Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Zamestnanosť medziročne klesla vo väčšine produkčných odvetví

Na snímke čašník nesie taniere s jedlom v reštaurácii. Foto: TASR – Milan Kapusta

Najvýraznejší medziročný úbytok zamestnancov o 7,7 % evidovali činnosti reštaurácií a pohostinstiev.

Bratislava 13. decembra (TASR) - V októbri poklesla zamestnanosť v ôsmich z desiatich sledovaných produkčných odvetví. V priemysle, ktorý je najväčším zamestnávateľským odvetvím, ubudlo medziročne 0,9 % zamestnancov, pričom zamestnanosť v tomto odvetví klesá už 20 mesiacov s výnimkou tohtoročného marca. V stredu o tom informoval Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Najvýraznejší medziročný úbytok zamestnancov o 7,7 % evidovali činnosti reštaurácií a pohostinstiev. Pokles zamestnanosti vyšší ako 2 % mali aj maloobchod, veľkoobchod a sektor ubytovania, Zamestnanosť rástla len v stavebníctve o 1 % a v informáciách a komunikácii o 1,7 %.

V súhrne od začiatku roka 2023 sa počet zamestnancov medziročne zvýšil len v štyroch z desiatich sledovaných odvetví, a to v stavebníctve, ubytovaní, informáciách a komunikácii a v predaji a oprave motorových vozidiel. Zamestnanosť v týchto odvetviach rástla len mierne od 1 % do 2,1 %. Ostatné odvetvia zápasili s poklesom zamestnancov, ten bol najvýraznejší vo veľkoobchode o 2,7 %.