Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Ekonomika

Výdavky v americkom stavebníctve sa v marci nečakane znížili

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Za poklesom výdavkov v celom stavebníctve je vývoj v súkromnom sektore, kde výdavky klesli o 0,5 % na ročnú mieru 1,601 bilióna USD.

Washington 1. mája (TASR) - Výdavky v americkom stavebníctve zaznamenali v marci nečakaný pokles, pod čo sa podpísal najmä vývoj v súkromnom sektore. Uviedlo to v stredu americké ministerstvo obchodu, ktorého údaje zverejnil portál RTTNews.

Výdavky v americkom stavebnom sektore klesli v marci o 0,2 % na ročnú mieru 2,084 bilióna USD (1,94 bilióna eur). Ekonómovia pritom očakávali ich rast o 0,3 %. Ministerstvo zároveň revidovalo údaje za február a namiesto pôvodne uvádzaného poklesu o 0,3 % oznámilo stagnáciu.

Za poklesom výdavkov v celom stavebníctve je vývoj v súkromnom sektore, kde výdavky klesli o 0,5 % na ročnú mieru 1,601 bilióna USD. V rámci tohto sektora výrazne klesli najmä výdavky na bytovú výstavbu. Znížili sa o 0,7 %, zatiaľ čo objem výdavkov na nebytovú výstavbu klesol o 0,2 %.

Naopak, výdavky vo verejnom sektore vzrástli, pričom ich podporil výrazný rast výdavkov ako na školstvo, tak aj na výstavbu diaľnic. V prvom prípade vzrástli o 1 %, v druhom o 0,9 %. Celkové výdavky vo verejnom sektore sa potom zvýšili o 0,8 % na ročnú mieru 483,1 miliardy USD.

(1 EUR = 1,0718 USD)