Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Živnostníci a dobrovoľne poistení by si mali zmeniť príkazy v banke

Sociálna poisťovňa Foto: TASR/Martin Baumann

Poistné na sociálne poistenie v novej výške za január 2013 je potrebné uhradiť včas, do 8. februára 2013, so správne uvedeným variabilným a špecifickým symbolom.

Bratislava 11. januára (TASR) - Sociálna poisťovňa (SP) upozorňuje predovšetkým živnostníkov a dobrovoľne poistené osoby, aby si v súvislosti s novými sadzbami poistného platnými od januára 2013 nezabudli zmeniť trvalý príkaz v banke.

Poistné na sociálne poistenie v novej výške za január 2013 je potrebné uhradiť včas, do 8. februára 2013, so správne uvedeným variabilným a špecifickým symbolom. Inak hrozí, že sa platca môže dostať do zoznamu dlžníkov Sociálnej poisťovne.

Od 1. januára 2013 sa zmenili sadzby poistného pre SZČO a dobrovoľne poistenú osobu. Prvýkrát sú splatné do 8. februára 2013. Minimálny vymeriavací základ je 393 eur a maximálny vymeriavací základ (už zjednotený pre všetky fondy sociálneho poistenia, s výnimkou úrazového) pre SZČO, dobrovoľne poistenú osobu, zamestnanca a zamestnávateľa je 3930 eur. Platcovia môžu využiť aj praktickú pomôcku zverejnenú na webovej stránke Sociálnej poisťovne – tabuľku platenia poistného od 1. januára 2013. Obsahuje percentuálne sadzby poistného na jednotlivé druhy poistenia – nemocenské, dôchodkové starobné a invalidné, poistenie v nezamestnanosti, garančné, úrazové poistenie a odvod do rezervného fondu solidarity. Sadzby v tabuľke si môžu zistiť z pohľadu zamestnanca, zamestnávateľa, povinne poistenej samostatne zárobkovo činnej osoby a dobrovoľne poistenej osoby. Nájdu v nej i sadzby uhrádzané štátom a Sociálnou poisťovňou za určité skupiny osôb.

TASR informoval hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder.