Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Záujem zahraničných investorov o slovenské dlhopisy rastie

V prípade slovenských pokladničných poukážok sa ich podiel v rukách zahraničných subjektov zvýšil z nuly na konci roka 2009 na súčasných takmer 35 %.

Bratislava 10. januára (TASR) - Slovenské štátne dlhopisy sú pre zahraničných investorov čoraz atraktívnejšie. Z dlhopisov, ktoré sú obchodované na domácom trhu, vlastnili na konci roka 2012 zahraniční investori 30 %. Za tri roky tak tento podiel vzrástol podľa Poštovej banky viac než trojnásobne.

"Zahraniční investori však vlastnia aj prevažnú časť slovenských dlhopisov obchodovaných v zahraničí," informovala dnes banka. Celkový podiel slovenských dlhopisov, ktoré vlastnia cudzinci, je tak o niečo vyšší a spoločnosť ho odhaduje na úrovni približne 40 %. V prípade slovenských pokladničných poukážok, čiže dlhových cenných papierov so splatnosťou do 1 roka, sa ich podiel v rukách zahraničných subjektov zvýšil z nuly na konci roka 2009 na súčasných takmer 35 %.

Priaznivé podmienky využila Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL) aj na predaj dlhopisov na zahraničných trhoch. V roku 2012 Slovensko v zahraničí predalo dlhopisy denominované vo švajčiarskych frankoch a amerických dolároch. V aktuálnom roku 2013 k týmto emisiám možno pribudne ďalšia. "Podľa Ministerstva financií SR by naše dlhopisy mohli nájsť dopyt aj v ďalekom Japonsku," skonštatovala banka.