Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Fortunaliga

Futbalisti Podbrezovej zdolali Dunajskú Stredu 3:0

Na snímke vľavo Matúš Turňa (Dunajská Streda), uprostred Vratislav Greško (Podbrezová) a vpravo Jakub Brašeň (Dunajská Streda) v zápase 10. kola Fortuna ligy ŽP Šport Podbrezová - FC DAC 1904 Dunajská Streda 16. septembra 2014 v Podbrezovej. FOTO TASR/Branislav Račko

Jasné víťazstvo domácich skrášlil gól Vaščaka v 81. min po učebnicovej spolupráci s Nworahom a Harvilkom.

Podbrezová 16. septembra (TASR) - Prvý polčas bol pre domácich divákov nudný, bez väčšieho vzruchu, no dopriali si ho v 45. min po góle Vaščaka. Dopomohol mu rohový kop, center Greška, predĺžená hlavička Minčiča a presná hlava Vaščaka, ktorá mimoriadnym spôsobom oživila nezáživný priebeh. Obe mužstvá pozorne bránili a keďže akciám chýbala väčšinou myšlienka, tak sa im zahusťovať priestor perfektne darilo. Hostia prakticky nič neukázali, úvodný rohový kop si vynútili až v 34. min a nepresná hlavička Jurča v 44. min vyznela pre DAC dosť úboho. Domáci sa snažili preraziť cez obranu viac, väčšinou stereotypne, s množstvom nepresných centrov.

Menšiu pochvalu si zaslúžil za aktivitu Podio, v 14. min po jeho sóle nasledovala aj strela, ktorá tesne minula ľavú žrď. Aj tiesnený Nworah v 22. min neprekonal Penksu v bránke po strele ponad a domáci s miernou dávkou netrpezlivosti, ktorá sa odrazila chvíľami v bezradnej hre, čakali na gól až do 45. min. Po zmene strán sa už priestor pred oboma bránkami viac prevzdušnil, hostia v snahe vyrovnať otvorili hru a umožnili také situácie, po akej síce v 50. min Vaščak poslal hlavičkou loptu do siete, no rozhodca mu odpískal faul na brankára. Aj Minčičova hlavička v 54. min volala po góle, na druhej strane konečne trafil bránku v dobrej pozícii Jurčo, strela to však bola slabšia a málo umiestená.

Železiarom pomohla k poistke penalta po faule Majerníka na Vaščaka, Kochan ju v 62. min premenil a navodil na štadióne víťaznú atmosféru. O minútu neskôr po peknej prízemnej strele ju mohol umocniť Harvilko, no brankár loptu vyrazil na roh. Zo snahy streliť kontaktný gól vyťažili hostia šancu Salátu s nepresnou strelou, viac však v 75. min zarezonovalo v hľadisku krásne sólo Podia a pekná strela M. Pančíka do šibenice. Jasné víťazstvo domácich skrášlil ďalší gól Vaščaka v 81. min po učebnicovej spolupráci s Nworahom a Harvilkom.







Jaroslav Kentoš, tréner Podbrezovej: "Mňa potešilo víťazstvo a hlavne výkon, to je to, čo robí futbal futbalom. Výkon spĺňal určité parametre, boli sme kompaktní v obrane a aj v útoku. Súpera sme si dobre prečítali a za ten výkon sa hráči dočkali zaslúženej odmeny."

Mikuláš Radványi, tréner DAC: "Čo sme si zaumienil, že budeme hrať, to sme vôbec nerobili. Vyhralo mužstvo, ktoré bojovalo, hralo agresívne, so srdcom, jednoducho to všetko sme o domácich pred zápasom vedeli. Naši hráči si mysleli, že si môžu dovoliť profesorský prístup, inkasovali sme v závere polčasu po štandardke, to sa nemôže stať, predtým netrafil v stopercentnej šanci Jurčo hlavou bránku. V druhom polčase opäť Jurčo spálil ďalšiu šancu, vzápätí Peter Majerník vyrobil penaltu a bolo rozhodnuté. Domáci mali väčšiu túžbu po víťazstve a aj si ho zaslúžili. Zažili sme zaucho, ďalšie prídu na najbližšom tréningu."

