Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Fortunaliga

Fortuna liga: FK Senica si pripísala piate víťazstvo za sebou

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Marko Erd

Senickí futbalisti zdolali v domácom stretnutí 7. kola nadstavbovej skupiny o záchranu vo Fortuna lige minulosezónneho majstra z Trnavy 2:0 vďaka gólom v závere.

Podbrezová 4. mája (TASR) - Futbalisti FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble uspeli v sobotnom stretnutí 7. kola nadstavbovej skupiny o záchranu vo Fortuna lige na ihrisku Podbrezovej 1:0. O výsledku rozhodol Tomáš Ďubek, keď desať minút pred koncom riadneho hracieho času premenil jedenástku. ViOn sa dostal na desiatu priečku so ziskom 28 bodov, Podbrezová má o dva body menej a je posledná.

Senickí futbalisti zdolali v domácom stretnutí 7. kola nadstavbovej skupiny o záchranu vo Fortuna lige minulosezónneho majstra z Trnavy 2:0 vďaka gólom v závere. Pripísali si piate víťazstvo za sebou, sú na deviatej priečke a bodovo sa vyrovnali svojmu sobotnému súperovi.

Futbalisti Nitry deklasovali v sobotnom myjavskom stretnutí 7. kola nadstavbovej skupiny o záchranu vo Fortuna lige Trenčín 4:1. Trenčania majú z predchádzajúcich desiatich zápasov na konte jediné víťazstvo a klesli na predposlednú jedenástu priečku, z ktorej sa ide do baráže. Nitra triumfovala v nadstavbe prvýkrát, no vedie dolný poltucet.

Futbalisti Serede remizovali v sobotnom stretnutí 7. kola nadstavbovej skupiny o titul vo Fortuna lige v Nitre s Michalovcami 2:2. Hostia vybojovali bod v nadstavenom čase, keď sa presdil Jurij Zacharkiv. Udržali sa vďaka tomu na piatej pozícii o štyri body pred Sereďou.

7. kolo skupiny o titul

ŠKF iClinic Sereď - MFK Zemplín Michalovce 2:2 (1:1)

Góly: 2. Lačný, 55. Baez – 15. Kolesár, 90.+2 Zacharkiv. Rozhodovali: Marhefka – Ádám, Vitko, ŽK: Lačný, Iván – Carrillo, Mavretič, Casado, Sulley, ČK: 67. Casado (Michalovce) po 2. ŽK, 354 divákov

Sereď: Nwolokor – Dybala (46. Sus), Michalík, Ba, Hučko – Bilas, Baez – Morong, Špehar (78. Kuzma), Iván – Lačný (65. Pankaričan)

Michalovce: Kira – Rota, Carrillo, Beskorovajnyj, Mitrano – Casado – Danko (58. Turik), Mavretič – Kountouriotis, Sulley, Kolesár (78. Zacharkiv)



Sereď vstúpila do zápasu ideálne, už v 2. minúte sa Morong presadil cez dvojicu obrancov hostí, prihral Lačnému a ten sa nepomýlil - 1:0. Michalovce odpovedali v 15. minúte, keď protiútok potiahol Danko, poslal loptu Kolesárovi, ktorý aj s prispením teču prekonal brankára Nwolokora.

Napriek ofenzívnej aktivite oboch tímov si diváci museli počkať na druhý gól do druhého polčasu. V 48. minúte ešte Sus zblízka prestrelil, ale v 55. minúte už domáci viedli 2:1. Morongovu strelu Kira vyrazil pred seba a Baez bez ťažkostí skóroval. Ten istý hráč mohol vzápätí pridať tretí zásah Serede, ale trafil iba Kiru v bránke Michaloviec. Hosťom skomplikoval situáciu v 67. Casado, keď po druhej žltej karte musel opustiť ihrisko. Sereď presilovku nevyužila, naopak, Zemplínčania v druhej nadstavenej minúte vyrovnali zásluhou Zacharkiva.


