Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Ekonomika

Výroba áut v Británii rástla v novembri druhý mesiac v rade

Ilustračná snímka. Foto: TASR Jakub Kotian

Napriek pozitívnym číslam za daný mesiac je však novembrová produkcia slabá v porovnaní s historickými údajmi.

Londýn 23. decembra (TASR) - Produkcia áut v Británii vzrástla v novembri druhý mesiac po sebe. Výsledky potiahol domáci trh, výroba, pre ktorý sa zvýšila takmer o 60 %. TASR o tom informuje na základe správ portálov RTTNews a tradingeconomics.

V Británii sa v novembri vyrobilo 80.091 áut, uviedol britský zväz výrobcov a predajcov áut SMMT. To medziročne predstavuje rast o 5,7 %.

Podpísal sa pod to dopyt na domácom trhu. Výroba pre britský trh vzrástla o 59,1 %, naopak export klesol, a to o 5 %. V rámci vývozu väčšina vozidiel smerovala na trh Európskej únie (57 %). Približne 22 % z celkového exportu áut z Británie smerovalo do USA a 6 % do Číny.

Produkcia elektrických vozidiel sa na celkovej výrobe podieľala vyše tretinou. Výroba v tomto segmente vzrástla o 18,3 % na 29.318 vozidiel.

Napriek pozitívnym číslam za daný mesiac je však novembrová produkcia slabá v porovnaní s historickými údajmi. Napríklad v porovnaní s predpandemickým päťročným priemerom za mesiac november bola produkcia v tohtoročnom novembri o 44,1 % slabšia.

Ako uviedol šéf SMMT Mike Hawes, výrobu v roku 2022 do veľkej miery ovplyvňovali problémy v dodávateľskom reťazci, pandemické lockdowny a niektoré štrukturálne a produktové zmeny. SMMT však očakáva, že tieto ťažkosti by sa v roku 2023 mali zmierniť.