Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Dunajská Streda vyhrala v Trnave, Banská Bystrica zdolala Senicu

Jozef Rejdovian z Dukly (uprostred), Tomáš Kóňa (vľavo) a Vitor Anselmo (vpravo) zo Senice počas zápasu 21. kola slovenskej futbalovej Corgoň ligy Dukla Banská Bystrica - FK Senica v Banskej Bystrici v sobotu 8. marca 2014. Foto: TASR/Dušan Hein

Futbalová Corgoň liga dnes pokračovala zápasmi 21. kola.

Banská Bystrica 8. marca (TASR) - Prvý polčas bol v znamení dvoch gólov a vcelku vyrovnanej hry. V optimálnom jarnom slnečnom počasí otvoril skóre Považanec. Gólovú akciu začal v 13. min práve on so svojou povestnou technikou, vysunul Klimenta a nová posila Dukly mu loptu v podstate nasadila na nohu a gól. Trvalo však len osem minút a o radosť na druhej strane sa postaral Pavlík. Na center Pirosku vyskakovali viacerí, no až Pavlík po odrazenej lopte zblízka vyrovnal.

Remízový priebeh zápasu mohli viackrát narušiť domáci, ktorí si vypracovali viac akcií a aj viac nádejných zakončení. V 24. min po spolupráci s Chrienom mieril priebojný Kliment vedľa, v 28. min hlavička Chriena efektne natiahla Šullu v bránke. Presnejšie mohol mieriť v 39. min Nosko, bránku však prekopol. Nádejné akcie uzavrel v závere polčasu Slančík, Rejdovian mu vypracoval pozíciu a Šulla sa opäť dostal do stavu ohrozenia.

V úvode druhého polčasu Jirásek prekopol bránku Budinského a nebola to márna pozícia. Onedlho už mieril Piroska miernejšie a Budinský vytlačil všetko svoje umenie, aby loptu odvrátil na roh. Hneď po ňom Kalabiška opäť pohrozil a domáci mohli Budinskému vďačiť za to, že neutŕžili. Odmenu za viacero rohových kopov si v 58. min Dukla zaslúžila, Považanec pri ňom našiel Teixeiru a jeho hlavička bezpečne napla sieť. Hostia v úsilí vyrovnať viac otvorili hru a pri čoraz častejších rýchlych brejkoch domácich aj zariskovali. Najmä Kliment i Chrien sa ťažko bránili, pri zakončení im však chýbalo viac pokoja a chladnejšej hlavy. V 75. min Považanec poškolil hosťujúcu obranu a technickou strelou k ľavej žrdi už vydláždil cestu Dukly k víťazstvu. A to ešte v 83. min mohol skóre Peňaška prikrášliť, keby osamotený lepšie a dôraznejšie mieril, rovnako ako Slančík tesne pred koncom.
Dukla B. Bystrica - FK Senica 3:1 (1:1)
Góly:
13. Považanec, 58. Teixeira, 75. Považanec - 21. Pavlík. Rozhodca Valášek, ŽK: Považanec - Mazáň, 1710 divákov.

Dukla B. Bystrica: Budinský - Vajda, Nosko, Teixeira - Ľupták - Kliment, Chrien, Považanec, Savič (56. Peňaška) - Slančík (90. Šovčík), Rejdovian (84. Plavšič)

FK Senica: Šulla - Chvátal, Pavlík, Gava (79. Filípek), Mazáň (46. Slinkin) - Hiago (77. Opiela), Kóňa, Jirásek, Kalabiška - Piroska, Sosa

Hlasy po zápase
Norbert Hrnčár, tréner B. Bystrice:
"Podali sme nadštandardný výkon, vzadu kompaktní, organizovaní, vpredu rýchli, nebezpeční, kolmice nás dostávali do šancí. Za zmienku stojí, že Teixeira, aj keď unavený z predchádzajúceho programu s dvadsaťjednotkou v Turecku, podal výborný výkon, v podstate celé mužstvo sa perfektne na zápas pripravilo."
Eduard Pagáč, tréner Senice: "O zápase rozhodol začiatok druhého polčasu, z troch príelžitostí sme nevyužili ani jednu a súper vsietil v podstate po štandardnej situácii. Pre mňa je na zamyslenie, keď 17-ročný dorastenec je najlepší z našich, koľko v zápase urobil, na rozdiel od odstatných. Viacerí sa musia zobudiť, aby klub smeroval iným smerom."
Jakub Považanec, autor dvoch gólov B. Bystrice: "Po prvom zápase a prehre na Slovane sme sa chceli doma chytiť. Odviedli sme maximum a zaslúžene sme vyhrali. Moje góly už boli čerešnička na torte, som rád, že mi to vyšlo. Otvoril som skóre, pridal ďalší gól, dosť som si dovolil, no keď to viete, tak môžete. Dva góly ani nepamätám, kedy som strelil. Máme tri body po zodpovednom výkone, navyše v role kapitána pre mňa premiérové. Senici sme veľa nedovolili, naša zabezpečená obrana fungovala."