7. kolo o záchranu
FK Železiarne Podbrezová – FC ViOn Zlaté Moravce-Vráble 0:1 (0:0)

Gól: 80. Ďubek (z 11 m). Rozhodovali: Smolák – Pozor, Bobko, ŽK: Paraj, Podstavek, Viazanko – Asanovič, Kwin, Grozdanovski, 921 divákov

Podbrezová: Vantruba – Obročník, Podstavek, Kiwior, Oravec (83. Pavúk) – Viazanko, Paraj – Ďatko, Špyrka (61. Halgoš), Hlohovský – Leško (73. Wiezik)

ViOn: Chovan – Brašeň, Asanovič, Kwin Amban, Chren – Válovčan (90.+2 Práznovský), Duga (89. Karlík), Grozdanovski, Kelez (64. Orávik) – Ďubek – Dočekal



Domáci v prvom polčase nevyužili niekoľko štandardiek vrátane šiestich rohových kopov, pri ktorých mal brankár Chovan iba minimum práce. Hostia pohrozili v 6. minúte po dlhej nakopávanej lopte dopredu, Válovčan zakončil spoza šestnástky tesne vedľa. Nebezpečnú situáciu mala aj Podbrezová po štvrťhodine hry. Z hranice šestnástky vyslal tvrdú strelu Leško a Chovan už mal ťažšiu robotu. Hostia boli o čosi kombinačnejší a v 34. minúte predviedli peknú akciu. Dočekal vnikol do šestnástky z ľavej strany, ale Viazanko odvrátil finálnu prihrávku na Ďubeka. Na opačnej strane sa dve minúty pred prestávkou po centri Leška činil Brašeň pred Parajom.

V druhom dejstve boli aktívnejší domáci, mali prevahu, viac sa tlačili do útoku, ale vyloženú šancu si vypracovali až po hodine hry z rohového kopu. Lopta išla na Orávika, ktorý vystrelil v pokutovom území a nešťastný teč Kwina sa takmer zmestil medzi žrde. Neskôr po centri Hlohovského bol skôr pri lopte v päťke Chovan než Paraj. Ten mal potom šancu po štandardke Halgoša, hlavičkoval tesne vedľa. Nasledovali rýchly protiútok Zlatých Moraviec a faul Kiwiora v šestnástke. Nariadenú jedenástku premenil v 80. minúte Ďubek a rozhodol o dôležitých troch bodoch pre svoj tím. V závere neuspel hlavou opäť Paraj, v nadstavenom čase potom ani jeho spoluhráč Hlohovský a z protiútoku na strane hostí minul bránku Válovčan.

Hlasy:
Vladimír Veselý, tréner Podbrezovej: "Mrzí ma, že sme znovu prehrali. Súper bol maximálne efektívny, mal jednu strelu na bránku a dal z nej gól. Bola to asi piata penalta proti nám v jarnej časti. Chceli sme hrať rýchlejšie, kolmejšie hore, vypracovali sme si dosť štandardných situácií, na môj vkus až veľa, ale, žiaľ, sme sa absolútne z nich nepresadili. Chýbal nám dôraz v pokutovom území. V závere za stavu 0:1 sme ešte mali dve dobré možnosti, či už Paraj alebo Hlohovský, ale nevyužili sme ich. Nie sme teraz v jednoduchej situácii, no stále veríme, že sa zachránime, hrá sa ešte o deväť bodov."

Karol Praženica, tréner ViOn: "Sme veľmi šťastní a spokojní s výsledkom. Do zápasu sme nevstúpili dobre, súper nás pritlačil cez štandardné situácie, mal nejaké závary pred našou bránkou. Potom sme hru vyrovnali, hrozili sme z protiútokov. Druhý polčas sa hral zväčša po našu šestnástku, domáci mali nebezpečné opäť najmä štandardky, mali na to prispôsobených vysokých hráčov. Napokon sme dali my ten víťazný a veľmi dôležitý gól. Ak by sme tento duel prehrali, bolo by to pre nás z hľadiska vývoja tabuľky veľmi zlé. Zvládli sme tento duel, získali sme tri body, no musíme ich potvrdiť aj v ďalšom stretnutí."

Tomáš Ďubek, autor jediného gólu: "Každý zápas je dôležitý, aj tento bol, potvrdilo sa to. Predtým nám body ušli, ale teraz sme to zvládli a dali sme víťazný gól. Premenil som penaltu, vždy si poviem dopredu, kde ju chcem dať a už potom nešpekulujem. Buď to padne alebo nepadne. Dnes to padlo a mohli sme byť po zápase šťastní. Stále nás však čaká boj o dôležité body. Verím, že nám táto výhra psychicky pomôže."