Blažej Vaščak, strelec dvoch gólov Podbrezovej: "Muž zápasu, nie, dnes to len padlo na mňa. Hrali sme bojovne, spoločne sme sa na víťazstvo nadreli. Hostia boli v obrane konsolidovaní, od začiatku sa na ňu sústredili a príliš sa dopredu nehrnuli. Na ťažkom teréne sa horšie kombinovalo, my sme čakali na príležitosť, chvalabohu prišla zo štandardky, bola to síce ťažká situácia, no tento gól určil aj smer zápasu. Pred penaltou som si loptu prebral ešte pred šestnástkou, kľučku som robil dovnútra, bolo to minimálne na hranici. Tieto góly by mi mali pomôcť, dlho som na ne čakal a verím, že na moje konto ďalšie budú pribúdať."

Peter Majerník, obranca D. Stredy: "Gól do šatne nám narušil psychiku, chceli sme dať hlavy hore, zlomila nás penalta, a potom sa už len dohrávalo. Bol to zápas, v ktorom nám nič nevychádzalo, aj fanúšikom sme sa za výkon ospravedlnili. Je nám to ľúto a pokúsime sa stratené body rýchlo vybojovať späť. Vonku sa nám nedarí, neviem, čím to je, či máme priveľa sebavedomia, doma hráme v pohode, vonku je to neslané, nevieme to zlomiť."


Fotogaléria zo zápasu:




Košice remizovali so Senicou

V opatrnejšom prvom polčase sa ako prvý pokúsil o strelu Seničan Piroska. Jeho tvrdý pokus spoza šestnástky v 4. minúte letel tesne nad Stijakovičovu bránku. V 12. minúte na opačnej strane ihriska odcentroval Šinglár, no Kavka hlavičkoval iba do pripraveného Šullu. O štyri minúty neskôr skúsil šťastie aj Viazanko, spoza šestnástky však len vyprášil Šullove rukavice. Mužstvá si dávali pozor na defenzívu a hráči sa dostávali iba k strelám z väčších vzdialeností. Takou bol aj pokus Šinglára v 30. minúte z priameho kopu, s ktorým však Šulla nemal problémy. V závere prvého dejstva zaujal zmätok v obrane Seničanov, no tí dokázali včas dostať loptu do bezpečnej vzdialenosti.

Veľkú príležitosť otvoriť skóre mali domáci v 49. minúte. Po Tóthovom centri hlavičkoval nekrytý Haskič tesne vedľa senickej bránky. Úspešný nebol ani Pačinda, ktorého prízemná strela takisto minula bránku. Skóre v 58. minúte neotvoril ani Seničan Piroska, ktorý v šestnástke Košičanov bez prípravy strieľal nad bránku. V 69. minúte si domáci vydýchli, keď Piroska po rohovom kope našiel hlavu Pillára, no ten tesne minul bránku. Seničania boli v závere zápasu ofenzívne aktívnejší než domáci, no skórovať sa im nepodarilo.

Radoslav Látal, tréner Košíc: "Vedeli sme, že Senica bude poctivo brániť a to sa aj potvrdilo. V druhom polčase sme mali lepší začiatok, ale vypracované šance sme nedokázali premeniť. Záver zápasu nám nevyšiel. Dostali sme sa pod tlak, strácali sme lopty. Súpera sme však do stopercentnej príležitosti nepustili. Z dnešného zápasu máme bod a ideme ďalej."

Pavel Hapal, tréner Senice: "S bodom sme spokojní, no keby sme premenili naše šance, mohlo to vyzerať ešte lepšie. V závere zápasu sme si vypracovali niekoľko šancí, ale žiadna z nich nebola stopercentná. S predvedenou bojovnosťou a nulou na konte inkasovaných gólov som spokojný. Pred zápasom sme pomýšľali aj na víťazstvo."


