Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Nefunkčnú reštauráciu na Hlavnej stanici v Bratislave čaká zmena

Hlavná stanica, ilustračná foto Foto: TASR – Štefan Puškáš

ŽSR zároveň zrekonštruujú aj služobný podchod, ktorý doteraz využívali zamestnanci, prípadne sa ním prepravovali imobilní cestujúci na jednotlivé nástupištia.

Bratislava 12. decembra (TASR) - Približne tridsať rokov bol na Hlavnej stanici v Bratislave zatvorený a nevyužívaný priestor bývalej reštaurácie. Do leta budúceho roku by sa však mal premeniť na priestor pre cestujúcich, kde budú môcť čakať na vlak a pribudnú v ňom aj ďalšie pokladnice.

Umožní to čiastočná prestavba stanice, ku ktorej sa rozhodli pristúpiť Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Podľa generálneho riaditeľa ŽSR Martina Erdössyho by sa tým mal zvýšiť komfort ľudí pri cestovaní vlakom z Hlavnej stanice. "Z novej čakárne budú môcť prejsť priamo na perón, alebo bočným vchodom do budovy stanice," opísal Erdössy na utorkovom brífingu na Hlavnej stanici.

Bývalá reštaurácia, ktorá je zatvorená od 80. rokov, bude kompletne zrekonštruovaná. "Ostanú tu pôvodné stĺpy a fresky, ktoré prejdú rukami reštaurátorov," doplnil.

Práce by mali ŽSR vyjsť na 825.560 eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH). Zákazku zrealizuje spoločnosť SP Plus, ktorú Železnice vybrali v súťaži. "Plánované ukončenie je jún budúceho roka, to znamená, sedem mesiacov by nám mala trvať rekonštrukcia tohto priestoru," avizoval generálny riaditeľ.

ŽSR zároveň zrekonštruujú aj služobný podchod, ktorý doteraz využívali zamestnanci, prípadne sa ním prepravovali imobilní cestujúci na jednotlivé nástupištia, keďže sa v ňom nachádzajú nákladné výťahy. Po novom sa však otvorí pre verejnosť a štyri existujúce výťahy sa zmodernizujú a pribudne k nim piaty. Každé jedno nástupište tak bude mať zabezpečený prístup aj cez samoobslužný výťah. Výťahy budú po rekonštrukcii na povrchu pri nástupištiach presklené.

"Podchod chceme prerobiť tak, aby bol prístupný verejnosti a aby ho mohli využívať či už mamičky s kočíkmi, alebo cestujúci s ťažkou batožinou, alebo imobilní cestujúci,"
vysvetlil Erdössy. Túto rekonštrukciu pre ŽSR zrealizuje spoločnosť Metri za vysúťaženú cenu 1,468 milióna eur bez DPH. Práce by sa mali ukončiť v júli budúceho roku.

Od utorka 12. decembra až do ukončenia rekonštrukcie však budú platiť pre imobilných cestujúcich obmedzenia. Keďže nebudú môcť využívať nákladné výťahy v služobnom podchode, k nástupištiam sa budú presúvať povrchom cez koľaje po úrovňových prechodoch. "Tým sa zníži komfort pre imobilných cestujúcich," uviedol prednosta stanice Pavol Országh. Budú musieť prísť na stanicu najmenej 40 minút pred odchodom vlaku, aby sa mohli k nemu presunúť.

Takisto sa predĺži aj čas ich presunu po príchode vlakom na stanicu do haly. Budú musieť počkať, kým sa vlak z koľaje odsunie, aby sa mohli presunúť cez koľaje do budovy stanice. Príslušné organizácie, spolky a občianske združenia zdravotne postihnutých ŽSR už o tejto zmene informovali.