Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Východ Slovenska je v hre o piatu automobilku

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Michal Svítok

V súťaži o čínsku investíciu má Rumunsko výhodu v podobe dotácií. Pre potenciálnych investorov ponúka podporu až do výšky 50 percent investície, slovenská hranica je 35 percent.

Bratislava 23. apríla (TASR) - V priemyselnom parku pri Košiciach môže vzniknúť piata automobilka. O investíciu čínskeho producenta áut Zhi Dou už Slovensko súperí len s Rumunskom, zároveň o rozšírení výroby uvažuje aj BMW. O miesto v novej priemyselnej zóne môže mať záujem aj čínsky gumárenský gigant LingLing. Informujú o tom Hospodárske noviny.

V súťaži o čínsku investíciu má Rumunsko výhodu v podobe dotácií. Pre potenciálnych investorov ponúka podporu až do výšky 50 percent investície, slovenská hranica je 35 percent. Konečné rozhodnutie má automobilka oznámiť na jeseň.

O závode BMW na Slovensku sa hovorilo v minulosti a automobilka informácie vždy dementovala. Tento rok hovorkyňa automobilky Sandra Schillmöller na otázku Hospodárskych novín reagovala, že BMW priebežne zvažuje, ktoré krajiny sú vhodné pre budúcu produkciu. Rozšírenie na Slovensko nevylúčila.

Vláda v piatok (21.4.) schválila zablokovanie pozemkov v novom strategickom parku pri Košiciach. To znamená, že v prípade príchodu investora bude môcť štát tieto pozemky vyvlastniť. Podľa vyjadrení ministra hospodárstva Petra Žigu (Smer-SD) sú zatiaľ v hre piati investori. Celková plocha priemyselnej zóny je 250 hektárov, takže by sa do nej malo zmestiť aj viacero firiem.