Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Výdavky amerického stavebného sektora v máji nečakane klesli

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Podľa ministerstva sa výdavky na stavebníctvo v USA v máji znížili o 0,3 % na celoročne prepočítanú mieru 1,545 bilióna USD oproti aprílu, keď medzimesačne po revízii vzrástli o 0,1 %.

Washington 1. júla (TASR) - Výdavky amerického stavebného sektora v máji nečakane klesli, pretože rast výdavkov na výstavbu súkromných domov prevážilo pretrvávajúce zníženie výdavkov na nebytové štruktúry a verejné projekty. Ukázali to vo štvrtok údaje amerického ministerstva obchodu.

Podľa ministerstva sa výdavky na stavebníctvo v USA v máji znížili o 0,3 % na celoročne prepočítanú mieru 1,545 bilióna USD (1,30 bilióna eur) oproti aprílu, keď medzimesačne po revízii vzrástli o 0,1 %. Ekonómovia pritom očakávali v máji zvýšenie stavebných výdavkov o 0,4 %.

Dôvodom májového zníženia výdavkov v americkom stavebnom sektore bol najmä pokles výdavkov na nebytovú štruktúru a verejnú výstavbu, ktorý nedokázalo vykompenzovať zvýšenie výdavkov na súkromnú výstavbu.

Konkrétne, výdavky na súkromnú výstavbu stúpli o 0,3 %, ale výdavky na nebytovú štruktúru, ako je ťažba plynu a ropy, klesli o 1,1 %. Investície do nebytových štruktúr v USA klesajú už šesť kvartálov v rade.

Výdavky na verejné stavebné projekty sa v máji tiež znížili o 0,2 % (po poklese o 0,6 % v apríli).

V medziročnom porovnaní sa stavebné výdavky, ktoré tvoria približne 3,6 % hrubého domáceho produktu (HDP) Spojených štátov, v máji 2021 zvýšili o 7,5 %. Prispel k tomu aj vlaňajší nižší porovnávací základ pre obmedzenia na zastavenie pandémie ochorenia COVID-19.