Trnava doma prehrala

Trnava 8. marca (TASR) - Posledné mužstvo tabuľky začalo v Trnave nebojácne a už v 6. minúte sa ujalo vedenia, ked Erik Ujlaky využil ustupovanie trnavských stopérov a strelou z 20 m do ľavého horného rohu prekonal Kneževiča. Trnavčania sa snažili čo najskôr odpovedať, ale ich útočná snaha sa končila na nepresných prihrávkach a strelecké pokusy Saba a Cyprisa išli vysoko nad. Až v 32. minúte smerovala prvá priama strela na bránu DAC z kopačky Procházku. Ten istý hráč ohrozil krížnou strelou brankára Penksu aj v 39 minúte.

Na snímke brankár FC Spartak Trnava Bojan Kneževič.
Foto: FOTO TASR/Lukáš Grinaj
Druhý polčas sa začal pre Trnavčanov nešťastne, keď v 47. minúte videl Janečka žltú kartu a o minútu po druhej žltej i červenú. V 55. minúte pohrozili hostia, ale krížna prihrávka Križka nenašla adresáta a vzápätí nezakončil v dobrej pozícii Gergel. Z protiútoku strieľal Chovanec, ale jeho strelu brankár Penksa vyboxoval. V 57. minúte spálil tutovku Gergel, ktorý sa ocitol sám pred Kneževičom, ale trafil len do vybiehajúceho trnavského brankára. Po hodine hry sa dostal do šance Nurkovič, ale Tóth v poslednej chvíli odvrátil loptu na roh. V 66. minúte strela Kuračku tesne minula ľavú žrď brány DAC.

Domáci sa dočkali v 85. minúte, keď po prihrávke Vyskočila zblízka vyrovnal Procházka. O minútu mohol dať aj druhý gól, ale po rýchlom úniku Cyprisa nastrelil iba brankára Penksu. Domáci si kalich horkosti vypili až do dna dve minúty pred koncom, keď po zaváhaní trnavskej obrany Gergel zvnútra šestnástky strelil druhý gól DAC. Hostia tak získali v Trnave tri cenné body v boji o záchranu.
FC Spartak Trnava - FK DAC 1904 Dunajská Streda 1:2 (0:1)
Góly:
85. Procházka - 6. Ujlaky, 88. Gergel. Rozhodoval: Leško, ŽK: Sabo, Janečka, Procházka - Szarka, Brašeň, ČK: 48. Janečka za 2.ŽK, 3150 divákov.

FC Spartak Trnava: Kneževič - Sabo, Banovič, Janečka, Ciprys - Schranz (66. Vyskočil), Augustíni (46. Kuračka), Procházka, Chovanec - Hodek (56. Tóth), Vlasko

FK DAC 1904 Dunajská Streda: Penksa - Turňa, Čaušič, Majerník Šnirc - Kriško (89. Noe Quinn), Straka - Ujlaky, Gergel, Brašeň - Szarka (60. Nurkovič)

Hlasy po zápase
Juraj Jarábek, tréner Trnavy:
"Chlapci v dnešnom zápase chceli odčiniť stratu s Nitrou. Nastupovali sme v oklieštenej zostave, keď nám chýbalo deväť zranených hráčov a stopér Tóth nastúpil po vylúčení Janečku do zápasu so sebazaprením. Dostali sme zbytočný prvý gól a naša hra od tohto okamihu bola kŕčovitá. V druhom polčase sme sa snažili hru oživiť príchodom Kuračku, ale chyby v obrane rozhodli o zápase. Hrali sme na troch obrancov, napriek tomu sa nám podarilo Procházkom vyrovnať a po góle brankár Penksa zachránil DAC pri šanciach Procházku i Chovanca. V závere sme inkasovali a stratili doma tri body."
Mikuláš Radványi, tréner DAC: "Vstúpili sme do zápasu dobre a v úvode sme dali vedúci gól. V ďalšom priebehu som nebol spokojný s našou prechodovou fázou, ktorá nebola dobrá. Trnava na začiatku druhého polčasu prišla o vylúčeného Janečku, napriek tomu mali domáci niekoľko príležitostí. Ale ani my sme naše dobré príležitosti nevyužili. Napriek oslabeniu domácich sme nemali hru pod kontrolou. V závere Trnavčania vyrovnali a mohli dať aj víťazný gól, no dali sme ho my a získali sme cenné tri body v boji o záchranu."


