Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Mýto je efektívne, jeho výnos vo februári vzrástol na 11,5 milióna eur

Foto: TASR/Pavel Neubauer

Z celkovej sumy vybraného mýta v priebehu februára takmer 45 % zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia.

Bratislava 15. marca (TASR) – Komplexná služba elektronického výberu mýta zabezpečila vo februári pre štát takmer 11,5 milióna eur, čo je oproti januáru viac o 500.000 eur. Nezávislý znalec oficiálne potvrdil efektivitu elektronického mýta ku koncu roku 2011 na úrovni 98,97 %, ktorá prekročila záväznú hodnotu stanovenú zmluvou s Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS) vo výške 98,91 %.

Z celkovej sumy vybraného mýta v priebehu februára takmer 45 % zaplatili prevádzkovatelia vozidiel zo zahraničia. Dňom s najvyšším výberom v rámci mesiaca bol 27. február, kedy sa na mýte pre štát vybralo 541.779 eur. V priebehu mesiaca užívalo vymedzené úseky ciest denne v priemere 24.771 vozidiel nad 3,5 t.

V elektronickom mýtnom systéme bolo k 29. februáru evidovaných 199.543 aktívnych palubných jednotiek. Oproti predchádzajúcemu mesiacu sa ich počet zvýšil o 556 kusov. Takmer 68 % aktívnych palubných jednotiek užívali vozidlá zo zahraničia. Mobilné jednotky vynucovania vo februári skontrolovali na spoplatnených úsekoch takmer 169.000 vozidiel a zaznamenali 762 prípadov porušenia zákona o elektronickom mýte.

"Výška vybraného mýta a efektivita jeho výberu jednoznačne potvrdzujú, že slovenský elektronický mýtny systém funguje na európskej úrovni," zdôraznil predseda predstavenstva a generálny riaditeľ spoločnosti SkyToll Matej Okáli.

Národná diaľničná spoločnosť, ktorá je správcom výberu mýta, vo februári rozhodla, že sa k 1. marcu 2012 zruší 8 z pôvodných 12 tranzitných úsekov ciest. Štyri zvyšné tranzitné trasy, na ktorých môžu vodiči platiť mýto formou ticketingu, zostávajú zachované až do 30. júna 2012. Rozhodnutím NDS je možnosť využitia tranzitných trás obmedzená na koridory spájajúce hraničné priechody Brodské - Břeclav (ČR) s Čunovom – Rajkou (H) a Milhosť –Tornyosnémeti (H) s Vyšným Komárnikom – Barwinkom (PL), a to obojsmerne.