Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Žiadosť GP je vykonštruovaná a účelová, tvrdia sesterké odbory

Na snímke zľava člen Prezídia SKSaPA Milan Laurinec , prezidentka SKSaPA Mária Lévyová , viceprezidentka pre sestry v nezdravotných zariadeniach Margita Kostúriková a člen Rady SKSaPA Martin Pikora. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Odborové združenie považuje návrh GP SR za absolútne neprijateľný a nebezpečný precedens pre celú slovenskú spoločnosť.

Bratislava 27. júna (TASR) - Žiadosť Generálnej prokuratúry SR (GP SR) o pozastavenie účinnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch je podľa Odborového združenia sestier a pôrodných asistentiek (OZSaPA) vykonštruovaná, účelová a nemá nič spoločné s právom a jeho hodnotami.

GP SR podala v pondelok (25.6.) návrh na Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý žiada o preskúmanie ústavnosti zákona o minimálnych mzdových nárokoch sestier a pôrodných asistentiek. Súčasne žiada pozastaviť účinnosť tohto zákona. Generálna prokuratúra tak reagovala na podnet Slovenskej lekárskej komory, ktorá sa týmto spôsobom snažila zabrániť účinnosti zákona. Norma mala sestrám priniesť vyššie platy od apríla tohto roka. Mnohé zdravotnícke zariadenia ju však obchádzali zmenou zmlúv a úväzkov sestier.

Odborové združenie považuje návrh GP SR za absolútne neprijateľný a nebezpečný precedens pre celú slovenskú spoločnosť. "Vyzývame každého občana tejto republiky, aby ostro protestoval voči praktikám, ktoré nepatria do európskeho priestoru," uviedol v stanovisku predseda OZSaPA Viliam Záborský. Pošliapavať vôľu 250.000 občanov, ktorí sa demokraticky vyjadrili v petičnej akcii, spochybňovať hlas 141 poslancov NR SR, ktorí jednohlasne prijali zákon, a napokon spochybňovať súdnosť prezidenta SR, ktorý zákon podpísal, je podľa Záborského dôkazom, že demokracia a právo na Slovensku zlyhávajú.

Združenie preto vyzýva každú sestru a pôrodnú asistentku, aby odhodlane bojovali za svoje občianske a ústavné práva. "Obrátime sa na medzinárodné inštitúcie a budeme dôrazne poukazovať na stav, v akom sa ocitla celá slovenská spoločnosť," vyhlásil predseda OZSaPA.

Zdôraznil, že ak štát bude sestry za týchto okolností naďalej nútiť pracovať vo dne i v noci, cez víkendy, sviatky a desiatky hodín nadčasov za mzdy pre 90 percent sestier za hranicou potrebnou na prežitie a ak okamžite nezváži hodnotový systém, nezostane im nič iné, ako pristúpiť k rozhodnutiu "Ďakujeme odchádzame".