Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

VšZP vlani neuhradila zdravotnú starostlivosť za vyše 118 mil. eur

Foto: TASR/František Iván

Väčšinu odmietla poisťovňa zaplatiť na základe nepriamej revíznej činnosti, teda preverením správnosti zúčtovacích dokladov a oprávnenosti vykazovať dané výkony.

Bratislava 27. júna (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) odmietla vlani na základe revíznej činnosti uhradiť zdravotnú starostlivosť za 118,4 milióna eur. Väčšinu odmietla poisťovňa zaplatiť na základe nepriamej revíznej činnosti, teda preverením správnosti zúčtovacích dokladov a oprávnenosti vykazovať dané výkony. Vyplýva to zo správy o činnosti VšZP, ktorú dnes vláda vzala na vedomie.

Najväčšia zdravotná poisťovňa vlani kontrolovala aj poistencov, na základe čoho vyše 232.000 z nich vystavila výkaz nedoplatkov. "Intenzívnejšia kontrolná činnosť sa prejavila v znížení objemu pohľadávok nezabezpečených výkazom nedoplatkov alebo platobným výmerom, kde objem týchto pohľadávok medziročne poklesol o 14,13 percenta," konštatuje sa v správe.

Nedoplatky na poistnom a preddavkoch spolu s poplatkami z omeškania a úrokmi predstavujú viac ako 109,6 milióna eur. Po vyčíslení nedoplatku uplatňuje zdravotná poisťovňa nenútenú formu vymáhania pohľadávok v prípade záujmu zo strany platiteľa, ako splátkové kalendáre. V prípade nezáujmu si poisťovňa uplatní pohľadávku na Úrade pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou alebo vydá výkaz nedoplatkov. Vylúčené nie je ani vymáhanie formou súdnej exekúcie.