Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Ekonomika

ŽIGA: Ukončenie rokovaní o dohode TTIP je do konca roku 2016 nereálne

Minister Peter Žiga Foto: TASR

Pozrite si záznam tlačovej konferencie.

Bratislava 23. septembra (TASR) – Ukončenie rokovaní o dohode Transatlantické obchodné a investičné partnerstvo (TTIP - Transatlantic Trade and Investment Partnership) medzi EÚ a USA je do konca roku 2016 nereálne. Informoval o tom dnes na tlačovej konferencii šéf Ministerstva hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD) v bratislavskej Redute po neformálnom rokovaní európskych ministrov obchodu za účasti eurokomisárky EÚ pre obchod Cecilie Malmströmovej.

"Z diskusie ministrov o stave rokovaní vyplynulo, že ukončenie rokovaní s americkou stranou do konca tohto roka je nereálne," povedal. Dohoda musí byť podľa jeho slov vyvážená a výhodná pre EÚ, kvalita musí byť v tomto prípade dôležitejšia ako rýchlosť.

"Posunuli sme preto debatu o dohode ďalej. Budú o nej hovoriť najvyšší predstavitelia jednotlivých krajín na Rade EÚ, ktorá sa bude konať 20. a 21. októbra za účasti premiérov," povedal Žiga. Rada ministrov sa vráti, aj na základe záverov októbrovej rady, k téme na svojom rokovaní 11. novembra. "Za Slovensko budeme naďalej presadzovať štandardy a záujmy EÚ," avizoval Žiga.

160938-500-547_LIVE_