s B. Bystricou



Vo 4. minúte pohrozili hráči Dukly, strelu Dolného však Pernecký zneškodnil. Následne oba tímy bojovali o loptu medzi šestnástkami, k výraznejšiu ohrozeniu brankárov sa však nedostali. Až v 21. minúte spálili domáci najväčšiu tutovku. Zranený Adámik zostal ležať na trávniku, loptu získal Szarka, postupoval sám na brankára, ale Boroš jeho strelu zázračne vyrazil. O tri minúty neskôr sa do pokutového územia rútil z ľavej strany Szarka, ani tentoraz však hosťujúceho brankára neprekonal. V 33. minúte dali o sebe vedieť aj hostia, keď sa lopta dostala k Luptákovi, ale jeho strela letela tesne nad. V 34. minúte mohli domáci opäť otvoriť skóre, po centri Brašeňa hlavičkoval Horváth tesne vedľa.

Druhý polčas začali domáci aktívne, výsledkom čoho bolo vylúčenie hosťujúceho Vajdu. V 49. minúte chcel na ľavej strane preniknúť Szarka, pri preberaní lopty ho ale fauloval Vajda, za čo videl druhú žltú, zároveň červenú kartu. Z následného priameho kopu zakrútil loptu Otto Szabó, ale jeho strelu Boroš vyrazil na roh. V 56. minúte po peknej akcii vyslal strelu na bránu hostí Horváth, ale Boroš stihol loptu vytlačiť. Šance Dunajskej Stredy prichádzali ako na bežiacom páse, v 59. minúte trafil Saláta brvno. Po dlhom čase zahrozili na druhej strane aj hostia, v 74. minúte sa po rohovom kope Dolného sa dostal k strele Peňaška, ale Pernecký bol na mieste. V 82. minúte sa dostal lopta do siete hostí, ale hlavičku Szarku doklepol Brašeň z ofsajdu. Dunajská Streda v druhom dejstve zahodila aj nemožné, čo potvrdil aj Horváth, ktorý z päťky prekopol bránu. Hoci DAC nevyhral, naďalej zostáva v roku 2014 zostal na domácom ihrisku nezdolaný.

DAC Dunajská Streda - Dukla Banská Bystrica 0:0

Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Szarka, Szabó - Vajda, Peňaška, Šovčík, Vajda, Mazán, ČK: 49. Vajda (Dukla), 2385 divákov

zostavy a striedania:

DAC Dunajská Streda: Pernecký – Štepanovský, Majerník, Saláta, Szabó – Ujlaky (71. Sabler), Krišto, Horváth, Brašeň – Szarka, Černák (55. Jurčo)

Dukla Banská Bystrica: Boroš – Neušel, Vajda, Adámik (24. De Vito), Savič – Ľupták, Peňaška – Mazan, Polievka (58. Lipták), Dolný – Šovčík (79. Střihavka)

Mikuláš Radványi, tréner Dunajskej Stredy: "Ťažko sa mi hodnotí, ale myslím si, že sme celý zápas dominovali. Nevyužili sme však deväť stopercentných šancí, chýbalo nám viac rozvahy v zakončení. Ak by sme skórovali, verím, že by sme pridali aj ďalší gól. Z výsledku som sklamaný."

Štefan Rusnák, tréner Banskej Bystrice: "Očakávali sme ťažký zápas, ale nie až takýto náročný. Chcem pochváliť mojich hráčov za to, že bojovali aj desiati. Z toho pohľadu môžeme byť spokojní s bodom, hoci sme prišli o dvoch stopérov. Verím, že bojovnosťou ešte nejaké body získame."


Trenčín zdolal Senicu



V súboji tabuľkových susedov začali Trenčania aktívnejšie. Ich počiatočná snaha sa však v finálnej fáze utápala v nepresnostiach. V 13. min centrovaná lopta Lawrenca zaskočila Šullu a skončila na brvne. V tej istej minúte prízemný center Jaira z ľavej strany našiel na zadnej tyči nabiehajúceho Gubu, ktorý od brvna strelil prvý gól. V 19. min kopala Senica priamy kop. Odrazenú loptu v stopercentnej príležitosti poslal Pillár hlavou tesne vedľa. V zaujímavom futbale sa pokračovalo aj naďalej a Gubovmu prízemnému zakončeniu veľa nechýbalo. Čo sa nepodarilo jemu, vyšlo v 24. min Hajradinovičovi, ktorý technickou strelou využil aktivitu Jaira a poslal vicemajstra do dvojgólového vedenia. Seničanom sa podarilo znížiť na 1:2 v 33. min, keď Hlohovského center z voleja trafil senický kanonier do siete. Od tej chvíle sa stali hostia nebezpečnejšími a domáci sa už tak veľmi nehrnuli do útoku.

Zaujímavé futbalové divadlo pokračovalo aj po prestávke. Mišákova strela z priameho kopu našla iba pripraveného Šullu. Po hodine hry rohový kop Trenčína skončil na nohách senických hráčov. Trenčania v tých chvíľach mali tlak, no obrana Záhorákov ďalšie góly nepripúšťala. V 70. min mohol domácich upokojiť Jairo, tiesnený loptu do brány neprepasíroval. Po zlom odskoku lopty sa hostia takmer dostali do veľkej šance, napokon všetko zahasila obrana Trenčína rezolútnym odkopom. AS sa predsa len podarilo streliť tretí gól. V 76. min sa vytvoril voľný priestor pred Simonom, ktorý vysunul brazílskeho útočníka. Ten už v súboji s gólmanom Šullom nezaváhal – 3:1.

AS Trenčín - FK Senica 3:1 (2:1)

Góly: 13. Guba, 24. Hajradinovič 76. Jairo – 33. Piroska. Rozhodoval: Trutz, ŽK: Rundič – Mazáňm Pillár, 2712 divákov

zostavy a striedania:

AS Trenčín: Šemrinec – Čögley, Rundič, Skovajsa, Lawrence – Lobotka – Guba (78. Mondek), Mišák (66. Rabiu), Hajradinovič (89. Holúbek), Simon - Jairo

FK Senica: Šulla – Filípek, Pavlík, Pillár, Mazáň – Hušek (78. S. Mráz) – Hlohovský, Piroska (70. Komara), Kóňa, Kalabiška – Kosorin (90. Královič)

Ivan Vrabec, AS Trenčín: "Do zápasu sme vstúpili veľmi koncentrovane, celý týždeň sme sa svedomito pripravovali. Od prvej do poslednej minúty sme nenechali nikoho na pochybách, kto je tu pánom. Vytvárali sme si šance a aj keď hostia strelili kontaktný gól, hrali sme svoju hru. Niektoré príležitosti sme nedotiahli tak, ako sme chceli. Za výkon však hráčom patrí veľké poďakovanie. S domácim publikom sa rozlúčili slušnou hrou."

Pavel Hapal, FK Senica:
"Videli sme, že od prvej do poslednej minúty domáci udávali tempo. Nedokázali sme sa vyrovnať s agresivitou. O lepší výsledok nás obrali niektoré momenty pri góloch súpera. Akonáhle sme strelili gól, súper zneistel. Prakticky po celý zápas sme boli v slabšom pohybe a chýbala nám väčšia aktivita."