Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

VšZP upodozrieva lekárov z kartelu, chce sa obrátiť na PMÚ SR

Foto: TASR/František Iván

Štátna poisťovňa opätovne deklarovala, že všetky finančné prostriedky z rozpustenia 50-miliónovej štátnej rezervy premietne do dodatkov k zmluvám od júla.

Bratislava 26. júna (TASR) - Štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP) upodozrieva ambulantných lekárov, ktorí avizovali, že ak nedostanú viac peňazí, nepodpíšu nové zmluvy, z kartelovej dohody a pripravuje podnet na Protimonopolný úrad SR. "VšZP zvolila pri rokovaniach zodpovedný prístup a urobila maximum, aby zmluvy uzatvorila. Rovnaký prístup očakáva aj od poskytovateľov zdravotnej starostlivosti," uviedla pre TASR hovorkyňa poisťovne Dana Gašparíková.

Najväčšia slovenská zdravotná poisťovňa navrhla všeobecným lekárom mesačné navýšenie o 6,5 percenta. "Od januára je to teda spolu navýšenie až o takmer 14 percent. Lekárom špecialistom navrhla VšZP mesačné navýšenie o päť percent. V súčasnej situácii, keď do systému neprídu okrem rezervy žiadne iné peniaze navyše, považuje VšZP požiadavku na celkové 27-percentné navýšenie platieb v ambulantnom sektore za nereálnu a nezodpovednú," vysvetlila Gašparíková.

Štátna poisťovňa opätovne deklarovala, že všetky finančné prostriedky z rozpustenia 50-miliónovej štátnej rezervy premietne do dodatkov k zmluvám od júla. "VšZP prerozdelí finančné prostriedky transparentným spôsobom, podľa ktorého bude zvýšenie platby rovnaké pre všetkých poskytovateľov zdravotnej starostlivosti porovnateľného typu. VšZP financie z rezervy prerozdelí vo forme príplatku k cene hospitalizácie, respektíve výkonu, kapitácie a navyšovaním ceny bodu," povedala Gašparíková.

VšZP podľa jej slov začala lekárom posielať dodatky so zvýšenými cenami v zmysle zákona pred ukončením platnosti súčasnej zmluvy a verí, že sa k návrhu postavia korektne a zodpovedne. "Ani prípadná mandátna zmluva na zastupovanie nezbavuje lekárov možnosti slobodne a zodpovedne sa rozhodnúť, teda lekári môžu podpísať dodatok samostatne, bez ohľadu na rozhodnutie ich profesijných organizácií," pripomenula Gašparíková.

Avizovala, že v prípade, že niektorí lekári špecialisti odmietnu podpísať dodatky o navýšení, VšZP prehodnotí existujúcu sieť poskytovateľov, ako aj možnosť uzavretia nových zmlúv. V súčasnosti má totiž VšZP v prepočte na poistencov naplnenú sieť špecialistov na 201 percent. Zároveň pripomenula, že podľa platnej legislatívy, tak ako je poisťovňa povinná podpísať zmluvu so všeobecným lekárom, tak túto povinnosť má aj všeobecný lekár.