FK Senica - FC Spartak Trnava 2:0 (0:0)

Góly: 81. Kay, 90.+2 Ramirez. Rozhodovali: Chmura - Hrčka, Hrmo, ŽK: Lovat (Trnava), 1216 divákov

Senica: Taborda – Kay, Dias, Krč - Klapan, El Moudane, Petshi (67. Zezinho), Tešija (60. Dangubič), Deretti - Ramirez, Castaneda (85. Otrísal)

Trnava: Bolek - Turňa, Abena, Košút, Lovat (69. Markoski) - Sloboda - Hing-Glover, Janečka, Čonka - Depetris, Yilmaz (62. Pekár)



V Senici sa predstavil čerstvý víťaz Slovenského pohára a za uplynulý mesiac sa tieto mužstvá stretli už po štvrtý raz. Loptu mali väčšinu zápasu v moci domáci, hostia sa prevažne iba bránili. V prvom polčase sa hralo väčšinou medzi šestnástkami. Zaujala jedna situácia, keď v 40. minúte Castaneda prevzal loptu na šestnástke a tá po jeho strele preletela tesne vedľa pravej žrde Bolekovej bránky.

Po prestávke bola prevaha Seničanov ešte výraznejšia, Trnavčania hrali v hlbokom bloku. Ojedinelú šancu mali v 58. minúte, keď sa dostal k odrazenej lopte na šestnástke Janečka, ale namieril velmi nepresne. Rozhodla záverečná desaťminútovka. V 81. minúte prešiel popri bránkovej čiare až do pokutového územia El Moudane, po jeho prudkej strele nastala pred Bolekovou bránkou veľká trma-vrma, ktorú zakončil hlavičkujúci Kay a loptu už Košút vykopol spoza bránkovej čiary. V 89. minúte Dangubič vystrelil z 20 metrov, lopta však letela tesne vedľa. V nadstavenom čase dostal za obranu hostí prihrávku Ramirez, zoči-voči Bolekovi zachoval chladnokrvnosť a efektne ho preloboval.

Hlasy:
Ricardo Cheu, tréner FK Senica: "Vedeli sme, že nás čaká náročný zápas proti víťazovi pohára. Trnave gratulujem k poháru. Vedeli sme, že ak budeme hrať s vysokou intenzitou, vyhráme tento zápas. Trnava hrala počas týždňa finále, povedal som hráčom, aby sme hrali rýchlejšie a ak neskórujeme v prvom polčase, určite sa to podarí v druhom. Cítim, že sme vyhrali zápas vďaka zmene taktiky cez prestávku a takisto striedaniami. V druhom polčase sme si utvorili viac šancí. Neodohrali sme najlepší zápas, no zaslúžili sme si zvíťaziť. Získali sme tri body a sme opäť bližšie k nášmu cieľu. Víťazstvo venujem všetkým ľuďom v klube a mojim hráčom. Želám si, aby sme takto pokračovali aj naďalej."

Michal Ščasný, tréner FC Spartak Trnava: "Zápas sa mi hodnotí zle, nezvládli sme ho výsledkovo a bodovo. Prvý polčas to bol medzišestnástkový futbal, veľa pokazených prihrávok a strát. Druhý polčas sa to striedalo, Senica a rovnako aj my sme si vypracovali nejaké šance. Senica neskôr začala rýchlejšie kombinovať, my sme sa zatlačili pred vlastnú šestnástku, boli sme pod tlakom a inkasovali sme gól. Gratulujem Senici k víťazstvu."



AS Trenčín - FC Nitra 1:4 (1:1)

Góly: 9. Čatakovič – 34. Fabiš, 63. Bilovský, 66. Chobot, 79. Charizopulos. Rozhodovali: Očenáš – Štrbo, Tomčík, ŽK: Čatakovič – Vestenický, Fabiš, 339 divákov

Trenčín: Šemrinec – Slávik, Laczkó (66. Corryn), Skovajsa, Yem – Lamine (60. Ubbink) – Van Arnhem, Zubairu – Bukari, Čatakovič, Roguljič

Nitra: Pindroch – Kuník (58. Charizopulos), Farkaš, Niba, Šurnovský – Bilovský, Machovec (53. Kóňa) – Fabiš, Vestenický, Chobot (86. Štefanec) – Fábry



Do vedenia sa dostali Trenčania už v 9. minúte, keď Rogulič poslal prihrávku za obranu na Čatakoviča, ktorý sa nepomýlil. Radosť domácich netrvala dlho, v 34. minúte sa ukázal Chobot, loptu posunul Fábrymu, ten sa neulakomil a Fabiš nedal Šemrincovi šancu.

Hostia dokonali obrat po zmene strán. V 63. minúte zakončil Bilovský a s prispením teču Laczkóa skóroval. O dve minúty už viedla Nitra o dva góly, Laczkó odhlavičkoval iba k Chobotovi a ten pohotovo upravil na 3:1. Skazu Trenčína zavŕšil v 79. minúte Charizopulos po prihrávke Chobota.