Spartak Trnava zdolal Banskú Bystricu vysoko 5:2

Domácim vyšiel začiatok. Po akcii z ľavej strany, ktorú potiahol Jendrišek, voľný Sabo pohotovou strelou k ľavej žrdi prekonal Boroša. Domácich gól akoby ukolísal a diváci boli svedkom štvrťhodinového nezáživného futbalu. Potom najskôr neplatil gól Saba po strele Vlaska pre ofsajd. Vzápätí sa Sabo dostal s loptou do 16-tky, no obrana Dukly stačila jeho strelecký pokus zblokovať na roh. V 33. minúte hostia vyrovnali, keď Střihavka ideálne uvoľnil Mazana, ktorý perfektnou strelou oblúčikom k ľavej žrdi prekonal bezmocného Rusova. O tri minúty mohli domáci skórovať, ale po prieniku a prihrávke Jendriška strelu Vlaska zneškodnil Boroš. Trnavčania sa dočkali druhého gólu minútu pred polčasom, keď po centri Čonku loptu pred Jendriškom nadvihol Peňaška, tá sa dostala k Schranzovi a ten strelou z voleja rozvlnil sieť Dukly po druhýkrát.

Domácim vyšiel aj začiatok druhého polčasu, keď v priebehu 8 minút strelili dva góly. Najskôr v 50. minúte zakončil centrovanú loptu z priameho kopu, ktorý realizoval Vlasko, zblízka Bortel a domáci viedli 3:1. O tri minúty neskôr po rýchlej akcii, keď Vlasko nepodstrelil Boroša, sa lopta dostala k Sabovi, ten prihral na ľavú stranu Čonkovi a z jeho centra dal Jendrišek prvý gól v drese Spartaka. V 66. minúte centrovanú loptu Saba hlavičkoval Jendrišek do horného brvna bystrickej bránky. O dve minúty po chybe trnavskej obrany, menovite Tótha, našla centrovaná lopta voľného Mazana a ten pohodlne prekonal Rusova. Domáci v závere prestriedali a minútu pred koncom po rýchlej akcii s Vlaskom vnikol Mikovič do 16-tky a popod Boroša uzavrel skóre na góly bohatého zápasu.





Juraj Jarábek, tréner Spartaka: "Musíme byť spokojní, aj keď sme hrali futbal s festivalom zahodených šancí a po tradičnej chybe sme inkasovali vyrovnávajúci gól. Našťastie, v rýchlom slede sme dali druhý, tretí a štvrtý gól, no ani za stavu 4:1 sme sa nevyvarovali zbytočnej chyby a súper nás potrestal druhým gólom. Celkove z našej strany padlo päť gólov a diváci z tohto pohľadu mohli byť spokojní."

Norbert Hrnčár, tréner Dukly: "Víťazstvo domácich je zaslúžené. Po prvom góle sme sa mohli vrátiť do zápasu, ale inkasovali sme tesne pred polčasom a dvakrát na začiatku druhého polčasu, čo prakticky rozhodlo a bolo po zápase."


Ružomberok remizoval s Myjavou 2:2

Lepšie začali hostia, naopak Liptáci v úvode boli dosť nepresní trochu aj kŕčovití. Postupne sa ale dostali do tempa a aj do prvých veľkých šancí. V 14. min. Solnička zo šibenice vytiahol Lovásovu hlavičku a v 19. min. zase reflexívne nohou zachránil po krásnej rýchlej akcii Ruže a koncovke Turčáka. Hneď na to však prišla kontra Spartaka a po centri Sládeka skóre zblízka otvoril Ciprys. V 34. min. Šavol kryl Danielov strelecký pokus z diaľky. O štyri minúty ma druhej strane mal vyrovnanie na kopačke Almaský, keď tesne spoza "malého vápna" trafil brvno. V 42. min. Pekárova štipľavá strela tesne minula domácu bránu. V závere polčasu domáci svojho súpera pritlačili a v nadstavenom čase vyrovnali, keď z hranice šestnástky sa perfektne trafil kapitán MFK Nagy.

