Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Majster Slovan zvíťazil v Košiciach 2:1, Trnava prehrala s Podbrezovou

Zo zápasu futbalovej Fortuna ligy MFK Košice – ŠK Slovan Bratislava 10. augusta 2014 v Košiciach. Na snímke vľavo Dávid Škutka (MFK), vpravo Dávid Hudák (Slovan). Foto: TASR/Milan Kapusta

Halenár sa stal historicky najlepším strelcom slovenskej najvyššej futbalovej súťaže.

Košice 10. augusta (TASR) - V košickom Čermeli začali obidve mužstvá opatrne, pozorne bránili a pokúšali sa o rýchle kontry. O prvý náznak šance sa postaral v 10. minúte hosťujúci Halenár, ale z priameho kopu trafil iba bočnú sieť košickej brány. O osem minút neskôr sa Bukata nebojácne vrútil do šestnástky súpera, jeho strelecký pokus minul bránu hostí. "Žlto-modrí" si ďalšiu príležitosť vypracovali v 28. minúte, so Sekuličovým strieľaným centrom si Perniš bez problémov poradil. Slovan pohrozil v 35. minúte, keď Stijakovič včasným vybehnutím odkopol loptu pred nabiehajúcim Mészárosom, k lopte sa však dostal Peltier, ktorý približne z 35 metrov netrafil opustený priestor medzi tromi žrďami.



Vstup do druhého dejstva vyšiel hosťom, ktorí sa po peknej kombinačnej akcii ujali vedenia. Jablonský po ľavej strane vysunul do priestoru Milinkoviča a ten z prvej poslal center na nohu Halenára, ktorý z tesnej blízkosti bez problémov skóroval - 0:1. Košičania mohli odpovedať v 67. minúte, ale Kavka po centri z ľavej strany nepochopiteľne minul priestor troch žrdí. Už o niekoľko sekúnd neskôr sa po zmätkoch v obrane hostí dostal k lopte Viazanko, v stopercentnej šanci zoči-voči Pernišovi neuspel. Na opačnej strane sa v 69. minúte po ďalšej kombinačnej akcii presadil opäť Halenár a prakticky rozhodol o osude stretnutia - 0:2. O tri minúty neskôr zahodil ďalšiu tutovku domácich Diaby. V 81. minúte Viazanko síce korigoval na rozdiel jedného gólu, piatej prehre v jesennej časti Fortuna ligy však nezabránil. Košičania teda naďalej figurujú po 5. kole na dne tabuľky, bez zisku jediného bodu.

Halenár do histórie

Udalosťou kola bol počin útočníka Slovana Bratislava Juraja Halenára. Ten dal MFK dva góly a stal sa historicky najlepším strelcom slovenskej najvyššej futbalovej súťaže. V 5. kole Fortuna ligy 2014/2015 strelil v košickom Čermeli svoj 121. a 122. gól, čím sa v historickej tabuľke kanonierov odpútal od Róberta Semeníka (120 gólov).

MFK Košice - Slovan Bratislava 1:2 (0:0)

Góly: 81. Viazanko - 52. a 69. Halenár. Rozhodoval: Jaška, ŽK: Viazanko, 4322 divákov.

zostavy a striedania:

MFK Košice: Stijakovič - Kavka (89. Pačinda), Ostojič, Korijkov, Sekulič - Šinglár - Viazanko, Bukata, Skvašík (55. Diaby) - Škutka, Novák (74. Haskič)

Slovan Bratislava: Perniš - Čikoš, Hudák, Niňaj, Jablonský - Grendel - Bagayoko (46. Milinkovič), Lásik, Halenár (78. Žofčák), Mészáros - Peltier (66. Fořt)

Hlasy po zápase:

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Z našej strany sa ťažko hodnotí tento duel, pretože sme opäť prehrali. Prvý polčas bez gólov, prevažne sa bojovalo v strede ihriska, bez šancí. Čakalo sa na prvú chybu a my sme ju urobili približne v päťdesiatej minúte. Bohužiaľ, Viazanko nevyužil svoju veľkú šancu a z následného brejku sme inkasovali. V závere už bolo ťažké otočiť vývoj stretnutia z 0:2 proti skúsenému mužstvu, akým je Slovan. Znížili sme na rozdiel gólu, ale už nezostalo viac času a opäť sme prehrali."


