Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

WEF: Svet tento rok vstupuje do kritického obdobia zvýšeného rizika

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Prieskum vnímania globálnych rizík naznačil, že experti sa pripravujú na ďalšie obdobie zvýšeného rizika.

Davos 17. januára (TASR) - Svet tento rok vstupuje do kritického obdobia zvýšeného rizika. Uvádza sa v správe Svetového ekonomického fóra (World Economic Forum, WEF) o globálnych rizikách v roku 2018.

Podľa výročnej správe, ktorú WEF uverejnilo v stredu, štrukturálna povaha a vzájomná prepojenosť rizík v roku 2018 ohrozuje samotný systém, na ktorom sú založené spoločnosti, ekonomiky a medzinárodné vzťahy.

Prieskum vnímania globálnych rizík naznačil, že experti sa pripravujú na ďalšie obdobie zvýšeného rizika. Pesimistickejší výhľad na rok 2018 pritom odôvodnili zhoršujúcim sa geopolitickým prostredím.

WEF požiadalo expertov, aby zoradili riziká z hľadiska ich pravdepodobnosti a vplyvu. Spomedzi 30 globálnych rizík sa na najvyšších priečkach ocitlo všetkých päť environmentálnych rizík, od extrémneho počasia, cez stratu biodiverzity a kolaps ekosystémov, po veľké prírodné aj environmentálne katastrofy spôsobené človekom, a tiež zlyhanie snáh o zmiernenie zmien klímy a prispôsobenie sa týmto zmenám. Extrémne počasie označili pritom títo odborníci za jedno z najväčších rizík.

"Čoraz širšie hospodárske oživenie nám poskytuje príležitosť, ktorú si nemôžeme dovoliť premárniť," vyhlásil Klaus Schwab, zakladateľ a výkonný predseda WEF. A navrhuje využiť túto príležitosť na zacelenie trhlín, ktoré oslabili svetové inštitúcie, spoločnosti a životné prostredie.