V úvode druhého polčasu najprv Šimonek otestoval ranou pod brvno Šavola a vzápätí Almaský zase z diaľky Solničku. V 51. min. si Lupták zasekol Ciprysa a Zreľákovi chýbal kúsok, aby pred bránou dotiahol na centrovanú loptu. V 71. Lovásov center našiel Zreľákovu hlavu a Solnička nemal šancu. V 80. min. Sládek napriahol z 20 m a namieril nechytateľne k žrdi. V 84. min. Šimonek po rohu nožničkami prekopol domácu bránu. Do poslednej chvíle sa obe mužstvá snažili strhnúť víťazstvo na svoju stranu, ale remízový stav sa už nezmenil.

Ladislav Šimčo, tréner Ružomberka: "Tento zápas sa dal zvládnuť aj na víťazstvo, keďže desať minút pred koncom sme viedli 2:1 a mali sme nad súperom bežecky navrch. Začiatok bol pre nás výsledkovo nepriaznivý, no my sme si v prvom polčase vytvorili štyri gólové šance, ktoré sme nepremenili a dali sme až piatu. Moje mužstvo evidentne išlo za víťazstvom a 'odmakalo' zápas. Preto ho z našej strany hodnotím pozitívne."

Peter Gergely, tréner Myjava: "Zápas mal dobré tempo, aj dobrú úroveň, obe mužstvá chceli vyhrať. Podľa priebehu, keďže sme prehrávali 1:2, som spokojný s bodom. My sme v prvom polčase boli futbalovejší, domáci priamočiarejší a mali do prestávky tri vyložené šance. Takýto skúsení hráči mali polčas dohrať bez gólu. Spokojný som aj s tým, že konečne sme vonku dali dva góly."


ŽP Šport Podbrezová - DAC D. Streda 3:0 (1:0)


Góly: 45. Vaščak, 62. Kochan z pok. kopu, 81. Vaščak. Rozhodca Jaška, ŽK: Nworah - Szabo, Ujlaky, Majerník, 1454 divákov.

ŽP Šport Podbrezová: Maťašovský - Andrič, Kupčík, Minčič, Greško - Kochan - M. Pančík (85. Galo), Podio, Harvilko - Vaščak (81. Karaš) - Nworah (85. Snitka)
DAC D. Streda: Penksa - Turňa, Majerník (79. Struhár), Saláta, Szabo - Ujlaky (58. Sabler), Krišto, Straka, Antunovič (79. Stanič) - Jurčo, Brašeň

MFK Košice - FK Senica 0:0


Rozhodoval: Matúš, ŽK: Viazanko, Sekulič - Majtán, Ventúra, 1420 divákov.

Košice: Stijakovič - Tóth, Kavka, Ostojič, Sekulič - Korijkov, Šinglár (36. Pačinda, 62. Novák) - Viazanko, Bukata, Škutka - Haskič
Senica: Šulla – Chvátal, Pavlík, Pillár, Mazáň – Hušek - Gava, Opiela (90+ Komara), Piroska, Ventúra (55. Kóňa) - Majtán (90. Kosorin)

Spartak Trnava - Dukla Banská Bystrica 5:2 (2:1)


Góly: 4. Sabo, 44. Schranz, 50. Bortel, 53. Jendrišek, 89. Mikovič - 33., 68. Mazan. Rozhodoval: Glova, ŽK: Cleber Silva Nascimento - Peňaška, Vajda, 2026 divákov

Trnava: Rusov – Janečka, Bortel, Tóth, Čonka – Sabo, Kuzma - Špalek (60. Cleber Silva Nascimento), Vlasko, Schranz (81. Farrugia) - Jendrišek (76. Mikovič)
Banská Bystrica: Boroš – Vajda, de Vito, Peňaška, Savič – Lipták - Ľupták, Dolný (57. Šovčík), Šumský (46. Wojnar), Mazan – Střihavka (84. Balko)

MFK Ružomberok – Spartak Myjava 2:2 (1:1)


Góly: 45.+ M. Nagy, 71. Zreľák - 20. Ciprys, 80. Sládek. Rozhodoval: Hrčka, ŽK: Turčák, 1315 divákov.