Košice deklasovali Ružomberok

Ružomberok 8. marca (TASR) - V 5. minúte zahrávali Košice prvý roh, odrazená lopta sa dostala k Haskičovi, ktorému úvodnú šancu zápasu zlikvidoval domáci gólman Nikolič. Celý prvý polčas sa viac hralo na domácej polovici ihriska. V 18. minúte ružomberského brankára vystrašil opäť Haskič, no spoza šestnástky pálil tesne nad. O štyri minúty neskôr Zošák pred bránou Košíc vyzval k zakončeniu Tawambu, ale Kamerunčan v páde iba odovzdal loptu Tofiloskému. V 37. minúte z ľavej strany zacentroval Haskič a Diaby otvoril skóre, čím dostal Košice na koňa. V 40. minúte Bukata naservíroval loptu na hlavu úplne voľnému Haskičovi, no jeho koncovke chýbala dôraz. Vzápätí Nikoliča v domácej bráne testoval Novák. V 42. minúte agilný Haskič vysunul Diabyho a bolo 0:2.

V druhom polčase domáce úsilie o návrat do zápasu stroskotávalo hlavne na nepresnostiach, slabom pohybe a chýbajúcej myšlienke, preto si Košice bez problémov dvojgólový náskok strážili. V 60. minúte už mohlo byť 0:3, keby Nikolič nevychytal Nováka. O tri minúty na to Viazanko parádnou delovkou natiahol gólmana Liptákov. V 71. minúte mal Novák druhú obrovskú príležitosť zapísať sa do streleckej listiny, ale Nikolič bravúrne zasiahol. V 83. minúte sa už Novák dočkal, zoči – voči Nikoličovi nekompromisne trafil sieť. Ružomberok v druhej polovici stretnutia ani raz neohrozil Tofiloského. Trojgólové víťazstvo Košíc pod Čebraťom je nečakané, ale plne zaslúžené.
MFK Ružomberok – MFK Košice 0:3 (0:2)
Góly:
37. a 42. Diaby, 83. Novák. Rozhodoval: Vlk, ŽK: Korijkov, Kavka, Viazanko (všetci Košice), 2346 divákov

Ružomberok: Nikolič – L. Lupták (Mário Almaský), Práznovský (23. Nosek), Greššák, Maslo – R. Bartoš (69. Serečin), M. Nagy – Zreľák, Tawamba, Zošák – Ďubek

Košice: Tofiloski – Kavka, Bašista, Šinglár (89. L. Urban), Sekulič – Viazanko, Korijkov, Haskič, Bukata – O. Diaby (75. Pačinda), Novák (89. Skvašík)

Hlasy po zápase
Jozef Vukušič, tréner Ružomberka:
"Košice vyhrali úplne zaslúžene. Výsledok hovorí za všetko, navyše v 2. polčase ešte Nikolič chytil dva čisté góly. Pre nás to bol ťažký zápas, no takým sme si ho urobili. Vedeli sme, s čím súper príde, že má dobrú defenzívu a vpredu šikovných útočníkov, ktorí sú dobrí v brejkoch. Prvá šanca nám nevyšla, nedostali sme sa do vedenia. Prvé dva košické góly padli po situáciách, ktoré sa dali vyriešiť, ale obrancovia tam zaváhali. V druhom polčase sme sa dostali do kŕča a nedokázali sme sa dostať do hry. Snaha tam bola, no len asi pätnásť minút. Potom sa hráčom nedarili ani také veci, ktoré sú pre nich bežné."
Radoslav Látal, tréner Košíc: "Samozrejme, že som veľmi spokojný. Prišli sme na ihrisko veľkého favorita a podarilo sa nám vyhrať. Chceli sme poctivo brániť na vlastnej polovici, byť agresívni a prechádzať do brejkov, čo sa nám aj darilo. V prvom polčase sme mali šťastie pri veľkej šanci Ružomberka. Stále sme však držali loptu na kopačkách, vytvárali sme si šance. Bol som veľmi rád, že sa nám podarilo streliť dva góly. V úvode druhého polčasu nás Ružomberok trochu zatlačil. Keď sme dali tretí gól, vtedy som už vedel, že zápas dotiahneme do víťazného konca."


