Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Zákaz dovozu českého alkoholu trestá obchodníkov a poctivých výrobcov

Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Podľa podpredsedu predsgtavenstva COOp Jednota Slovensko Martina katriaka samotní obchodníci síce rozhodnutie štátu chápu, no rovnako si myslia, že takáto prílišná opatrnosť už nie je na mieste.

Bratislava 2. októbra (TASR) – Pokračovaním v zákaze predaja a dovozu českého alkoholu na Slovensko sú podľa prezidenta Zväzu obchodu a cestovného ruchu (ZOCR) Pavla Konštiaka trestaní obchodníci a poctiví výrobcovia alkoholu.

Konštiak tak reagoval na najnovšie vyhlásenia ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej (nominantka Smeru-SD) a ministra pôdohospodárstva Ľubomíra Jahnátka (nominant Smeru-SD) o tom, že Slovensko dovoz a predaj českého alkoholu zatiaľ nepovolí.

Konštiak nechápe, na základe čoho sa tak vláda rozhodla, keďže pančovaný alkohol sa v obchodoch nenašiel. "Český alkohol sa predáva v celej Európe a nikde sa jeho predaj nezastavil. Prečo sme takto trestaní my?" pýta sa Konštiak a zároveň si kladie otázku, prečo Slovensko nepostupuje podobným spôsobom ako Česká republika. Tam je predaj alkoholu už niekoľko dní sčasti povolený.

Tiež úmysel vlády vrátiť dovezený alkohol späť do ČR nie je podľa Konštiaka vôbec jednoduchý. "Na Slovensku máme niekoľko desaťtisíc miest, kde je už tento alkohol rozvezený," upozornil. Znovu ho získať späť je podľa neho zložité a nákladné.

Samotní obchodníci síce rozhodnutie štátu chápu, no rovnako si myslia, že takáto prílišná opatrnosť už nie je na mieste. "Nie je dôvod, aby sme boli až takí opatrní," zdôraznil podpredseda predstavenstva COOP Jednota Slovensko Martin Katriak.

Za istých podmienok by sa tak podľa neho predaj a dovoz českého alkoholu mohol obnoviť. Aj vrátenie alkoholu späť do Českej republiky má podľa neho v sebe viacero otázok, ktoré treba doriešiť a nie je také jednoduché.

Slovensko v reakcii na problémy s otravami metylalkoholom zakázalo dovoz viac ako 20-percentného alkoholu vyrobeného v Českej republike ešte 18. septembra. Metylalkohol si v Česku vyžiadal doteraz 27 ľudských životov a ďalšie desiatky otrávených. V Českej republike preto platil zákaz predaja nápojov s obsahom nad 20 percent alkoholu, ktorý však minulý týždeň zrušili.