František Straka, tréner Slovana: "Vedeli sme do čoho ideme, že nás bude čakať nesmierne náročný zápas. Vieme v akej situácii sa Košice nachádzajú a to, že to nebol jednoduchý zápas videli všetci. Vedel som, že záver duelu nebude jednoduchý, pretože sily budú postupne ubúdať. Vážim si, že sme tu dokázali zvíťaziť, pretože domáci hráči hrali agresívne a mali šance, z ktorých mohli strhnúť víťazstvo na svoju stranu. Teší ma i fakt, že som bol pri góloch Juraja Halenára, ktorý už vsietil 122 gólov a stal sa kanonierom slovenskej ligy."




Trnava prehrala s Podbrezovou



Foto: TASR
Už v prvej minúte sa dostával do šance domáci Mikovič, ale akciu nezakončil. Hostia, ktorí začali nebojácne, pohrozili v 9. min, keď priamy kop Greška vytiahol Rusov spod brvna na roh. V 12. min po úniku Nworaha a jeho centri z ľavej strany Rusovovi v páde vypadla lopta a voľný Gál-Andrezly ju s prehľadom poslal do trnavskej brány. Hostia nečakane viedli, čo ich do ďalšieho priebehu polčasu výrazne povzbudilo. Trnavčania, ktorí hrali prakticky s novou zálohou, keď im chýbali Sabo, Vlasko, Kuzma a Chovanec, sa snažili o vyrovnanie, ale hlavičke Janečku a streleckým pokusom Špaleka a Casada chýbala presnosť.


Aj v druhom polčase sa domáci snažili o vyrovnanie, kopali niekoľko rohov, ale do zakončenia sa nedostávali a strely z diaľky v podaní Mikoviča, Špaleka a Janečku nenašli svoj cieľ. Hostia využívali každú príležitosť na protiútoky a snažili sa držať loptu čo najviac na svojich kopačkách. Najväčšiu ich šancu na zvýšenie náskoku mal Vaščák, ale zvnútra šestnástky prestrelil trnavskú bránu. Unavená, oslabená a aj nezohratá Trnava nedokázala v zápase streliť ani jeden gól a v prvom vzájom,nom ligovom zápase proti nováčikovi zaslúžene prehrala.

Spartak Trnava - ŽP Šport Podbrezová 0:1 (0:1)

Gól: 12. Gál-Andrezly. Rozhodoval: Kružliak, ŽK: Tóth, Casado, Soungole - Vaščák, 2634 divákov.

zostavy a striedania:

Spartak Trnava: Rusov - Janečka, Bortel, Tóth (68. Mikinič), Čonka - Grabež (43. Soungole) - Špalek, Casado (74. Richnák), Cléber - Mikovič, Vyskočil

ŽP Šport Podbrezová: Maťašovský - Andrič, Kupčík, Minčič, Greško - Gál-Andrezly (86. J. Pančík), M. Pančík, Podio, Harvilko - Vaščák (81. Gerec), Nworah (90. Galo)

Hlasy trénerov:

Juraj Jarábek, tréner Spartaka: "Nemám čo chlapcom vyčítať, sami ste videli v akej zostave sme hrali a akí hráči nám chýbali. Nemáme taký široký káder a tento zápas je toho výsledkom. Nastúpili sme s novými hráčmi a bolo vidno, že ešte nie sú zohratí."



Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Z môjho pohľadu sme dnes získali dôležité body, ktoré si veľmi vážime, pretože sú prvé z ihriska súpera. Hrali sme na dvoch útočníkov a vyšiel nám zámer aby sme prekonali pohyblivý stred poľa domácich."