Myjava remizovala so Žilinou

Myjava 8. marca (TASR) - Na kopaniciach sa hral od úvodu zápas vo svižnom tempe. Ako prví pohrozili hostia v 6. minúte strelou Gubu, ktorú Solnička vyrazil, následne ešte pálil Škvarka do brvna. V 12. minúte sa už Žilinčania radovali z gólu, z pravej strany zacentroval Mabouka a William prepasíroval loptu do siete – 0:1. O minútu po rohu zakončoval Častulín, ale nepresne. V 17. minúte sa k zakončeniu dostal aktívny Škvarka, jeho strelu k žrdi domáci brankár vyrazil. V 24. minúte sa po prihrávke Kosíka ocitol v dobrej streleckej pozícii Daniel, Krnáč jeho "jedovku" vyrazil. V 32. minúte zahrával priamy kop Škvarka, Solnička si s ním poradil. V 42. minúte vyslal ďalekonosnú strelu Pekár, hosťujúci gólman musel zasahovať a vyrazil ju. V závere prvého polčasu ešte prišla hlavička Gubu, ale smerovala len nad bránu.

V 55. minúte vypichol Siva loptu Gubovi v pokutovom území, rozhodca však pískol do píšťalky a kopala sa penalta. K jej realizácii sa postavil Škvarka, ale Solnička smer strely vystihol a stal sa hrdinom okamihu. V 57. minúte vyslal Pekár do čistej šance Oršulu, ten nezamieril medzi tri žrde. V 61. minúte po rohovom kope strieľal Šulek, lopta skončila na ruke jedného z obrancov a kopala sa druhá jedenástka v zápase. Domáci Pekár sa nezmýlil a vyrovnal – 1:1. V 67. minúte dobre zakončoval William, jeho strelu do protipohybu Solnička vyrazil nohami. V 71. min. zahrávali hostia rohový kop, ktorý usmernil do sita Králik – 1:2. V 80. minúte urobil chybu v obrane Hučko, jeho prihrávku vystihol Pekár a strelou k žrdi ponúknutú šancu využil – 2:2.
Spartak Myjava – MŠK Žilina 2:2 (0:1)
Góly:
62. a 80. Pekár (prvý z 11 m) - 12. William, 71. Králil. Rozhodoval: Pavlík, ŽK: Solnička, Černáček - Káčer, Jurčo

Myjava: Solnička – Beňo (46. Šulek), Častulín, Černáček, Siva – Oršula (76. Duga), T. Bruško, Marček, Pekár, Daniel – Kosík (89. Urgela)

Žilina: Krnáč – Mabouka, Škriniar, Králik, Hučko – Pečovský – Jurčo (87. Čmelík), Káčer, Škvarka (69. Lupčo), Guba (73. Jelić) - William

Hlasy po zápase
Adrián Guľa, tréner Žiliny:
"Bol to hektický zápas s remízovým koncom. Mali sme veľmi dobrý úvod, nastrelili sme brvno. Potom súper začal hroziť zo štandardných situácii. Začali sme hrať inak, boli menej v držaní lopty. Po prestávke sme znovu začali hrať vlastnú hru. Zápas sa lámal po pokutovom kope, ktorý sme zasa nepremenili, ten zápas by bol uzavretý. Keďže to neprišlo, tak domáci ožili, vyrovnali takisto z penalty. Zápas sa vtedy roztrhal. Po vyrovnávajúcom góle sme ovládli hru, dali sme gól na 1:2. Bohužiaľ prišla zasa chyba, jednoduchá prihrávka zo stredu ihriska a súper ju využil. Ešte aj po tomto momente sme mali veľkú príležitosť Wiliamom, ktorú vychytal Solnička. Divácky atraktívny zápas, zaujímavý, pre našich chalanov zase krutý, pretože zápas sme ho mali jednoznačne rozbehnutý na víťazstvo."
Radúz Dorňák, tréner Myjavy: "Z 3/4 musím súhlasiť s tým, čo povedal kolega, pretože zápas bol skutočne veľmi atraktívny, útočný, obidve mužstvá túžili po víťazstve. My sme vedeli o prednostiach Žiliny, najmä o silnom strede zálohy, ktorú sme chceli eliminovať. Nie vždy sa nám to vydarilo. Veľmi som rád, že sa prebudil Štefan Pekár, ktorý sa v prípravných zápasoch trošku trápil v koncovke. Zlomovým momentom zápasu bol nepremenený pokutový kop, ktorý nás naštartoval smerom dopredu a hráčom vlial veľa síl. Boli sme veľmi aktívni už v I. polčase, 5-krát sme zakončili, kopali 8 rohových kopov. Ja som percentuálne vyjadril, že by sme v tomto zápase mohli byť úspešní za predpokladu, že budeme potentní buď z rýchlych protiútokov alebo zo štandardných situácii. Vzhľadom na nízky vek stopérskej dvojice Žiliny som predpokladal, že spravia jednu fatálnu chybu, čo sa aj stalo a z toho sme profitovali a vyrovnali na 2:2. Bol by som veľmi rád, keby sme zápas dotiahli do víťazného konca, ale vzhľadom na kvalitu Žiliny som nakoniec spokojný aj s bodom."


