Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Vývoz ropy z Iránu dosiahol vyššie hodnoty, než sa čakalo

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Vyššia úroveň iránskeho vývozu tak pravdepodobne bude tlačiť na ceny ropy a čiastočne negovať úsilie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá sa snaží podporiť ceny znižovaním produkcie.

Londýn 19. februára (TASR) - Irán vyviezol na začiatku tohto roka viac ropy, než sa očakávalo, a tento mesiac by sa objem exportu mal minimálne udržať na stabilnej úrovni. Uviedli to zdroje z ropného priemyslu.

Podľa údajov spoločnosti Refinitiv Eikon vyviezol Irán v januári 1,1 milióna barelov ropy denne (1 barel = 159 litrov). Podľa niektorých zdrojov z ropného sektora to bolo 1,3 milióna barelov/deň. Aj v prvom prípade je to stále viac, než sa očakávalo. Analytici počítali s tým, že Irán viac ako 1 milión barelov ropy denne nevyvezie.

Aj vo februári je vývoz vyšší, než sa predpokladalo. Dosahuje v priemere 1,25 milióna barelov denne, zatiaľ čo analytici očakávali menší objem.

Vyššia úroveň iránskeho vývozu tak pravdepodobne bude tlačiť na ceny ropy a čiastočne negovať úsilie Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC), ktorá sa snaží podporiť ceny znižovaním produkcie. Samotný Irán je členom OPEC, vzhľadom na svoje problémy si však vyrokoval, že jeho sa dohoda o obmedzovaní produkcie týkať nebude.

"Myslíme si, že dovozcovia teraz zvyšujú objem suroviny, keďže sa postupne blíži koniec obdobia, na ktoré získali od USA výnimku," uviedol zdroj z ropného sektora. Spomínané šesťmesačné obdobie umožňujúce niektorým krajinám obmedzený dovoz ropy z Iránu sa skončí v máji. USA vyňali spod sankcií na dovoz iránskej ropy celkovo osem krajín, medzi nimi Čínu, Turecko, Japonsko, Južnú Kóreu či Taliansko.

Rast vývozu môže spôsobiť, že Spojené štáty výnimky na dovoz iránskej ropy, ak sa rozhodnú ich opätovne udeliť, výraznejšie skrešú. Predstavitelia USA už v januári naznačili, že iránsky export by sa mal zredukovať výraznejšie. Pred jednostranným odstúpením USA od jadrovej dohody medzi veľmocami a Iránom v máji minulého roka a následným uvalením sankcií vyvážal Irán minimálne 2,5 milióna barelov ropy denne.