Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Zatknutie Ghosna neovplyvní vzťah Nissanu s Renaultom a Mitsubishi

Na snímke Mitsubishi ASX. Foto: TASR/Henrich Mišovič

Ghosn je šéfom aliancie Nissan, Renault a Mitsubishi. Renault vlastní 43,4 % podiel v Nissane.

Tokio 19. novembra (TASR) - Zatknutie predsedu predstavenstva spoločnosti Nissan Carlosa Ghosna neovplyvní vzťah japonskej automobilky s francúzskym koncernom Renault a firmou Mitsubishi. Vyhlásil to v pondelok generálny riaditeľ Nissanu Hiroto Saikawa.

"Partnerstvo medzi tromi subjektmi nebude touto udalosťou ovplyvnené, skôr budeme úzko spolupracovať so všetkými partnermi, aby sme zabránili akémukoľvek zmätku," povedal Saikawa novinárom po tom, ako bola uverejnená správa o zatknutí Ghosna za finančné machinácie.

Ghosn je šéfom aliancie Nissan, Renault a Mitsubishi. Renault vlastní 43,4 % podiel v Nissane.

Japonské médiá v pondelok informovali, že Ghosn čelí v Japonsku obvineniu z porušenia finančného zákona. Nissan v tejto súvislosti uviedol, že na podnet tzv. whistleblowera niekoľko mesiacov vyšetroval možné nekalé praktiky Ghosna a zastupujúceho riaditeľa Grega Kellyho. A odhalil, že obaja, Ghosn aj Kelly, celé roky v správach pre burzu cenných papierov v Tokiu uvádzali nižšiu, ako skutočnú hodnotu Ghosnových finančných kompenzácií.

Nissan sa už ospravedlnil akcionárom za veľké obavy a komplikácie, ktoré to spôsobí a oznámil, že Ghosna odvolá z postu predsedu predstavenstva.

Ghosn sa narodil v Brazílii a je francúzskym občanom libanonského pôvodu. Kariéru začal v Micheline vo Francúzsku, odkiaľ sa presunul do Renaultu. K Nissanu sa pripojil v roku 1999, keď Renault kúpil kontrolný podiel v japonskej automobilke a v roku 2001 sa stal jej generálnym riaditeľom. Ghosn zostal na tomto poste až do minulého roka. V roku 2016 sa Ghosn stal tiež predsedom spoločnosti Mitsubishi Motors.