Trenčín vyhral nad Zlatými Moravcami

Trenčín 8. marca (TASR) - Úvodné dejstvo sa nieslo prevažne v znamení domáceho tímu. V 10. min sa po ľavej strane uvoľnil Mondek a skúšal nacentrovať pred bránu. Na jeho loptu však nikto nedočiahol, a tak natiahol gólmana Kuciaka. O tri minúty sa silovo presadil Malec, ale hradbu tiel súpera neprestrelil. Po necelých dvadsiatich minútach hry prišla prihrávka z hĺbky poľa na nabiehajúceho Mišáka. Ten vyhral bežecký súboj s gólmanom a priťukol pred opustenú bránu Malecovi, ktorý otvoril skóre – 1:0. Vyrovnanie mal na kopačke Pavol Majerník. Po odrazenej lopte však mieril z vnútra šestnástky iba do bočnej siete. V 30. min. sa presadil Van Kessel, vyhral aj súboj s brankárom, ale jeho prihrávku Mondek v gól nepretavil. Následne Mišák vysunul Van Kessela. Ten vystrelil nepresne, hoci mohol ešte prihrať lepšie postaveným spoluhráčom.

Po piatich minútach hry druhého polčasu Trenčania pridali druhý gól. Tentokrát Malec priťukol loptu Mišákovi, ktorý skóroval strelou do stredu brány. Znížiť mohol po rohovom kope Fernando, keď jeho hlavička letela tesne nad brvno. V 64. min vypichol loptu extrenčan Mazan pre Pavelku. Jeho krížna strela znamenala gól – 2:1. O štyri minúty šiel predčasne pod sprchy Madu po druhej žltej karte a Zlatým Moravciam svitla nádej. Väčšia aktivita následne síce bola na kopačkách hostí, ale k výraznejším príležitostiam to neviedlo. V 85. min Pavelka v šestnástke zle spracoval prihrávku a v nadstavenom čase Mazan v čistej šanci tesne minul bránu. Trenčín predĺžil víťaznú sériu na päť zápasov.
AS Trenčín - FC ViOn Zlaté Moravce 2:1 (1:0)
Góly:
19. Malec, 50. Mišák – 64. Pavelka. Rozhodoval: Kráľovič, ŽK: Madu - Pavelka, Chren, Mazan, Majerník, Candrák, ČK: 68. Madu (po druhej ŽK), 2939 divákov

Trenčín: Volešák – Čögley, Ramon, Kleščík, Madu – Bero – Van Kessel (46. Simon), Mišák (72. Jairo de Macedo), Holúbek, Mondek (90. Bariš) – Malec

Zlaté Moravce: Kuciak – Candrák, Chrappan (37. Pintér), Majerník, Chren – Kováč (70. Hadžić), Fernando – Mazan, Babic, Pribula (46. Orávik) – Pavelka

Hlasy po zápase
Ivan Vrabec, tréner Trenčína:
"Do zápasu sme vstúpili dobre. Z našej strany sme mali prvý polčas pod kontrolou. Súper bol dobre organizovaný a hral zo zabezpečenej obrany. Jednu šancu sme premenili. Do druhého polčasu sme sa chceli prezentovať svojou hrou a pridali sme aj gól. Nechali sme si však streliť jeden gól a znervózneli sme. Pribrzdilo nás aj vylúčenie, ale chalanom slúži ku cti, že zápas zvládli."
Branislav Mráz, tréner Zlatých Moraviec: "Vzhľadom na minulotýždňovú prehru v Senici sme chceli podať agresívnejší výkon. V prvom polčase sme príliš kazili hru a robili chyby v defenzívne. Škoda presilovky, ktorú sme nevyužili. Až príliš sme sa ponáhľali v zakončení. Viac sme sa mohli s loptou pohrať. Šanca prišla v poslednej minúte, no Mazan ju nepremenil. Verím, že ak budeme pokračovať v poctivej práci, výsledky sa dostavia."