Ružomberok - AS Trenčín 1:1



Od začiatku zápasu častejšie loptu na svojich kopačkách mali hostia. V 16. minúte Čögley vysunul Lobotku, ten nezadržateľne kolmo potiahol trenčiansku akciu, prihral Holúbekovi a jeho výborne mierenú štipľavú strelu z 18 m k ľavej žrdi Šavol vytlačil na žrď. V 29. minúte Zreľák dostal kolmicu za obranu AS, ale v koncovke ho ľavačka zradila. Po tejto šanci sa dovtedy Ružomberok hrajúci so značným rešpektom osmelil a začal vystrkovať aj ofenzívne rožky. V 37. minúte sa k zdravej strele z 20 m odhodlal Gerát a Volešák mal plné ruky práce. Dve minúty pred naplnením prvopolčasového dejstva vo svojej druhej gólovej príležitosti sa ocitol Zreľák, no hlavou zblízka tesne minul priestor medzi žrďami.

Aj do druhého polčasu aktívnejšie vstúpil Trenčín, ale domáci tím sa snažil s ním držať krok. V 61. minúte Hajradinovič po faule Práznovského z 22 m trafil z priameho kopu vinkel – 0:1. O tri minúty už ale bolo vyrovnané, Almaský potiahol domácu akciu po ľavej strane, v hĺbke veľkého vápna našiel Lovása, toho ešte trenčiansky gólman vychytal, ale pri dorážke Luptáka už bol bezmocný. V závere Trenčín tlačil, ale remízový stav sa nezmenil. V nadstavenom čase mohol rozhodnúť Turčák, ale stroskotal na Volešákovi.

MFK Ružomberok – AS Trenčín 1:1 (0:0)

Góly: 64. L. Lupták - 61. Hajradinovič. Rozhodoval: Vnuk, ŽK: Práznovský (Ružomberok), 2028 divákov.

zostavy a striedania:

Ružomberok: Šavol – Ondrek, Kružliak, Práznovský, Lovás (77. Vaniš) – M. Nagy, Gerát (86. J. Varík) – Turčák, Liener (46. L. Lupták), Mário Almaský – Zreľák. Tréner L. Šimčo

Trenčín: Volešák – Čögley, Ramon da Silva, Kleščík, Rundič – Lobotka – Mondek, Opatovský (68. min. Rabiu), Hajradinovič, Holúbek – Kubík (68. Simon)

Hlasy po zápase:

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Trenčín dokázal svoju kombinačnú kvalitu, predvádzal krásne narážačky, hru z prvej, alebo z druhého dotyku. Snažili sme sa na súpera nasadiť pressing od ich polovičky, získať tým nejaké lopty a dostať sa aj do koncovky. Nie vždy sa nám to darilo. V druhom polčase sme chceli ešte pridať na dôraze, chlapci začali sme lepšie kombinovať. Bohužiaľ, inkasovali sme gól po strašne hrubej chybe nášho stopéra. Našťastie sme dokázali vyrovnať vôľou a nasadením."

Ivan Vrabec, tréner Trenčína: "Vstup do zápasu a ani celý prvý polčas nebol úplne podľa našich predstáv, viazla nám kombinácia, hoci opticky to vyzeralo, že máme loptu dlhšie pod kontrolou. Bolo tam veľa nepresností, nevynútených chýb. V druhom polčase po strelení gólu sme mali trochu navrch. Vypracovali sme si nejaké šance, no nepremenili sme ich. Keď súper vyrovnal, potom sa hralo vabank. Mali sme dosť šancí, aby sme zvýšili náskok. Tak ako sme zápas mohli vyhrať, tak v poslednej minúte aj prehrať."


Tabuľka po 5. kole:

1. MŠK Žilina 5 3 2 0 8:3 11

2. AS Trenčín 4 3 1 0 7:2 10

3. Slovan Bratislava 3 3 0 0 6:3 9

4. FK Senica 5 2 3 0 6:4 9

5. ViOn Z. Moravce 5 2 2 1 5:5 8

6. Šport Podbrezová 5 2 0 3 6:6 6

7. Dukla B. Bystrica 5 1 3 1 4:6 6

8. DAC Dunajská Streda 5 1 2 2 6:6 5

9. Spartak Trnava 4 1 1 2 3:3 4

10. Spartak Myjava 5 1 1 3 3:5 4

11. MFK Ružomberok 5 0 3 2 4:6 3

12. MFK Košice 5 0 0 5 5:14 0