Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Zvýšenie zdravotných odvodov z dividend je ako zvýšenie daní

Zo zvýšenia odvodov totiž nevznikajú zvýšené nároky na zdravotné poistenie, čo by mal byť pôvodný účel zdravotných odvodov.

Bratislava 5. januára (TASR) - V platení zdravotných odvodov z dividend je Slovensko v rámci Európskej únie (EÚ) skôr raritou. V iných krajinách spoločenstva sa totiž podiely na zisku zvyknú skôr zdaňovať. "V Maďarsku je zrážková sadzba tejto dane 16 %, v Poľsku 19 %, v Českej republike by malo byť zdaňovanie dividend od roku 2014 zrušené," uviedol pre TASR analytik Inštitútu ekonomických a sociálnych analýz (INESS) Ján Dinga.

Podľa neho má však zvýšenie odvodov z dividend, ktoré v SR nastalo od 1. januára 2013 podobný charakter, ako zvýšenie dane z príjmu právnických osôb. Zo zvýšenia odvodov totiž nevznikajú zvýšené nároky na zdravotné poistenie, čo by mal byť pôvodný účel zdravotných odvodov. Jedná sa tak v podstate o čistú daň.

"Z tohto dôvodu budú aj dopady tohto zvýšenia podobné ako pri dani z príjmu - zníži sa očakávaná návratnosť kapitálu," upozornil ekonóm. Takýto krok bude podľa jeho slov prirodzene motivovať akcionárov firiem k hľadaniu atraktívnejších podmienok v okolitých krajinách.

Na základe novely zákona o zdravotnom poistení, ktorá nadobudla platnosť od začiatku tohto roku, sa sadzba zdravotných odvodov z vyplatených podielov na zisku zvýšila z 10 % na 14 %. Vyššiu sadzbu pritom musia platiť aj zdravotne postihnuté osoby, ktoré do konca minulého roka odvádzali poistné vo výške 5 %.