Ružomberok: Šavol – Habánek, Kružliak, Pránovský, Lovás – M. Nagy – L. Lupták, Turčák, Janič (81. Gerát), Mário Almaský (62. J. Vavrík) – Zreľák
Myjava: Solnička – Častulin, Jánošík, Černáček, Ciprys – Marček, Bílovký (43. Duga) – Daniel (46. Oršula), Sládek, Pekár – Šimonek


Poradie strelcov po stretnutiach 10. kola futbalovej Fortuna ligy 2014/2015
5 gólov:
Ján Vlasko (Spartak Trnava)
4 góly: Seydouba Soumah, Juraj Halenár (obaja ŠK Slovan Bratislava), Matej Jelič (Žilina)
3 góly: Jaroslav Mihalík (MŠK Žilina), Nermin Haskič (MFK Košice), František Kubík, Moses Daddy-Ajala Simon (obaja AS Trenčín), Jan Kalabiška (FK Senica), Pavol Jurčo (FC DAC 1904 Dunajská Streda), David Střihavka (Dukla Banská Bystrica), Peter Sládek (Spartak Myjava), Martin Mikovič (Spartak Trnava)
2 góly: Marko Milinkovič (ŠK Slovan Bratislava), Štefan Pekár (Spartak Myjava), Jakub Kosorin, Filip Hlohovský (obaja FK Senica), Boris Turčák, Adam Zreľák (obaja MFK Ružomberok), Roman Sabler (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Haris Hajradinovič, Jakub Holúbek (obaja AS Trenčín), Peter Gál-Andrezly, Blažej Vaščák (obaja ŽP Šport Podbrezová), Milan Škriniar, Peter Lupčo, Lukáš Čmelík (všetci MŠK Žilina), Jozef Skvašík (MFK Košice), Peter Mazan (Dukla Banská Bystrica)
1 gól: Juraj Hovančík, Pablo Podio, Ľuboš Kupčík, Milan Harvilko, Peter Nworah, Matej Kochan (všetci ŽP Šport Podbrezová), Peter Kleščík, Tomáš Malec, Ramón Rodriques da Silva, Matúš Opatovský (všetci AS Trenčín), Jakub Brašeň, Erik Ujlaky, Roland Černák, Darijo Krišto, Kornel Saláta (všetci FC DAC 1904 Dunajská Streda), Oumar Diaby, Erik Pačinda, Miroslav Viazanko, Boris Sekulič, Ján Novák (všetci MFK Košice), Patrik Vajda, Jozef Dolný, Jozef Rejdovian(všetci Dukla Banská Bystrica), Patrik Sabo, Marián Štrbák, Márius Charizopulos, Peter Ďurica, Patrik Pavlenda, Peter Orávik, Dušan Djuričič (všetci ViOn Zlaté Moravce), Juraj Piroska, Róbert Pillár, Tomáš Majtán (všetci FK Senica), Jakub Paur, Michal Škvarka, Viktor Pečovský, Miroslav Káčer (všetci MŠK Žilina), Kristián Kolčák, Karol Mészáros, Pavel Fořt, Samuel Štefánik (všetci ŠK Slovan Bratislava), Tomáš Gerát, Lukáš Lupták, Dominik Kružliak, Mário Almaský, Martin Nagy (všetci MFK Ružomberok), Erik Daniel, Marek Kuzma, Peter Jánošík, Peter Sládek (všetci Spartak Myjava), Erik Sabo, Ivan Schranz, Milan Bortel, Erik Jendrišek (všetci Spartak Trnava)